Американските Сухопътни войски обединяват командванията си в Европа и Африка. Това засяга пряко България

Pan.bg 24 ное 2020 | 11:13 views (902) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defencenews.com

Американските Сухопътни войски направиха консолидацията на командванията си в Европа и Африка официална, се казва в изявление от 20 ноември 2020 г. Новото командване ще се нарича Американските Сухопътни войски в Европа и Африка или USAREUR-AF.

Всички подразделения, подчинени на Американските Сухопътни войски в Африка, ще бъдат преподчинени на USAREUR-AF. Слуховете за консолидацията и издигането на ранга на командира до 4-звезден генерал започнаха в началото на миналия месец и изявлението не предлага много нови подробности. Той обаче съобщава, че генерал Кристофър Каволи, който е получил четвъртата си звезда, ще командва USAREUR-AF.

Оперативната група на Американските Сухопътни войски в Африка вече е преименувана като Южна европейска оперативна група за Африка - или SETAF-AF). Двузвездният генерал, отговарящ за бившите американските Сухопътни войски в Африка, ще служи като командир на оперативната група, а също и като заместник-командващ за Африка в USAREUR-AF. Генерал-майор Андрю Ролинг, който сега е командир на SETAF-AF и заместник-командир на USAREUR-AF, преди това е бил заместник-командващ на американските Сухопътни войски в Европа под командването на ген. Каволи.

„Тази консолидация засилва световната и регионалната готовност в подкрепа на Националната стратегия за отбрана. Новата структура ще увеличи ефективността на командването, контрола, гъвкавостта и способността за провеждане на мащабни, съвместни и многодомейнни операции. Новото четиризвездно командване ще играе жизненоважна роля в подкрепа на мисиите в два взаимосвързани оперативни театъра. Това също така ще повиши ефективността чрез рационализиране на способността на щаба да изпълнява функции и подобряване на глобалните и регионални усилия за реагиране при извънредни ситуации" заяви в изявление Секретарят на армията Райън Маккарти.

Другото предимство на консолидацията е да се позволи на Щаба да се съсредоточи върху задачи на стратегическо ниво. SETAF-AF и наскоро реактивираният 5-ти корпус на американските Сухопътни войски ще се съсредоточат върху готовността и оперативната съвместимост със съюзници и партньори на оперативно и тактическо ниво, се отбелязва в изявлението. 5-и корпус има ротационен щаб в Познан (Полша) и, според изявлението, „ще бъде неразделна част от планирането и синхронизирането на операциите в Европа“.

SETAF-AF ще отговаря за армейските операции и активи в Африка и Италия и ще се координира директно с командването на САЩ в Африка. Американските Сухопътни войски в Европа са с щаб във Висбаден (Германия), а американските Сухопътни войски в Африка са базирани във Винченца (Италия). Въз основа на изявлението остава неясно дали ще има физически промени в местоположението на щабовете.

На снимката: Сега генерал Кристофър Каволи е четиризвезден командир, отговарящ както за Европа, така и за Африка в американските СВ. (сн. Маркус Раухенбергер / американски СВ в Европа)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка