„Черните пантери“ си остават вкъщи. Експортът на южнокорейския ОБТ K2 Black Panther се проваля заради скоростните кутии

Pan.bg 02 дек 2020 | 16:43 views (899) commentaries(2)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defencenews.com

Южнокорейската агенция за придобиване на оръжия реши да оборудва третата партида от ОБТ K2 Black Panther с германска скоростна кутия, част от силовата установка на танка, която включва и местно разработен двигател.

Решението е удар върху 15-годишното усилие да се замени преходната германската скоростна кутия RENK с местна, което се очакваше да отвори пътя за износ на танка.
На 25 ноември 2020 г. Администрацията за отбранителна аквизиция (Defense Acquisition Program Administration - DAPA), взе решението по време на заседание на комитета, ръководено от министъра на отбраната Сух Уок, преди старта на масовото производство на още 50 ОБТ K2 Black Panther.

"Около 50 ОБТ K2 Black Panther ще бъдат построени до 2023 г. с инвестиция от 2,83 трилиона вони (около 2,56 млрд. долара)" се казва в изявлението на агенцията.
Новите танкове ще бъдат оборудвани с „хибридно задвижване“, състоящо се от скоростна кутия RENK и двигател, разработен от южнокорейската компания Doosan Infracore. Автоматичната скоростна кутия, разработена от S&T Dynamics, се е провалила в тестовете за издръжливост, се казва в изявлението.

Низ от закъснения
Неуспехът в развитието на местна скоростна кутия също доведе до неуспехи при експлоатацията на танка в южнокорейската армия. ОБТ K2 Black Panther („Черна пантера“) е разработен съвместно от държавната Агенция за развитие на отбраната и Hyundai Rotem, отбранителния бизнес клон на Hyundai Motor. Целта бе бъдат замени танкове M48 Patton и по-ранни модели ОБТ K1, които са в експлоатация от 80-те години на миналия век. Прототипите на ОБТ K2 Black Panther бяха представени през 2007 г. Масовото производство на първите 100 бройки бе одобрено през 2011 г., като приемането на въоръжение бе планирано за следващата година, но усилията бяха забавени поради дефектен двигател и липса на напредък в местно произведената скоростна кутия. Тогава правителството реши да използва германска силова установка, състояща се от дизелов двигател MTU 883 и скоростна кутия RENK за първата партида ОБТ K2 Black Panther.

ОБТ K2 Black Panther бяха приети в експлоатация през 2014 г. и през същата година местните разработчици обявиха, че са успели да разработят двигател с мощност 1500 конски сили, който може да бъде монтиран на втората партида от 100 ОБТ K2 Black Panther. Производството на втората партида обаче също се сблъска със закъснения, тъй като създадената от S&T Dynamics скоростна кутия многократно не успя да докаже своята надеждност и издръжливост съгласно производствените стандарти, които изискват системата да работи без проблем в продължение на 320 часа. Втората партида K2 бяха доставени през 2019 г.

Експортен потенциал
Съдбата на местно произведената двигателна установка е ключово притеснение за потенциалните чуждестранни клиенти на ОБТ K2 Black Panther, включително Турция.
През 2008 г. Hyundai Rotem подписа договор за 540 милиона долара с турскат акомпания Otokar за технологичен трансфер и помощ при проектирането на K2. Технологията бе привнесена в новия основен боен танк на Турция, наречен Altay. Defence News наскоро научи, че турските доставчици и военни служители водят преговори с Hyundai Rotem за спасяване на забавената програма.

Съобщава се също, че Полша е проявила интерес към разработването на собствен ОБТ в сътрудничество с Hyundai Rotem, използвайки технологии от "Черната пантера".
ОБТ K2 Black Panther е въоръжен със 120 mm гладкоцевно оръдия L55, разработено от Hyundai Wia. Снабден е и със система за управление на огъня, способна да открива и проследява конкретни цели на разстояние до 9,8 километра с помощта на термо камера.

ОБТ K2 Black Panther има скорост до 70 km/h шосе и 52 km/h по пресечен терен. Освен това може да изкачва 60-градусови склонове и да преодолява вертикални препятствия с височина до 1,8 m.

На снимката: Южнокорейските ОБТ K2 Black Panther с реална стрелба по време на учение на 11 февруари 2015 г. в Кьонги-до, Южна Корея. (сн.: Chung Sung-Jun/Getty Images)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  KOREKTOR 1 02 дек 2020, 20:36
   
  6
   
  6

  ТО АКО БЕШЕ ВСЕКИМУ РАБОТА ДА ПРАВИ ТАНКОВЕ ....... ?

 2. #2
  КОТЬ БЕГЕМОТ 03 дек 2020, 17:34
   
  5
   
  0

  Отговор на коментар: #1

  ТРАЙ БЕ КАПУТ! ЩЕ ТИ ПОРНА АНУСА БЕЗ СМАЗКА! ДРИСНЯ ТАКАВА! НАСРАЛЯК, МАРГИНАЛ, ОТРЕПКА!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка