Разходите за отбрана в Европа са се увеличили с 5,6% през 2020 г.

Pan.bg 26 яну 2021 | 12:39 views (436) commentaries(1)
img
pan.bg

Според Janes, разходите за отбрана през миналата година в световен мащаб са скочили до 1,93 трилиона долара.

Разходите за отбрана в европейските страни през 2020 г. са се увеличили с 5,6%. Това във вторник, 26 януари, съобщи РБК с позоваване на доклад, с който разполага Агенция Janes, специализирана в анализа на открити данни в отбранителния сектор.

В световен мащаб разходите за отбрана през миналата година са се увеличили с 1,9%, от 1,8 трилиона долара през 2019 г. на 1,93 трилиона долара. Експертите на агенцията прогнозират, че растежът на разходите за отбрана като цяло ще се забави тази година поради последиците от пандемията.

"Тъй като всички региони с изключение на Европа, Азиатско-Тихоокеанския регион и Латинска Америка вероятно ще направят реални съкращения през 2021 г., общият ръст на разходите за отбрана ще падне до най-ниското си ниво от 2013 г. насам", заяви водещият анализатор на Janes Андрю Макдоналд, цитиран от РБК. Според вестника говорим за показател от 1,53 трилиона долара. Още по-голямо намаляване на разходите поради последиците от пандемията ще се наблюдава през 2022 г., а след кризисните години растежът на разходите за отбрана отново ще се ускори, твърдят авторите на доклада.

Разходите за отбрана са се увеличили в европейските страни от НАТО

Междувременно, според НАТО, военните разходи на европейските членове на алианса през 2020 г. са се увеличили с 4,3% в сравнение с нивото от 2019 г. През октомври 2020 г. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че разходите за отбрана на тези страни са се увеличили за шеста поредна година.

По-специално, съответните цифри за Германия са се увеличили от 46,9 милиарда на 51,5 милиарда евро. Според настоящата прогноза те представляват 1,57 процента от брутния вътрешен продукт на ФРГ. През 2019 г. те бяха равни на 1,36% от БВП. Междувременно такова значително увеличение е свързано с икономическата рецесия поради пандемията и спада на БВП. В предкризисните прогнози разходите от 51,5 милиарда евро съответстват на 1,42 процента от БВП.

Източник: dw.com Снимка: static.dw.com

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  САМО НАПРЕД 26 яну 2021, 13:19
   
  3
   
  2

  ТАКА Е ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ:

  БОГАТИТЕ СТАВАТ ОЩЕ ПО-БОГАТИ,
  А БЕДНИТЕ ОЩЕ ПО-БЕДНИ!

  КАКТО Е КАЗАЛ НАРОДЪТ:

  -ЕДИН УМИРА,А ДРУГ(разбойкУ) МУ ГО ЗАВИРА!

  ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!

  ДОЛУ Ч€РВ€НАТА КОМУНИ$ТИЧ€$КА
  ПАРТИЙНА $ВОЛОЧ - Г€РБ$П, ДП$, ВМРО...!

  рум€н€, И ти $И КАТО ТЯХ,
  ХРАНТУТНИК И ГЛУПАК!
  нато-Г€Йрал- ГОЛУБОЙ,
  ФАЛШИВ Г€Йрой!

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка