С основно образование – само в първия етап на срочната служба в доброволния резерв

Pan.bg 15 фев 2021 | 09:17 views (1231) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com

Нонстоп в казармата ще бъдат резервистите по време на първия етап на срочната служба, т.е. 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Полага се, обаче платен отпуск: след завършване на първия етап - 2 дни; след завършване на втория етап - 3 дни и по време на третия етап - 3 дни.Накрая получават удостоверение и им се предлагат длъжности във военните формирования.


Приетите на срочна служба в доброволния резерв с основно образование преминават само първия етап, т.е. начална военна подготовка. Достъп до следващите два етапа - специална военна подготовка и изпълнение на задачи в състава на военни формирования от въоръжените сили, нямат. Това регламентира проектът на изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за резерва на Въоръжените сили. Такова ограничение депутатите не гласуваха при приемането на последните поправки на закова за края на миналата година. Тогава те записаха, че на срочна служба в доброволния резерв се приемат пълнолетни български граждани, които имат завършено най-малко основно образование.

Нонсоп в казармата ще бъдат резервистите по време на първия етап на срочната служба. По време на първия етап резервистите пребивават в района на военното формирование през цялото денонощие (24/7), е записано в проекта на правилника. Полага се, обаче платен отпуск: след завършване на първия етап - 2 дни; след завършване на втория етап - 3 дни и по време на третия етап - 3 дни.

Длъжностите за срочна служба в доброволния резерв ще се обявяват със заповед на министъра на отбраната на интернет страницата на Министерството на отбраната и на Централното военно окръжие. Кандидатите трябва да подават писмено заявление за кандидатстване за заемане на длъжност, заедно с необходимите документи, в съответните териториални структури за водене на военния отчет. На класираните кандидати, годни за служба в доброволния резерв и психологично пригодни, се издава предписание с датата и мястото на явяване за сключване на договор за срочна служба в доброволния резерв. Екземпляр от предписанието се изпраща и на работодателя/органа по назначаване на кандидата.

Министърът на отбраната или оправомощено от него длъжностно лице приема на срочна служба в доброволния резерв и назначава на длъжности кандидатите, сключили договори за срочна служба в доброволния резерв. Със заповедта за назначаване на длъжност на
резервиста се присвоява или обявява военно звание.

Всеки от етапите завършва с полагането на изпити. В следващ етап може да премине резервист, който успешно е положил изпитите от предходния етап. След завършване на първия етап резервистите полагат военна клетва и им се присвоява военноотчетна специалност (ВОС). След завършване на втория етап на резервистите се присвоява ВОС в съответствие с придобитата специална военна подготовка. На резервистите, успешно преминали трите етапа се издава удостоверение за премината срочна служба в доброволния резерв.

Не по-късно от 30 дни преди изтичане на срока на договора за срочна служба в доброволния резерв, на резервистите се предлагат длъжности във военни формирования от Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната за приемане на военна служба/служба в доброволния резерв при условията на Закона за резерва на въоръжените сили.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка