Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов: Горд съм с подготовката, която проведе 42-ият български контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан

Pan.bg 03 мар 2021 | 08:26 views (1266) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО„Горд съм с подготовката, която проведе 42-ият български контингент за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан. Благодарен съм на командващия на Съвместното командване на силите за успешното прилагане на съюзните стандарти, на командира на Сухопътните войски и на командира на 61-а Стрямска механизирана бригада за положения воински труд, проявената отговорност и дисциплина“. Това заяви днес, 2 март, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при участието си в церемонията за изпращане на новия български контингент. Събитието се проведе на площад „Васил Левски“ в гр. Карлово.

Началникът на отбраната бе категоричен, че обстановката в Афганистан е сложна и подходът на НАТО е, че съюзните сили ще се изтеглят, когато условията го позволяват. „В момента тече комплексна оценка на обстановката в Афганистан и предстои да се вземе политическо решение“, заяви адмирал Ефтимов. Той припомни, че такава е и националната позиция – до вземане на окончателно решение, българският контингент да продължи участието си в този формат. „Девизът в НАТО е „Заедно в Афганистан за участие в мисията и заедно – изтегляне от нея“, поясни началникът на отбраната.

Той отбеляза, че военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната следи ситуацията в Афганистан и осигурява необходимите условия по логистиката и защитата на контингента. „Доказахме го през изминалата година, когато извършихме две предислокации на нашия контингент в Афганистан“, припомни адмирал Ефтимов. Той подчерта, че България и българските Въоръжени сили, мъжете и жените в строя на 42-ия контингент за участие в мисията в Афганистан, спазват и изпълняват съюзния ангажимент и една от основните мисии на Въоръжените ни сили - „Подкрепа на международния мир и сигурност”.

„Много от вас имат опит от участие в предишни мисии, но опитът не трябва да притъпява бдителността, отговорността и дисциплината“, призова адмирал Ефтимов военнослужещите от състава на заминаващия контингент. В навечерието на Националния празник на страната ни – 3 март, той подчерта, че днешните български воини са достойни наследници на славните ни опълченци, дали живота си за свободата на България. „Желая ви „На добър път“ и да ви посрещнем в пълен състав пред вашите близки и роднини“, пожела на военнослужещите адмирал Ефтимов.

На ритуалът присъстваха командващият на
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на 61-а Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, представители на местната власт.

Четиридесет и вторият български военен контингент, определен за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан е с общ състав до 120 военнослужещи със структура национален елемент, рота за охрана и щабни офицери. По време на мисията военнослужещите ще изпълняват задачи, свързани основно с охраната на част от вътрешния периметър на база „Летище Баграм“, носене на дежурства в базовия оперативен център, както и с изпълнението на функции в щаба на мисията. Национален командир на контингента е полковник Павлин Велков, помощник-национален командир е подполковник Тодор Тодоров, а командир на ротата за охрана е майор Милен Проданов от военно формирование 34 840 – Карлово от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Непосредствената подготовка на контингента започна през декември 2020 г. и се проведе във военно формирование 34840 - Карлово и на Учебен център „Марино поле”. 42-ият контингент беше сертифициран на 25 февруари 2021 г. с оценка „Боеготов“ за изпълнение на задачи в мисията на НАТО в Афганистан.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов: Горд съм с подготовката, която проведе 42-ият български контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/7 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка