Българската армия ще участва в честването на 143 години от Освобождението на България

Pan.bg 03 мар 2021 | 08:40 views (535) commentaries(0)
img
хаджи Диомитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват на 3 март, в церемонията по издигане на Националното знаме на Република България, която ще започне в 11.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата в чест на Националния празник.

На събитието ще присъстват представители на ръководния състав на Министерството на отбраната и висши офицери от Въоръжените сили. В ритуала ще участват формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. По време на изпълнението на химна на Република България ще бъде изпълнен артилерийски салют от 20 залпа.

По повод Националния празник в 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

Тържествената проверка (заря) в чест на 143-ата годишнина от Освобождението на България ще се проведе от 18.30 ч. на площад „Народно събрание“. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената проверка (заря) ще бъде бригаден генерал Станимир Христов – директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната.

В тържествата по повод Националния празник на Република България в цялата страна ще участват представителни военни части от Въоръжените сили.
Днес, 2 март, военнослужещи и военният духов оркестър от 61-а Стрямска механизирана бригада ще участват в тържествената проверка (заря) в гр. Сопот, която ще започне в 18.30 ч.

На 3 март представителни части от 61-а механизирана бригада в 11.30 ч. ще поднесат венци и цветя пред Паметника на свободата на Шипка.

В празничния ден военнослужещи от Сухопътните войски и Военноморските сили ще участват в ритуалите по издигане на националния флаг и в поднасянето на венци и цветя пред паметниците на загиналите за Освобождението на България в градовете Карлово (10.00 ч., площад „20 – ти юли“), Казанлък (09.00 ч., площад „Севтополис“ ), Белене (10.00 ч. в Парка на признателността), Ловеч (11.00 ч., площад „Тодор Кирков“), Плевен (12.00 ч., площад „Възраждане”), Благоевград (от 10.30 ч. пред паметната плоча на първия освободител на града - майор Орлински и от 11.00 ч., площад „Македония” пред паметника на Гоце Делчев), Сандански (11.00 ч. пред Паметника на загиналите във войните); Бяла
Слатина (11.00 ч. на централния площад); Стара Загора (от10.00 ч. пред общината в града и от 11.00 ч. пред областната администрация и Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“); Димитровград (10.00 ч), Хасково (11.00 ч.), Ямбол (в 10.30 ч. пред общината); Чирпан (10.30 ч. пред паметника на Съединението), Смолян (11.00 ч. пред паметника на Борците за свобода на площад „Възраждане“ в кв. Устово), Асеновград (10.30 ч. площад „Николай Хайтов“); Елин Пелин (11.00 ч., площад „Независимост“), Русе (11.00 ч. пред паметника на Свободата), Варна (площад „Независимост”), Добрич (пред паметника на хан Аспарух и пред Костницата на загиналите руски войни), Бургас (пред сградата на общината и пред паметника на Руските освободители), Созопол (пред Арката с паметните плочи на загиналите във войните) и в гр. Черноморец (пред Паметника на загиналите във войните).

image
Военнослужещи от Сухопътните войски, Военноморските и Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ ще участват в тържествените проверки (зари) в градовете Пловдив, Варна, Шумен, Провадия и Дългопол.

С участието в общинските прояви по повод Националния празник – 3 март, военнослужещите от Въоръжените сили на Република България ще отдадат воински почести и ще се преклонят пред паметта на загиналите за национално освобождение и обединение. Тържествата са организирани при спазване на противоепидемичните мерки.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка