Министерският съвет измени Правилникът за прилагане на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България

Pan.bg 04 мар 2021 | 15:01 views (434) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МС

Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България.
С постановлението на Министерския съвет се привеждат текстове в ППЗРВСРБ в съответствие с измененията в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (ЗРВСРБ) (бр. 109 от 2020 г., в сила от 22.12.2020 г.) и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ) (бр. 42 от 2019 г., в сила от 28.05.2019 г.).
Определя се реда за преминаване на срочната служба в доброволния резерв и се създава възможност за приемане на военна служба на лица, преминали срочната служба в доброволния резерв, без конкурс в изпълнение на Раздел II, Глава трета „а" от ЗРВСРБ.

Прецизират се и съществуващи текстове в ППЗРВСРБ. Това е постигнато с изменение на чл. 1, чл. 3, ал. 2, чл. 4, ал. 1 и 2, чл. 46, ал. 5, чл. 7, ал. 1, чл. 10, чл. 36, ал. 3, чл. 40, ал. 1 и 3, чл. 42, ал. 1, чл. 43, ал. 1 и 2 и чл. 51а, ал. 2 и отмяна на чл. 34 от ППЗРВСРБ.

Създаден е и нов Раздел в ППЗРВСРБ за определяне на реда за преминаване на срочната служба в доброволния резерв в който се: регламентира редът за преминаването на етапите от срочната служба в доброволния резерв; регламентира ред за обявяване на длъжностите, за които да кандидатстват желаещите да преминат срочна служба в доброволния резерв; определя извършването на подбор на кандидатите за срочна служба в доброволния резерв; определя сключването на договори с лицата, подали заявления за заемане на обявените длъжности и отговарящи на изискванията за постъпване на срочна служба в доброволния резерв; определя ползването на платен отпуск или начин на неговото обезщетяване; определя прекратяването на договора за срочна служба в доброволния резерв; определя предлагането на длъжности на преминалите срочна служба в доброволния резерв за приемането им на военна служба или на служба в доброволния резерв.

С § 15 от Преходните и заключителни разпоредби на проекта на постановление се извършва изменение и допълнение на чл. 2 и чл. 7а от ППЗОВСРБ, и се създава чл. 76 в същия. Така се създава възможност в
мирно време въоръжените сили да се комплектуват с военнослужещи от лица, изпълнявали срочна служба в доброволния резерв, както и за приемането им на военна служба без конкурс.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка