Грижата за здравето и живота на военнослужещите е на първо място при планиране и участие в учения

Pan.bg 04 мар 2021 | 17:23 views (386) commentaries(0)
img pan.bg
източник: МО


Благодарение на мерките, които бяха взети от Щаба по отбраната, делът на заразените COVID-19 в Българската армия е малък - около 2%. Това съобщи пред медии министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 4 март.

Ваксинацията в Българската армия върви по план, като приоритет са участващите в мисии и операции зад граница, каквато е и практиката в НАТО, каза още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. „98% от участниците в 42-ия контингент, който преди ден изпратихме за мисията на НАТО в Афганистан, са ваксинирани. Останалите са преболедували и имат антитела“, обясни той.

Министър Каракачанов и адмирал Ефтимов коментираха пред медии отмененото участие на Военноморските сили в учението „Посейдон“.

„За нас на първо място е грижата за здравето и живота на личния състав. Такава е и практиката в НАТО - където има и най-малък риск за живота и здравето на военнослужещите, се предприемат съответните мерки“, каза началникът на отбраната.

„Посейдон“ е традиционно противоминно учение, което се провежда от 20 години, като ротационно се домакинства от българските и румънските ВМС. За подготовка в него са били определени два противоминни кораби – минен ловец „Цибър“ и базов миночистач с номер 63. „Двата екипажа бяха тествани с PCR, като резултатът на всички беше отрицателен. Екипажите бяха поставени под карантина. При повторния тест, два дни преди края на карантината, излязоха пет положителни случая на единия кораб и шест на другия. След доклад на командира на ВМС предложих нашето участие тази година да бъде прекратено и препланирано“, каза адмирал Ефтимов.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира темата с думите: „Не мога да разбера какви са тези хора, които във всяко нещо виждат световен заговор, или си го измислят. Писания, че с нашето неучастие ние саботираме учение на НАТО, са абсолютно безотговорни“.

Той бе категоричен, че обща практика в НАТО е, когато има подобни случаи, съответното формирование или част от него да се изтегли от учението с оглед запазване на здравето на хората. Министърът даде пример със Срещата на министрите на отбраната на ЕС, която е проведена онлайн именно поради подобни проблеми в Брюксел. Поради същата причина Австрия и Чехия са отказали участие на техни военнослужещи в предстоящото учение „Родопи - 21“ на 101-и алпийски полк. „Така че, когато става въпрос за армията
– нека да бъдем по-отговорни, а не да търсим евтини сензации“, призова министърът на отбраната.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка