Американските Puma 3 AE за страните от НАТО

Pan.bg 08 апр 2021 | 00:13 views (466) commentaries(0)
img
pan.bg
На 6 април световният лидер в безпилотните авиационни системи (БАС, UAS), компанията AeroVironment, Inc. обяви, че е получила четири твърди поръчки с фиксирана цена на обща стойност от 11,527 милиона щатски долара от Агенцията за поддръжка и покупки на НАТО (NSPA) за доставката на БАС Puma 3 AE и началните пакети от резервни части. Тези поръчки са част от тригодишния базов договор, получен от NSPA през януари 2020 г. Договорът включва опция за две допълнителни години логистична поддръжка на тактическите БЛА Raven, Wasp и Puma. Общата потенциална цена на многогодишния договор е 80 милиона долара, включително покупката и поддръжката на тактически безпилотни летателни апарати AeroVironment, използвани от отбранителните сили на НАТО. AeroVironment получи поръчките през октомври и декември 2020 г., като доставката се очаква до юни 2021 г.
„Безпилотната авиосистема Puma AE позволява на фронтовите подразделения да извършват разузнаване и наблюдение в реално време във всякаква оперативна обстановка“, казва Трейс Стивънсън, вицепрезидент на AeroVironment и генерален мениджър на малката продуктова линия на UAS и отбелязва, че „Puma AE и другите продукти от семейството на AeroVironment от тактически БАС използват обща наземна станция за управление и софтуер, осигуряващ по-голяма оперативна съвместимост между силите на НАТО."
Безпилотният авиокомплекс AeroVironment Puma 3 AE с ръчно запускане е предназначен за разузнаване на сухопътни и морски цели, има размах на крилата 2,8 m, тежи 15 около 6,8 kg и може да работи до 2,5 часа. Далечината на полета му е до 20 km със стандартна антена и до 60 km с проследяващата антена за далечен обхват AeroVironment (LRTA). Апаратът също има намален системен пакет с летяща конфигурация и GCS в един корпус. Комплектът сензори Puma 3 AE и Mantis i45 EO / IR, които могат да кацат във водата или на сушата, осигуряват на операторите удължено време за полета и ниво на изображенията, които никога преди не са били достъпни в тактическия клас на БАС.
Л. Дойчинов
По информация на https://airrecognition.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка