САЩ завладяват Арктика: Стартира търг за нови арктически високопроходими автомобили

Pan.bg 09 апр 2021 | 22:15 views (756) commentaries(0)
img
pan.bg

Тази година американската армия ще започне да тества нови арктически високопроходими автомобили, като част от обявен търг за закупуване на техника за експлоатация в северните условия. Според информацията, предоставена от портала defencenews.com, всъдеходите ще бъдат тествани на полигон в Аляска.

По-рано, службата за бойно обезпечение и поддръжка вече беше подписала договори за доставка на прототипи от двама участници: Oshkosh Defense в сътрудничество с Engineering и BAE Hagglunds, дъщерно дружество на BAE System.

Условията на търга посочват, че новият всъдеход трябва да осигури транспорт в „екстремни студени метеорологични условия“ за до девет души личен състав, екстренно да евакуира ранени и да служи като товарна платформа или командна машина.

Участниците в търга трябва да представят прототипи през второто тримесечие на тази година и по-точно - до 14 юни. Тестването на доставеното оборудване ще се проведе в Аляска при ниски температури на специален полигон от август до декември 2021 г.

Победителят ще бъде обявен през третото тримесечие на 2022 г., след което ще стартира серийното производство на избраните високопроходими автомобили. В началото ще бъдат закупени 110 всъдехода с възможност за увеличаване броя на машините до 163.

Новият всъдеход ще бъде доставен на американската армия, за да замени арктическите машини SUSV, които са версия на шведското съчленено превозно средство Hägglunds Bv 206. Остарелите арктически превозни средства с висока проходимост ще бъдат изведени от експлоатация от 2023 година.

Пентагонът заяви, че американската армия се нуждае от нови арктически високопроходими автомобили, за да противостои на Китай и Русия в региона. Отбелязва се, че новата технология ще позволи на САЩ да увеличат присъствието си в Арктика и да неутрализират доминирането на Русия и Китай.

Източник: avia.pro Снимка: avia.pro

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка