През 2021 г. ще бъдат извършени три пуска на „Сармат“ на летателни тестове

Pan.bg 05 май 2021 | 08:00 views (514) commentaries(0)
img
ПАН.БГ


През 2021 г. ще бъдат извършени три пуска на „Сармат“ в рамките на летателни тестове
Според източници от военно-индустриалния комплекс държавните изпитания на ракетата са планирани за 2022 г., като първият полк е в готовност в края на годината.

През 2021 г. ще бъдат извършени три изстрелвания на междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“ (ICBM) като част от тестовете за полетен дизайн (LCI). Това съобщиха пред ТАСС източници от военно-промишления комплекс и близки до военното ведомство.

„Три изстрелвания на МБР„ Сармат “като част от летателни изпитания ще бъдат извършени през 2021 г.“, каза един от тях.

"Първото изстрелване на ICBM в Сармат в рамките на летателни тестове ще бъде извършено приблизително през третото тримесечие на тази година на бойното поле на полигона Кура в Камчатка", каза друг.

Според източници и трите изстрелвания ще бъдат извършени от силозната пускова установка на космодрума Плесецк, като едно от тях е възможно до максималния обхват. Източници отбелязват, че държавните тестове на Сармат са планирани за 2022 г., като първият полк е в готовност в края на годината. „Министерството на отбраната вече закупува масово произвеждани ракети“, каза един от тях.

Според експерти, ICBM RS-28 "Sarmat" ще може да доставя MIRV с маса до 10 тона навсякъде по света, както през Северния, така и през Южния полюс. Планира се ракетата да бъде използвана и като носител на хиперзвуковите агрегати "Авангард", разработени от НПО "Машиностроение". По-рано трябваше да стартира LKI "Sarmat" през 2018 година.

Военните експерти смятат, че присъствието на групата „Сармат“ в Русия ще ограничи плановете на САЩ за разполагане на глобална система за ПРО Това се дължи по-специално на способността на Сармат да доставя бойни глави и да нанася удари от различни посоки, включително транзит на ядрени бойни глави през Южния полюс. Освен това тежките стационарни МБР ще дадат възможност за решаване на нови, нестандартни мисии за стратегическите ракетни войски. Това, по-специално, е противопоставянето на концепцията за глобална незабавен удар , обявен в САЩ с конвенционални средства. Смята се, че именно тежките МБР, когато са оборудвани с високо прецизни бойни глави в конвенционално оборудване, ще бъдат най-ефективният отговор на изпълнението на програмата на Пентагона.

Пресслужба на Министерството на отбраната на РФ / ТАСС


© Пресслужба на Министерството на отбраната на РФ / ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка