Министър Каракачанов: „ТЕРЕМ“ могат да произведат новите бойни машини, пред България има 4 варианта

Pan.bg 07 май 2021 | 10:50 views (1800) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgСлед церемонията за 6 май, министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов заяви в отговори на въпрос за съдбата на конкурса за нови бойни машини за СВ:
„Не е редно служебното правителство да възлага проекта за новите бойни машини. Оставили сме предложение - внесъл съм в МС докладът на ТЕРЕМ ЕАД. В него се казва, че със силите на българската индустрия и в рамките на гласуваните през 2018 г. от НС средства е възможно да се изпълни проекта.

Пред България има няколко варианта:
- първият е да се върви съгласно доклада на ТЕРЕМ, като проекта се изпълни от дружеството и българската отбранителна индустрия. Разбира се няма как да се ограничим само до български компании, трябва да се внесат двигатели и шасита, като и част от оборудването и въоръжението.
- вторият вариант е да се търси вариант за закупуване на въоръжение втора ръка, което според мен не е добър. Ако се вземе чуждо въоръжение втора ръка означава да станеш тотално зависим за поддръжката и ремонта, а те във времето на експлоатация са съизмерими със сумата за придобиване.
- третият вариант е да се отиде към закупуване на нова техника от чужди фирми, но видяхте какви са цените, които те предлагат.
- четвъртият вариант е най-пагубен за БА - под формата на загриженост за средства да се прекрати проекта за нови бойни машини.

Лично аз смятам, че това, което ТЕРЕМ са изложили в своя доклад заслужава внимание и сме го оставили за обсъждане. По време на служебното правителство може да се проведе това обществено обсъждане. Да се провеждат консултации с фирмите подизпълнители и доставчици. Няма как за 2 месеца този проект да бъде завършен. Дори още днес да започне работата по проекта, до сключване на договор за производство ще минат едни 8-9 месеца, а аз не виждам възможност в следващите 2-3 месеца да се започне сериозно да се работи.
Ето защо аз казвам, че не само по проектите за модернизация на БА, но и по други тема на България е необходимо стабилно правителство и съгласие“.

На въпрос на българското списание за техника и въоръжение „Клуб ОРЪЖИЕ“, дали вариантът ТЕРЕМ не изключва конкурсното начало, министър Каракачанов отговори: „Не, ще има конкурси за поддоставчици на
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
отделните системи. Аз не мога да знам, какво ще е поведението на следващите министри на отбраната. Вариантът ТЕРЕМ дава възможност българската отбранителна индустрия да се включи максимално. Едно друго нещо което трябва да се направи, и за което нямаше съгласие досега - цялата държавна отбранителна промишленост да мине към МО, за да не сме в положението което е сега - една промишленост, под ведомството на 2 министерства - МО и МИ.

В момента ТЕРЕМ има мощности са ремонт само на съществуващата техника. Ако искаме да имаме мощен отбранителен комплекс, държавните предприятия трябва да бъдат гръбнака му, както е в много западни държави. Но трябва да се инвестира и в ТЕРЕМ, и в „Авионамс“, тъй като съществуващото оборудване може да обслужва само съществуващата стара техника. Като пример - ТЕРЕМ не може да ремонтира новата техника, която ще придобием от съюзниците ни в НАТО".

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Министър Каракачанов: „ТЕРЕМ“ могат да произведат новите бойни машини, пред България има 4 варианта

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка