Американските военни унищожават част от оборудването си в Афганистан

Pan.bg 11 май 2021 | 12:17 views (1061) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Associated Press

В процеса на изтегляне на войските си от Афганистан, САЩ унищожават военна техника, която няма да бъде върната в САЩ или дарена на афганистанските национални сили за отбрана и сигурност. Във вторник, 11 май, това съобщи Associated Press.

На снимката:
Усуканите останки от няколко всетеренни превозни средства са разхвърляни в склад за вторични суровини в баба (почетно име за възрастен човек) Мир, заедно с разбитите парчета, които някога са били генератори, танковите вериги, разглобени на парчета метал, и планините от палатки, нарязани също на парчета.
image

Показаното на снимката е бивша американска техника. Американците демонтират своята част от близката авиобаза Баграм, най-големият им останал аванпост в Афганистан и всичко, което няма да се върне в САЩ или не е дадено на афганистанската армия, се унищожава възможно най-пълно, дори малки постове се демонтират или се превръщат в развалини. САЩ го правят като мярка за сигурност, за да гарантират, че оборудването няма да попадне в ръцете на талибаните. Но Мир и десетките други продавачи на скрап около Баграм го виждат като вбесяващ отпадък. „Това, което правят, е предателство към афганистанците. Трябва да си тръгнат. Както са унищожили това превозно средство, така са унищожават и нас" споделя баба Мир.

Последните няколко хиляди военнослужещи от САЩ и войските на НАТО напускат страната, приключвайки собствената си 20-годишна война в Афганистан. Сега те участват в мащабно логистично начинание, събирайки багажа си от базите в страната. Те оставят след себе си население, от което мнозина са разочаровани и ядосани. Афганистанците се чувстват изоставени от наследството което получават и за което отчасти обвиняват за американците - дълбоко корумпирано правителство, подкрепяно от САЩ, и нарастваща нестабилност, която може да избухне в нова брутална фаза на гражданска война.

Горчивината на собствениците на скрапа е само малка част от това и се основава донякъде на личния им интерес: Те смятат, че биха могли да спечелят повече от продажбата на ненарязано оборудване.

През последните две травматични и разрушителни десетилетия действия, които САЩ изтъкнати като необходими или полезни, само разочароват афганистанци, които носят последиците.

В Баграм, северозападно от столицата Кабул, и други бази, силите на САЩ правят равносметка на оборудването, което да бъде върнато в Америка. Десетки хиляди 20-футови метални контейнери,,
се изпращат с товарни самолети С-17 или по шосе през Пакистан и Централна Азия. Към началото на май 2021 г. 60 ВТС С-17, пълни с оборудване, вече са излетели от Афганистан.

Чиновниците държат в тайна какво остава и колко се връща в САЩ. Голяма част от това, което ще бъде върнато в САЩ, е „ценно оборудване, което никога не е било предназначено да бъде изоставено“заявиха представители на американските власти пред агенцията при условие за анонимност. Друго оборудване, включително хеликоптери, оръжия и боеприпаси, ще бъдат прехвърлени на афганистанските национални сили за отбрана и сигурност. Ще им бъдат предоставени и някои бази. Една от последните, прехвърлени към тях, е новата база „Ню Антоник“ в провинция Хелманд, където талибаните контролират 80% от селските райони. Отбелязва се също така, че оборудването и превозните средства, които не могат да бъдат ремонтирани поради лошо състояние, подлежат на унищожаване.

Към днешна дата, според изявлението на американските военни, са унищожени около 1300 единици техника. До крайния срок за изтегляне на американските военни от Афганистан - 11 септември - се планира да бъдат унищожени още повече, заяви американският чиновник в интервю за Associated Press. Практиката не е нова. Същото беше направено през 2014 г., когато хиляди войници на САЩ и НАТО се оттеглиха и предадоха сигурността на Афганистан на самите афганистанци. Повече от 176 милиона килограма скрап от унищожено оборудване и превозни средства са продадени на афганистанци за 46,5 милиона долара, заяви тогава говорител на военната агенция за логистика на отбраната във Вирджиния.

Миналият месец, по времето, когато президентът Джо Байдън обяви, че Америка приключва своята „вечна война“, баба Мир е платил близо 40 000 долара за контейнер, пълен със 70 тона вторични суровини. "Ще спечели пари" заяви той пред Асошиейтед прес, "но това ще бъде малка част от това, което бих могъл да спечеля ако бяха оставени непокътнати, дори ако не бяха в работно състояние. Частите на превозните средства щяха да бъдат продадени на хиляди автосервизи в Афганистан", каза той. "Това не може да се случи сега". Това са изкривени парчета метал, които Мир продава за няколко хиляди афгана.

Садат, друг търговец на боклуци в Баграм, казва, че и другите пунктове за скрап в страната са пълни с унищожено от САЩ оборудване. "Не ни оставиха нищо" каза той. „Те не ни вярват. Те са унищожили страната ни. Дават ни само унищожение”.

Западен служител, запознат с процеса на бракуване, каза, че силите на САЩ са изправени пред дилема: Да предадат до голяма степен неработеща, но непокътната техника и да рискуват тя да попадне в ръцете на вражеските сили или да ги раздроби и да разгневи афганистанците. За да илюстрира дилемата, чиновникът разказа една история: Не толкова отдавна, войските на САЩ откриват два джипа Humvee, които са попаднали във вражеските ръце. Превърнати са в коли-камикадзета, пълни с експлозиви. Войските на САЩ унищожават превозните средства и този инцидентът засили бракуването и унищожаването на техниката.

Припомняме, че на 14 април 2021 г. президентът на САЩ Джо Байдън обяви плановете си да започне изтеглянето на американските войски от Афганистан през май и да го завърши до 11 септември 2021 г., въпреки че предишната администрация, водена от Доналд Тръмп, подписа мирно споразумение с талибаните през февруари 2020 г. в Доха според което Вашингтон се ангажира да изтегли своите войски, както и тези на съюзниците, до 1 май 2021 г. Това отклонение от постигнатите споразумения предизвика рязко недоволство от страна на талибаните, които всъщност декларираха, че в този случай те се считат за свободни от поетите по споразумението задължения. Според последните съобщения в медиите около 3500 американски войници остават в Афганистан.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка