Rheinmetall Kodiak ще бъде новата бойна инженерна машина на Bundeswehr-а (ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 12 май 2021 | 10:44 views (1130) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на rheinmetall.comRheinmetall постигна още един голям успех със своята бронирана инженерна машина Kodiak. Германският Bundeswehr възложи на базираната в Дюселдорф технологична група договор за нея. На 14 април 2021 г. бюджетната комисия на германския парламент одобри проекта. Федералната служба за оборудване на Бундесвер, информационни технологии и поддръжка в експлоатация (BAAINBw) вече подписа договор с Rheinmetall за производство и доставка на общо 44 бронирани инженерни машини с брутна стойност около 295 милиона евро. Първата система трябва да бъде произведена през 2023 г., а доставките трябва да бъдат завършени до 2029 г. Освен това поръчката включва редица допълнителни продукти и услуги, свързани с обучение и логистика, необходими за въвеждане в експлоатация и поддръжка в експлоатация, включително обучителни курсове и ресурси, както и документация, оборудване за измерване и изпитване, резервни части и специални инструменти.

Rheinmetall Kodiak - истинският „пионер“
Известна като Pionierpanzer 3 Kodiak, машината е базирана на шасито на ОБТ Leopard 2. Тя е специално проектирана да отговори на нуждите на съвременните бойни инженерни машини. Днес повече от 40 бронирани инженерни машини Kodiak са в експлоатация по целия свят - в Швейцария, Швеция, Холандия и Сингапур. В допълнение към Bundeswehr-а, наскоро редица други европейски и страни от НАТО проявиха интерес към системата. Освен това Швейцария, Швеция, Холандия и Сингапур увеличават своите флоти от машини на базата на Leopard 2 с бронираната машина за възстановяване Büffel/Buffalo Bergepanzer 3 - друг член на семейството от бойни машини, базирани на шасито на ОБТ Leopard 2 на Rheinmetall.

Задвижвано от двигател с мощност 1100 кВт, добре балансираното шаси на машината осигурява изключителна мобилност, съизмерима с тази на Leopard 2 A7V. Благодарение на отличната си офроуд способност, Kodiak е напълно способна да се справи с темпа на днешните бойни формирования с висока мобилност. Освен това, новоразработеният пакет за защита на силите го прави една от най-добре защитените системи от този вид.

Изключителна характеристика на Kodiak е багерно рамото от три части, централно монтирано в предната част на машината. Тази концепция за централно рамо предлага предимството на екипажа за по-добър изглед по време на изкопните работи. Той също така позволява на превозното средство да работи в тесни граници, като същевременно позволява максимален обхват с минимална зависимост от ориентацията
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
на превозното средство. Това опростява и съкращава времето за операцията, като по този начин допринася за безопасността и сигурността на екипажа. Високопроизводителното шарнирно рамо на багера може също да повдига и сваля тежки товари. Освен това са налични множество различни инструменти, които могат да бъдат превключени под защитата на бронята.

Kodiak разполага и с булдозерно рило с регулируеми ъгли на наклона. Ако е необходимо, всички сменяеми инструменти - включително незадължително оборудване за разминиране, което не е поръчано от Bundeswehr-а, могат да бъдат натоварени на подменящи се палети с много куки, което е стандартен елемент от оборудването на Bundeswehr-а.

Монтирана в предната част на машината, гъвкавата система на лебедката е оборудвана с две лебедки, които могат да се използват независимо една от друга. По време на работа това осигурява максимална гъвкавост, съчетана с абсолютна надеждност. Един войник може бързо да пренесе сравнително леките кабели на лебедката до обекта, без да е необходимо специално оборудване или инструменти, като по този начин минимизира времето, прекарано извън силно защитеното бойно отделение.

През деня, както и в условия на ограничена видимост, шест камери, монтирани на багерната система, булдозерното рило, предната и задната част на машината, дават информация на 3-членния екипаж, докато е в движение или провежда бойни инженерни операции. Членовете на екипажа имат достъп до изображението от тази камера, която е важна за тях, на техен собствен монитор. Камерите дават възможност за смяна на инструментите и извършване на пълен набор от бойни инженерни операции, без да се излиза от машината. Ако е необходимо, спомагателен енергиен блок може да осигури електричество при изключен основен двигател, като едновременно захранва отоплителния и климатичния блок за бойното отделение.

За самозащита, Kodiak е оборудвана с най-модерните 76-милиметрови димни гранатомети, както и с дистанционно управлявана оръжейна станция Natter. Разработена от Rheinmetall, оръжейната станция може да бъде въоръжена с картечница (7,62 mmx51 или 12,7 mmx99 (.50 BMG) или с 40 mm автоматичен гранатомет.

Освен основната си функция като основна бойна инженерна система, Kodiak, разбира се, може да бъде използван и за помощ при бедствия. Миналата година холандските въоръжени сили използваха Kodiak и Bergepanzer 3 Büffel/Buffalo за борба с горски и полски пожари на германско-холандската граница в началото на лятото.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Rheinmetall Kodiak ще бъде новата бойна инженерна машина на Bundeswehr-а (ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка