Руската ракетна платформа Торнадо-С може да унищожи всичко

Pan.bg 18 май 2021 | 12:14 views (1486) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: /Поглед.инфо/

До края на десетилетието руските военни ще експлоатират нова самоходна ракетна система за залпов огън, а новата платформа с голям калибър "Торнадо-С" ще измести напълно по-старите платформи.

Въпреки възрастта й, руската армия продължава да използва остарялата самоходна система за многократно изстрелване на ракети БМ-27 Ураган, която влезе в експлоатация от съветската Червена армия в края на 70-те години, заедно с тежката машина БМ-30 Смерч от края на 80-те години. И двете платформи трябва да бъдат извадени от строй до края на 2027 г.

„Планираното превъоръжаване на ракетни артилерийски подразделения с усъвършенствани ракетни системи за многоцелеви изстрелвания „Торнадо“ продължава", каза началникът на руските ракетни войски и артилерийски генерал-лейтенант Михаил Матвеевски в интервю за вестник „Красная звезда“ на Министерството на отбраната.

„До края на 2027 г. теракетни системи с голям калибър Торнадо-С с подобрени характеристики и разширената гама от ракетни снаряди ще заместят напълно съществуващите пускови установки Смерч и остарелите системи Ураган, докато среднокалибрените оръжия Торнадо-Г с автоматизирано насочване на целта ще заменят остарелите многоцелеви ракетни установки „Град“, добави генералът.

Усъвършенстваните многоцелеви ракетни установки Торнадо са прецизни системи, оборудвани с интелигентни ракетни снаряди. Те имат способността да удрят жизненоважните съоръжения на противника на значително разстояние.

Платформата Торнадо-С е силно модернизирана версия на многоцелевата ракетна платформа Смерч и разполага с увеличен обсег и възможности за точност на огъня.

Той също така предлага опция за въвеждане на индивидуално полетно задание за всеки от снарядите, докато системата е предназначена за нанасяне на удари на вражески войници, военна техника, стационарни и подвижни групи / индивиди, както и множество цели.

Допълнителни платформи

Руските военни също са получили модернизираните самоходни гаубици 2С19M2 Мста-СМ с автоматизирана технология за управление на огъня Ринг, която позволява „интеграция в единната система за командване и управление на тактическо ниво“, отбеляза генерал Матвеевски.

„Пристигнаха многофункционални артилерийски системи „Коалиция-СВ“ за войските от Западното военно окръжие на Русия. Тази система е уникална", заяви той.

"Те разполагат с безпилотно бойно отделение, докато процесите на насочване и зареждане на оръжието се провеждат без човешко участие", каза генералът.

Матвеевски добави, че съвременните оръжия, използвани от руските ракетни войски и артилерия, са се увеличили от двадесет и пет на шестдесет процента от 2012 г. насам.

Торнадо-С е само последната актуализация на платформата. Версията Торнадо-Г беше първата ракетна система за многократно
изстрелване, която получи автоматичните подобрения на системата за насочване и контрол на огъня, които направиха възможно непрекъснатото проследяване на някое бойно превозно средство по време на неговото движение и след това изпълняване на огнева мисия във възможно най-кратък срок след пристигането му на позицията.

Освен това руските специалисти създадоха единична високо-експлозивна черупка за ракетата-носител. Тя използва предпазител с висотомер, който позволява регулиране на височината и детониране на снаряда или на височина от няколко метра, или при удряне в земята. Последната партида от ракетните системи ТОрнадо-Г бяха разположени в руските войскови части миналия ноември.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка