/СНИМКИ/: В САЩ ще заменят калибъра на картечниците M134 Minigun

Pan.bg 13 юни 2021 | 14:54 views (515) commentaries(0)
img pan.bg

Едно от предимствата на патрона 6,8 мм е ниското налягане на праховите газове по време на изстрела.

Американската компания True Velocity наскоро обяви значителен напредък в модернизирането на картечницата M134 Minigan. Досега беше известно, че тази картечница, която се произвежда от 1962 г., използва патрони 7,62 мм, но сега калибърът ще бъде сменен на 6,8 мм. Според компанията, за да се премине към нов калибър, е необходимо да се смени цевта.

Според различни експерти, едно от предимствата на патрона 6,8 мм е ниското налягане на праховите газове по време на изстрела, което означава, че боеприпасите от този калибър няма да причинят значително износване на оръжието. В допълнение, теглото на полимерните гилзи на патрони 6,8 mm е с 30% по-леко от стандартните боеприпаси 7,62x51 mm.

image

При тестване на 6,8 мм патрон върху картечницата M240B на белгийската компания FN се оказа, че използването на такива боеприпаси може да увеличи обхвата на стрелба с почти 50%. Това означава, че M134 Minigan 6,8 mm може да осигури унищожаване на цели на разстояние до 2700 метра. Освен това, според True Velocity, новите патрони ще бъдат значително по-евтини от предишните.

image

Трябва да се отбележи, че M134 Minigan не е единственото оръжие, което се модернизира за изстрелване на 6,8 мм патрон. Например, известно е, че се извършва подобна работа по отношение на картечницата M240B и пушката M110. Компанията казва, че тестовете се провеждат отделно на пушка Remington 700, както и на варианти на оръжейната система RM277.

Източник: voennoedelo.com Снимки: voennoedelo.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка