Организират честването на 100 години от създаването на транспортното училището

Pan.bg 28 юли 2021 | 17:47 views (796) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com


По този повод днес се проведе среща на ректора на ВТУ „Тодор Каблешков“ проф. Даниела Тодорова с ръководството на Клуба на офицерите и сержантите от запаса и резерва от ВМТ и ВТУ с председател майор от запаса Иван Омайски. В разговора участваха председателят на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от Стефан Стефанов, заместник-ректорът проф. Красимир Кръстанов и помощник-ректорът проф. Руско Вълков. И двете страни изразиха съгласие, че 100-годишнината от създаването на училището е важно събитие и то трябва да бъде отбелязано подобаващо и със съвместни усилия. През септември предстои втора среща, на която ще бъде уточнена план-програма с конкретни прояви.

През 1922 г. със Закон за откриване на телеграфопощенско и железопътно училище и с Указ № 60 на Н.В. Цар Борис III официално се оповестява създаването на Държавното железопътно училище със статут на средно техническо учебно заведение, с военоорганизационна структура. През 1984 г. на негова основа е създадено Висше военно транспортно училище “Тодор Каблешков”. То се превръща в единен център за подготовка на ръководни и средни транспортни специалисти за въоръжените сили на Република България. На 1 септември 2000 със закон, приет от Народното събрание, училището се девоенизира, като се преименува във Висше транспортно училище “Тодор Каблешков”.

Подполковник от запаса Асен Йосифов информира за свършената голяма по обем работа за подготовка на юбилейна книга за историята на училището през очите на неговите възпитаници. Подчерта, че трудът на авторите е безвъзмезден. Много от материалите вече са излезли в рубриката "Паметта на времето" във фейсбук страницата на клуба , върху която работят още Тодор Тодоров и Ирена Станоева. В изданието ще има около 100 заглавия, включително и за най-новия период от историята на училището. Проф. Тодорова изрази готовност за отпечатването на книгата.

Предстои в двора на училището да бъде изграден храм „Всички български светии“. Идейният проект е утвърден от Софийската митрополия и са предприети всички необходими действия по узаконяване на обекта. Намерен е изпълнител от Солун, Гърция. Необходимите средства са 70 хил. лв. Подготвена е дарителска книга, кампанията по набиране на средствата започва от 20 август, като първите дарители вече са заявили своя принос. Предвижда се в началото на декември да бъдат предоставени събраните средства за изграждане на храма.

Една от
по-големите ни прояви, каза майор Омайски, е провеждането на Национален събор на възпитаниците на училището. При подходяща епидемиологична обстановка това ще стане в района на ВТУ. Водят се разговори с Държавния военен архив за подготовка и експониране на изложба във връзка с годишнината.

Опитът, ентусиазмът и желанието за съвместна работа проличаха на срещата, което е гаранция за успех на инициативите във връзка с отбелязване на юбилея през 2022 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка