Завърши тренировката с органите от Автоматизирана информационна система „Преслав”

Pan.bg 24 сеп 2021 | 17:32 views (621) commentaries(0)
img
pan.bg
Източник: Otbrana.com


Тренировка на тема “Действие на органите от АИС „Преслав” в осигуряването на Съвместни сили, при преодоляване на последиците от използване на оръжия за масово унищожение и крупни промишлени аварии при подготовка, и провеждане на операция по защита на Република България“ се проведе в периода 23 и 24 септември 2021 г., под ръководството на Съвместното командване на силите.

По време на тренировката бяха активирани и трите подсистеми на АИС „Преслав”: анализ и обработка на информацията; подсистемата за радиационно и химическо разузнаване и подсистемата за лабораторен анализ и екологически контрол, съобщават от СКС.

Участваха общо 114 специалисти, военнослужещите и цивилни служители, от „Център за наблюдение и контрол на радиационна, химическа, биологическа и екологическа обстановка”; Главен разчетно-информационен център на Сухопътните войски; Главен разчетно-информационен център на Военноморските сили; Секция фактически, метеорологични и ЯХБ данни в Метеорологичен център на Военновъздушните сили и Разчетно-информационните групи на формированията от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции.

През първия ден бяха отработени действията на органите на АИС „Преслав” по изясняване и оценка на създадената ядрена обстановка, вследствие на нанесени въздействия с ядрено оръжие, действие на формированията за земно и въздушно радиационно и химическо разузнаване при провеждане на радиационно разузнаване и действията на отделенията за анализ и контрол при вземане на проби за радиологичен анализ от различни среди.

През втория ден формированията реагираха на 13 радиологични инциденти и 13 въздействия с химическо оръжие и химически инциденти (аварии).

При изпълнението на поставените задачи бяха оттренирани действията на органите на АИС „Преслав” по изясняване и оценка на химическа, радиологична и биологична обстановка, създадена в следствие на нанесени химически въздействия и възникнали радиологични събития, действията на формированията за земно и въздушно РХР при провеждане на радиационно и химическо разузнаване, и действията на отделенията за анализ и контрол при вземане на проби за химически анализ от различни среди.

Участващият в тренировката личен състав от подсистемата за анализ и обработка на информацията повиши подготовката си по изясняване и оценка на обстановката в резултат на нанесени удари с ядрено и химическо оръжие, възникнали радиологични и химически инциденти. Подобри се взаимодействието между отделните органи на АИС „Преслав” и се усъвършенства натренираността при изпълнение на стандартните оперативни
процедури за предупреждаване и докладване.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка