John Cockerill приключи успешно изпитанията на новия купол със среден калибър Cockerill 1030

Pan.bg 14 окт 2021 | 11:49 views (523) commentaries(0)
img хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на johncockerill.com

John Cockerill Defense успешно изпълни изпитанията на новия самофинансиран проект за купол със среден калибър Cockerill 1030. Новата система бе тествана на полигон във Великобритания, интегрирана на бронетранспортьор Pandur 8x8.

Саймън Хей, главен маркетинг директор на белгийската компания, обяви тестовете за „успешни, с много добри резултати за точността на системата във всичките 4 режима на стрелба - статичен/статичен, мобилен/статичен, статичен/мобилен и мобилен/мобилен“.

Cockerill 1030 е модулен и лесен за надграждане купол със среден калибър, разработен да посрещне широк спектър от изисквания на клиентите в сектор "Отбрана". Основата на купола е от изцяло заварена алуминиева конструкция на бронята, която може да бъде персонализирано оборудвана и с балистична защита до ниво 4 по стандарта на НАТО STANAG 4569.

Базовият вариант на купола е с тегло 1500 кг, което позволява той да бъде интегриран с редица различни платформи, включително сухопътни бронирани машини без мерач. Куполът е с пълно електрическо задвижване в хоризонтална равнина 360 градуса, с електрическо задвижване във вертикална равнина и с ъгъл на възвишение от - 10 до +70 градуса.

Cockerill 1030 е за екипаж от двама души и е оборудван със стабилизирано оръдие с двойно подаване Northrop Grumman 30x173 mm MK44 (S), снабдено със 150-200 готови снаряда.

Сдвоената 7,62 mm картечница е монтирана от дясната страна, може да бъде монтирана и система за аерозолна маскировка (изстрелване на димни гранати) с електрическо управление. Има опции и за други варианти на въоръжение според индивидуалните изисквания на клиентите, включително и опция за оборудване за противотанкови управляеми ракети.

Куполът е оборудван с компютърна система за управление на огъня на John Cockerill Defense, която включва монтиран на мачта метеорологичен сензор, свързан с френската система за наблюдение SAFRAN, която е монтирана на горната част на купола и е снабдена със стабилизирана панорамна мерна система с дневни/топлинни канали и безопасен за очите лазерен далекомер. Мерачът също така разполага със стабилизирана дневна/термична система за наблюдение и безопасен за очите лазерен далекомер.

Системата за наблюдение и прицелване може да открива цели на разстояние до 7000 m, да ги разпознава на 4200 m и да ги идентифицира на 2200 m. Възможни са и други опции за система за наблюдение, както и инсталирането на активна защитна система. Куполът
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
има цифрова електронна архитектура, която е по стандарта на НАТО за обща архитектура на бронирани машини.

По думите на Саймън Хей новата разработка на John Cockerill Defense вече е изцяло завършена, като за изпълнение остава единствено оптимизацията на куполите спрямо специфичните изисквания на различните потребители на системата 1030. Първите доставки на Cockerill 1030 могат да бъдат изпълнени в рамките на 18 месеца след сключването на договор за производство.

Макар първата демонстрирана версия на купола със среден калибър Cockerill 1030 да е в конфигурация за двама души, модулният дизайн позволява и други конфигурации спрямо изискванията на въоръжените сили. 1030 е достатъчно лек, за да позволи дори на някои бронирани машини 4x4 или 6x6 да се интегрират с купола, осигурявайки реални огневи способности с 30 mm въоръжение на съвсем различен клас бронирани машини.

Куполът Cockerill® 1030 е новото решение на пазара за леко въоръжение с калибър на боеприпасите 30 mm или 40х173 mm, когато клиентът има нужда от компактен, лек и нисък профил. Системата е изключително подходяща за по-малки армии, които трябва да достигнат високо ниво на гъвкави, съвременни способности при оптимални финансови условия.

Белгийската компания John Cockerill Defense е с 200-годишна история с богат опит в дизайна, производството и интеграцията на куполи и оръжейни системи за бронирани машини. Модерни и изключително адаптивни, продуктите на компанията могат да се интегрират с редица бронирани машини, независимо от техния производител. John Cockerill Defense е на българския пазар от години и работи активно с компании от местната отбранителна индустрия. Компанията предлага своите куполи и оръжейни системи като част от цялостно решение за модернизацията на българските Сухопътни войски.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


John Cockerill приключи успешно изпитанията на новия купол със среден калибър Cockerill 1030

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка