Австрия ще снеме от въоръжение две трети от своята бронетехника

Pan.bg 24 ное 2011 | 09:57 views (2331) commentaries(0)
img start.bg

Министерството на отбраната на Австрия е взело решение да снемане от въоръжение две трети от бронетехниката, намираща се на въоръжение в сухопътните войски на страната. Според Defense News, такова заявление е направил министърът на отбраната на страната Норберт Дабарос (Norbert Dabaros). Извеждането на техниката от експлоатация ще завърши до началото на 2013 година. Болшинството от снетите от въоръжение машини ще бъдат или утилизирани, или разглобени и използвани за резервни части за останалата на въоръжение бойна техника.

Плавно съкращаване на парка се извършва през последните четири години, но до началото на 2013 година числото на машините от сегашните 1147 ще бъде намалено до 389 единици. При това някои модели, като например 400-те бронетранспортьора Saurer 4K 4FA, намиращи се на въоръжение от 1960-те години, ще бъдат напълно утилизирани.

Част от основните бойни танкове Leopard също ще бъдат снети от въоръжение и предложени за продажба. Според данни на военното ведомство на Австрия, някои държави и компании вече са проявили интерес към закупуването на тази техника.

След като Австрия снеме техниката от въоръжение ще може всяка година да икономисва от обслужване, ремонт и модернизация до 15 милиона евро, а от продажбите на машините може да получи до 19 милиона евро.

Министерството на отбраната ще бъде принудена да изхарчи два милиона евро за утилизация на излишните боеприпаси, останали след извършеното съкращение на бойна техника.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker