Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/10541/aa%7E0.jpeg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 193

България ще участва в проекти по инициативата на НАТО „Интелигентна отбрана”

Pan.bg 26 ное 2011 | 10:15 views (2150) commentaries(0)
image" alt="img" /> „България подкрепя инициативата на НАТО „Интелигентна отбрана” и има готовност да участва в проекти за изграждане на способности чрез многонационални и иновационни подходи” – това обяви министър Аню Ангелов на среща със заместник-генералния секретар на НАТО Клаудио Бизониеро. „За нас е важно в условия на криза и ограничени бюджети да фокусираме усилията си върху проекти, които имат конкретни, реалистични и видими резултати”. Министър Ангелов и Клаудио Бизониеро се съгласиха, че „интелигентната отбрана” ще доведе до повече способности и по-високо ниво на сигурност с по-малко ресурси.

Министър Ангелов посочи, че България има амбиция да бъде водеща страна в дългосрочен проект „Ролята на жените на ръководни позиции в областта на сигурността и отбраната” като част от многонационалните подходи за изграждане на способности, както и да стане домакин на Център за изследване, изграждане и развитие на способности на НАТО за управление на кризи и оказване на помощ при бедствия (Center of excellence), който ще се намира в Чаралица.

Заместник-генералният секретар Клаудио Бизониеро посочи, че двустранните споразумения за водене на презгранични операции по охрана на въздушното пространство (Air Policing) в рамките на Интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО (NATINADS) с Гърция и Румъния са работещ пример за „интелигентна отбрана”. В допълнение министър Ангелов посочи, че България вече активно участва и в други проекти за съвместно развиване на способности - Програмата за развиване на способности за стратегически въздушни превози (Strategic Airlift Capability-SAC C-17), Програмата за Съюзно земно наблюдение (Allied Ground Surveillance-AGS) и е сред страните, работещи за създаването на Група на държавите, експлоатиращи самолети С-27J „Спартан” (C-27J Spartan User Group).

В рамките на визитата си в България заместник-генералният секретар на НАТО Клаудио Бизониеро ще участва в публична дискусия по въпросите на „интелигентната отбрана”, повишаване на отбранителните способности и развиването на способности за участие в операции на НАТО.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker