Дянков ще опита пак да вземе 20-те заплати на военните

Pan.bg 30 ное 2011 | 10:01 views (2636) commentaries(2)
img Спирдон Спирдонов - Otbrana.com

Това стана ясно от думите на финансовия министър в тазсутрешното му интервю по БТВ. Според него не бива военните и полицаите да вземат до 20 заплати при уволнение, а останалите – по 6. Той е готов да направи пореден – трети, опит военните полицаите и държавните служители да си плащат осигуровките. За всичко това обаче нямал политическа подкрепа и не смята, че засега предложенията му могат да минат през парламента.

Симеон Дянков: „Вдигането на пенсионната възраст. Няма как това да не стане за категория 3, за обикновените, но особено за ранното пенсиониране.... Всички ги е било страх досега да направят тази реформа. Тя е главно в силовите министерства, агенции и т.н. Просто досега статуквото е било такова, че само като споменеш темата... Там има няколко теми. Първо те се пенсионират много рано. Второ те вземат 20 заплати при пенсиониране. Два пъти повече от другите държавни служители и три пъти повече от частния сектор. В частния сектор, ако се пенсионирате ще получите до шест заплати, такъв е законът... Винаги тези институции са смятали за неприкосновени. И при социализма е било така. Те са определяли властта на комунизма и на социализма и за съжаление досега това е останало. Ранното пенсиониране, 20-те заплати, това, че те не си плащат осигуровките, държавните служители също не си плащат осигуровките. Там ние от финансовото министерство с радост ще тръгнем към тази стъпка. Но голямата тежест са силовите министерства. Там има много хора, те се пенсионират средно с 15 години по-рано от другите. И си представете 15 години плюс всички тези неща.

... За първи път има някаква положителна стъпка. Миналата година аз пробвах, не успях. Тази година пробвах и има първа стъпка. Знаете, че 60 милиона вземаме от силовите министерство. Знаете, че в ДАНС от 20 на 15 падат заплатите. Аз с радост бих тръгнал на реформа, при която те ще си плащат (б.р. – става дума за осигуровките). Засега обаче не виждам политически в парламента това да мине. Защото излиза темата, че те ни пазят. Вярно е, че една част от тях ни пазят. Тези, които са на улицата, тези, които се борят с пожари, за миньорите, разбира се те са в различна
категория, за летците. За тях можем да мислим. За всички останали администратори, всички в ДАНС, в разузнаването, които са чиновници – ходят си насам натам, кой знае каква работа, различна от всички чиновници, не правят. В същност това е темата. Сега е дошло времето. Политически в момента сме силни. Ако не ги направим тези реформи сега, те определено няма да станат в следващите години.”
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Niksan_73 30 ное 2011, 15:11
   
  0
   
  0

  Дянков като идва от Щатите да вземе да провери как стои въпроса с пенсионирането на техните военни, или може да види как са нещата с която и да е друга натовска армия, да видим какви са тези големи привилегии които ползваме. Аз лично пътувам до работата си с личния си автомобил, транспорт не ми е усигурен, никой не ми плаща нито път нито нищо. Като гледам как цъфтим и връзваме не мисля че изобщо ще се доредя до пенсия от армията, а съм сигурен че когато дойде момент да се отърват от мен и закона за 20-те заплати ще променят че да сме пре...ани от всякъде. А иначе в момента легално никъде не мога да хвана допълнителна работа(щото се ползвам с "много бонуси от МО" какви ли са те г-н Дянков а?

 2. #2
  Major 01 дек 2011, 17:32
   
  0
   
  0

  Не само че ще опита, ами ще им ги вземе! Като са мълчаливи овце! Вижте какво правят полицаите - намират начини да протестират. Нашите хора от войската са като овце на заколение. А и няма кой да ги поведе. И къде са т.нар. "легисти" от БОЛ "Раковски"? Къде са двата синдиката на цивилните от МО? Освен да си уреждат роднините и приятелите - за друго не стават!!!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker