Въвеждат предмет “Защита на отечеството” в училище

Pan.bg 03 дек 2011 | 18:43 views (1912) commentaries(1)
img Измислиха предмет “Защита на отечеството”
в-к "Труд"

В девети и десети клас на средното образование всички ученици ще посещават пет часа обучение по защита на отечеството. Това е записано в проектозакона за резерва, приет в сряда от правителството и внесен в парламента.

Учебните занятия ще са за сметка на часовете на класа, пише в проекта, но не става ясно какво ще се преподава.

Първите 300-350 резервисти (платени доброволни запасняци) ще бъдат наети в армията през 2012 г., съобщи военният министър Аню Ангелов в сряда след заседанието на кабинета.

“Знаете, че през следващата година ще преструктурираме редица военни поделения и освобождаваме военнослужещи - трябва да има веднага хора, които да ги заместят като резервисти”, обяви Ангелов.

Според закона резервистите ще подписват договор със срок до 5 г. През това време те ще са на разположение на войската. Ще имат длъжности и звания като редовните войници и офицери, но ще получават заплати само според броя активно прослужени дни. Надницата им за ден ще е средно по една двадесета от месечната заплата за същата длъжност на редовна служба.

Резервистите ще могат да участват дори в операции в чужбина за срок до 6 месеца.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Бай Ганьо 05 дек 2011, 14:49
   
  0
   
  0

  Тия кретени няма да се научат най-сетне да действат като в правова държава. В средното училище въвеждане на военно обучение може да стане само със закона за просветата или този за средното образование, но не и със закона за резерва! Като не знаят, да проверят как беше на времето с предмета НВО. Тоя Аню Ньойски е голям тъпак - не се прави така. И тук принципа трябва да е доброволен и водещи да са методисти от просветата, а не анювите приятелчета от артилерийското училище!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker