69 години от създаването на Парашутната дружина

Pan.bg 19 мар 2012 | 07:30 views (4536) commentaries(2)
img Навършиха се 69 години от създаването на Парашутната дружина

Спирдон Спирдонов
otbrana.com

Вчера, 18 март 2012 г. се навършиха 69 години от създаването на Парашутната дружина. По този повод традиционният годишнен турнир по стрелба с пистолет на Съюза на парашутистите в България - "18 МАРТ" ще се проведе на 24 март 2012 г. от 10,00 часа в стрелбищен комплекс "The Gym" в София, ул. "Хайдушка гора" № 111. Информацията е на председателя на Съюза на парашутистите бригаден генерал от резерва Иван Мечков.

Историята
На 18. 03. 1943 г. със служебно поверително Писмо I-УО № 2019 на началника на въздушните на Н. В. войски генерал-майор Димитър Айранов е разпоредено, от завърналите се от обучение в Германия две роти парашутисти да бъде сформирана парашутна дружина, с което се поставя началото на парашутните поделения в нашата армия. Парашутната дружина е в състав 19 офицери, 60 подофицери и 348 войника. Още същия ден в Заповед № 1 по дружината, назначеният за временен командир капитан Любомир Ноев, обявява нейния временен щат.

Въоръжението на дружината е изцяло немско и за времето си подразделението представлява най-добре екипириното армейско поделение в БА. Въпреки кратката си подготовка, през 1943 дружината прави демостративен десант пред високопоставени военачалници на летище Враждебна. След смаялата публиката демонстрация 57 военни от дружината биват повишени в звание ефрейтор.

image

След като България преминава на страната на Съюзниците на 8 септември 1944 г., като на германски възпитаници се гледа с недоверие. Това обаче остава неоправдано. На 10 октомври Парашутната дружина е включена в частите на Първа армия, която е под командването на ген-майор Владимир Стойчев. По време на Кумановската настъпителна операция армията е спряна на силно укрепената Стражинска позиция. Командването решава да засили настъпващите части като в боя трябва да се включи и дружината. На нея се пада най-укрепената част. Целта е да пробие в тила позицията и да отвори пътя на Първа армия за настъпление към Скопие и Куманово. Боят започва в 7 часа сутринта на 18 октомври и продълажава до 15 часа следобед, когато позицията бива овладяна. Парашутната дружина губи голяма част от състава си - 36 убити и 69 ранени. Изклчителен героизъм проявява ефрейтор Никола Паскалев Николов, който с цената на живота си
скача във вражески бункер, унищожава го и така проправя път на другарите си. В боя загива и заместник-командирът Димитър Захариев Николов, който сам тръгва в атака, увличайки след себе си бойците. Когато на Стражин пристига генералът на Първа армия, командирът на дружината - кап. Любомир Ноев със сълзи на очи докладва: "Господин генерал, загинаха ми момчетата!". Парашутната дружина също участва в превземането на Куманово и влиза първа в града, в боевете на Страцинската позиция и при с. Горно Нагоричене.

"Парашутната дружина (800 бойци), на която гледаха с недоверие, защото бе обучена в Германия, атакува смятания за непревземаем връх Стражин и го превзе в първата атака с цената на 54 убити. Единствено на парашутистите бе позволено да пренесат убитите си другари в София и да ги погребат във военното гробище." – професор Божидар Димитров. "Парашутната дружина, на която гледаха с недоверие, защото бе обучена в Германия, атакува смятания за непревземаем връх Стражин и го превзе в първата атака с цената на 54 убити. Единствено на парашутистите бе позволено да пренесат убитите си другари в София и да ги погребат във военното гробище."

18 октомври - денят на бойното кръщение на българските парашутисти е обявен за официален празник на Деня на военния парашутист и на 68-ма бригада "Специални сили".

На снимката: председателят на Съюза на парашутистите, бригаден генерал от резерва Иван Мечков
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  запасняк 19 мар 2012, 09:52
   
  0
   
  0

  В този турнир за стрелба с пистолети могат ли да участват и резервисти с различни звания, които не са парашутисти!

 2. #2
  Георги Велчев 20 мар 2012, 17:29
   
  0
   
  0

  СРАМ без армия без предварителна парашутна подготовка,а тези Българи са загинали за да живеете,Вие

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker