Военноинвалидите получили сериозна подкрепа от президента Росен Плевнелиев

Pan.bg 27 мар 2012 | 13:08 views (1910) commentaries(1)
img Военноинвалидите получили сериозна подкрепа от президента Росен Плевнелиев

Спирдон Спирдонов
otbrana.com

Ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите е имало вчера среща с президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев. На нея държавният глава официално е поел ангажимента да продължи завещаната от неговите предшественици традиция да бъде патрон на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Това съобщи днес на пресконференция председателят на организацията младши лейтенант от резерва Петър Велчев. В четвъртък в ЦВК ще бъде тържественото отбелязване на 97-годишнина от учредяването на съюза.

При президента са обсъдени теми, свързани с подобряване на законодателството, работата на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните и връщането на отнетите от съюза имоти. Като пример Петър Велчев посочи продадения от МО имот на съюза в Кюстендил, за което, по неговите думи, лично президентът изразил недоумение. В момента водим дело по този въпрос, допълни председателят на съюза.

Във връзка с промените в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите има работна група в МО. Очаква се проектът на промените да бъде готов до края на май или началото на юни. Водени са разговори с ПГ на ГЕРБ по този въпрос. Целта е военноинваладите и военнопострадалите да получат правата, които имат ветераните от воийните в техния закон. Очаква се този въпрос да бъде тема и на предстоящото заседание на Консултативния съвет, чийто председател е министърът на отбраната Аню Ангелов.

Дружество „Военноинвалид” в Бургас наброява 191 души, каза неговият председател Методи Томов. Всяко тримесечие получаваме субсидия, която разпределяме на членовете, посочи той. За първото тримесечие на тази година са получени по 9 лв. на човек от бюджетни средства и по 5 лв. от извънбюджетни. Което се определя като повече от символично. Бюджетната субсидия на съюза е 246 хиляди лева, която разпределяме само за здравни и социални нужди, уточни Петър Велчев. Извънбюджетните средства идват от дадени под наем помещения в софийския дом на съюза.

На пресконференцията бе разпространена позицията на съюза за дебат във връзка с връщането на наборната армия под определена форма.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  запасняк 27 мар 2012, 16:02
   
  0
   
  0

  Всички министри на отбраната са се грижели за съюза на военноинвалидите и са му помагали според възможностите на МО. Само генерал-министъра Аню Ньойски им отне имот - 3-ти и 4-ти етаж на Дома-паметник на военноинвалидите в Кюстендил, които веднага са продадени за 150 хиляди лева. Аню Ньойски дължи на военноинвалидите и 35 хиляди лева, похарчени от тях за поддържането на Регистъра на военноинвалидите в МО, а това е функция и отговорност на министъра. Но Бог вижда всичко...

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка