Загиналите в Тутраканската епопея изброени поименно във впечатляващ мемориал (част 1)

Pan.bg 13 авг 2018 | 18:22 views (12000) commentaries(0)
img Сп. „Клуб КРИЛЕ“, Н.Димов

Имената на загиналите в битката за Тутракан по време на Първата световна война са изброени до едно в един от най-впечатляващите военни мемориали у нас. Става дума за комплекса “Военна гробница – 1916 г.”, който се намира на около 8 км от Тутракан, вляво от пътя за Русе.

Тутраканската епопея е една от знаковите победи на Българската армия в новата ни военна история. Кратка справка - след Междусъюзническата война Южна Добруджа е отнета от България и включена в пределите на Румъния. Румънските власти се заемат с охраната на новата граница и превръщат Тутракан в една от най-мощните крепости на река Дунав.

На 1 септември 1916 г., когато Първата световна война е в разгара си, България обявява война на Румъния и си поставя за цел да завземе Тутракан и Силистра. Атаката на крепостта Тутракан започва в ранните часове на 5 септември 1916 г. под командването на ген. Пантелей Киселов. Съотношението на силите е в полза на обединения Дунавски българо-германски отряд /но не и достатъчно голямо според военната наука по онова време/(Дунавският българо-германски отряд и придадените им части под общото командване на началника на 4-та преславска дивизия генерал-майор Пантелей Киселов с численост 55 000 души, 132 оръдия и 53 картечници срещу 15-та и 17-та пехотни румънски дивизии с численост 39 000 души, 246 оръдия, 78 картечници и на придадения към крепостта Дунавски флот, в състав 4 монитора, 8 стражеви кораба и 4 канонерки), като към 18 часа българската войска влиза в освободения Тутракан и пленява 450 офицери, 28 000 войници и цялото въоръжение на противника.

В битката загиват около 10 000 войници и офицери, 1764 от които – български.

Първите стъпки към увековечаването на паметта им са направени веднага след края на войната, а през 1922 г. на мястото, на което днес е мемориалът, е поставен обелиск. От четирите му страни на български, немски, румънски и турски език са изписани думите ”Чест и слава на тия, които знаят да мрат геройски за техното отечество”. (Надписът на турски е с арабски букви, защото това се е случило, пред Кемал Ататюрк да въведе латиницата като основа на новата турската азбука.)

През 1996 г. започва кампания за изграждане на
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
Алея на славата, на която да бъдат изписани имената на загиналите в битката. Те са погребани на същото място в два масови и няколко десетки други гроба. На някои от гробовете има имена, на други пише просто: „Неизвестен”.

Мемориалът е разтърсващ и е добър пример за това, как се пази военната история.Снимки: Н.Димов

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Загиналите в Тутраканската епопея изброени поименно във впечатляващ мемориал (част 1)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/16 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка