Срам: Според в. ПРЕСА вдигат заплатите на военните символично - за повечето до 38 лв.!

Pan.bg 18 сеп 2012 | 11:16 views (5399) commentaries(16)
img Евгени Генов, в.ПРЕСА

С писмо до МО финансовото министерство разрешава да се вдигнат символично заплатите на армията догодина, научи „Преса“. Според тези разчети войниците ще получат от 27 до 38 лева повече. За първото офицерско звание лейтенант възнагражденията ще се вдигнат в диапазона 42-58 лева. За военен №1 в държавата, който е на върха на армейската пирамида и носи отговорност за десетки хиляди хора, бойна техника и въоръжение, заплатата ще се вдигне най-много със 136 лева.

Финансовото ведомство обаче разрешава по-високи възнаграждения, ако униформените се откажат от 20-те заплати при пенсиониране след 27 години служба, срещу 10, както е за държавните служители. Така от военните се иска да свият и платения годишен отпуск от 40 на 20 дни. Пълна мъгла е как ще се изчисляват 10-те заплати при уволнение по новата схема, в случай че бъде възприета. Ако се приложи принципът на обезщетение на държавните служители, тогава при пенсиониране униформения ще взема накуп не 10, а 5 заплати, защото сборът им ще се пресмята на база 50 процента от последното брутно възнаграждение. Миналата година кабинетът оряза обезщетенията на разведките от ДАНС при пенсиониране от 20 на 15 заплати, но не пълни, а сумирани въз основа на 75 процента от последната, което реално означава близо 11 и половина пълни заплати. Този акт обезкръви родното ФБР, тъй като 200 подготвени разузнавачи побързаха да напуснат системата, преди да влязат в сила промените в закона.

image
Дали обещанието за увеличение на заплати не е поредната политическа игра преди изборите? От БА все още помнят случая с неизпълнените бонуси

Сега само униформените в армията, служещите в полицията, съдебната власт, НРС и НСО получават 20 пълни месечни възнаграждения при пенсиониране, но за сметка на това са с ограничени граждански права. В момента най-масовата заплата във войската - тази на редника, е 546 лева. Бойците си докарват по някой лев допълнително при участие в мисии навън.

Припомняме че военните подготвят протест на 23 септември:
http://www.pan.bg/view_article-49-12704-Naj-nakraq-Bylgarskata-armiq-gotvi-protest-syvmestno-s-MVR.html
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 16

 1. #1
  Разочарован 18 сеп 2012, 11:39
   
  0
   
  0

  Просто нямам думи. Т.е. идва ми една на ума, но ще се наложи да си я запазя за себе си.

 2. #2
  Поглед отвън 18 сеп 2012, 12:08
   
  0
   
  0

  Така предложената корекция на заплатите е наистина смешна и не подлежи на коментар. От друга страна нека се върнем в реалността - на повечето места (най-вече в частната сфера)заплатите са замразени от 3-4 години и няма изглед за корекция, дори и минимална в посока нагоре. 40 дни редовен годишен отпуск е лукс, който обикновения служител в частна фирма не може да си позволи (в повечето случаи дори не могат да се вземат и 20-те полагащи се по закон). А за обезщетението от 20 заплати при пенсиониране, повечето хора не могат и да мечтаят. Да наистина държавата е инвестирала в тези хора, в някаква степен суверинитета и спокойствието на всички нас зависи от тяхната спокойна служба, но за бога хора слезнете на земята! Това което най-много ме мъчи, е че до момента почти никой от хората под пагони не каза нищо за безобразията на Аню и сие, никой не надигна глава през последните години, а спокойно чакаха може би уволнение. Надявам се, че това се дължи на гордост и мъжественост, а не на тотално обезличаване.

 3. #3
  Разочарован 18 сеп 2012, 14:36
   
  0
   
  0

  Ще се съглася за големите ни привилегии. Така е - другаде ги няма, но да не забравяме, че никъде другаде работещите не са така ограничени в своите права както военните. Нямаме право на синдикат, да членуваме в партии, да работим другаде, да сме постоянно на разположение, да работим във всякакви условия и т.н. Танто за кукуригу!

 4. #4
  не цивилна сволач 18 сеп 2012, 15:25
   
  0
   
  0

  До всички люде, които мразят Армията и в частност военните: Съгласен съм да махнат всички мои компенсации в това число й 20 заплати ама да махнат глава 13 от Наказателния кодекс.

 5. #5
  Nikoy 18 сеп 2012, 15:40
   
  0
   
  0

  "Поглед отвън"

  Прав си за това, което казваш, но то е наистина "Поглед отвън". Ти виждаш тези 40 дни отпуск и 20 заплати при пенсиониране, но не виждаш много други неща. Споменатият от теб частен служител не е на разположение на работодателя си 24 часа в денонощието, не го викат в 2 през нощта да ходи да гаси пожари или да евакуира при наводнения, нали? Не разбирам защо приравняват служителите в МО към всички останали държавни служители, след като те имат всички права, които военните нямат. Да сте чули някой друг държавен служител, освен в силовите министерства да участва в извънредни операции или нещо подобно? Няма и да чуете. Затова е пълен абсурд да приравняваш условията на военните към условията на някой чиновник във финансовото министерство например.

 6. #6
  Sradlio 18 сеп 2012, 16:37
   
  0
   
  0

  Някои хора си пишат тука ..... сигурно си нямат работа и пишат глупости. Не мога да разбера защо въобще си правите труда да коментирате "Поглед отвън".
  Ако питате Б.Б а сигурно и "Поглед отвън" - не ни трябва таква голяма Армия, защото сме В НАТО.
  Вее ако така мислим .... За какво ни е и толкова голям парламент, като има Еврпейски-Парламент ???

 7. #7
  Чичо Гошо 18 сеп 2012, 19:06
   
  0
   
  0

  Ако и тези простотии станат реалност, то този министър и "Първия генерал" не би трябвало да имат очи да приемат никога повече нито един военен строй и трябва да си махнат пагоните и никога да не се наричат генерали.

 8. #8
  Не______ен 18 сеп 2012, 19:35
   
  0
   
  0

  Господа тези мерки не водят до забогатяване на държавата Българина ще си остане пак БЕДЕН спрете глупостите по форумите който не разбира от военни въпроси пише глупости

 9. #9
  р-к Кольо 18 сеп 2012, 22:22
   
  0
   
  0

  Приятели, Вие от Ньойски друго очаквали ли сте. Чу за протеста и се наака. Сега си мисли, че с 30-40 лв. ще ни запуши устата и ще ни накара да гласуваме за ГЕРБ. Не Ньойски, ние не сме евтини курви като теб и не се предлагаме като тези на околовръстното за твоите 30-40 лв. Ние няма да ти духаме за тези пари и за никакви пари. Ние не искаме твоето смешно и изпросено увеличение. Ние искаме да си ходиш веднага, защото ни направи на чучела и се подиграваш с нас.
  Предлагам Ви съобразно тази информация, протеста да не е за повече пари, а за да си ходи Ньойския!!! Докато той е министър бял ден няма да видим и вече и децата, "които не са спасени от бедствия" ще ни псуват, че им вземаме от детските добавки.
  Предателите вън!!! Да живее България!!!

 10. #10
  Съсела 18 сеп 2012, 23:24
   
  0
   
  0

  АБСОЛЮТНА ГАВРА С ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ! Военни и полицаи заслужават много повече социални придобивки дори само за това, че рискуват живота си и че по договор са длъжни да се излагат на смъртна опасност. Абсурд е да бъдат сравнявани с всякакви други бюрократи в тая страна. СТИГА УНИЖЕНИЯ!

 11. #11
  denim 19 сеп 2012, 07:59
   
  0
   
  0

  За 23г. служба аз 8г. несъм си бил вкъщи,това са дежурства,учения и др. ангажименти към армията.Така ,че всички тия писарушки в сайта да си направят сметката заслужаваме ли или не даденото ни по закон.Излежал съм една присъда без да съм виновен,това е равносметката.А на Мони Тъпото мога да му кажа,че Господ бави ,но незабравя,ще дойде и неговия ред.

 12. #12
  Анти Ньойи 19 сеп 2012, 10:23
   
  0
   
  0

  Какво друго да кажем, освен, че Аню Ньойски пак се опитва да изработи войската! Прилага ни класически предизборни популистки хватки с които се опитва да замаскира предстоящото орязване на правата на военните, извоювани дълги години във времето. Права от които самият той се е възползвал, когато е бил кадрови, дърпан винаги нагоре по политически схеми за да стане генерал, а сега върнат като политическа фигура в МО, за да разгроми всичко читаво, което е останало. Професионалния ренегат сега е пръв гербераст - може би четвърто или пето пребоядисване. Лъжите продължават...

 13. #13
  наблюдаващ 19 сеп 2012, 22:41
   
  0
   
  0

  всъщност дори нямаме право да изразяваме мнение по настоящата статия :)) публично

 14. #14
  Поглед от вътре 20 сеп 2012, 06:19
   
  0
   
  0

  До #2 и до "Финансовото министерство"
  Нека да намалят или махнат заплатите при пенсиониране, но да заплащат съгласно КТ:
  - извънреден и нощен труд при дежурства;
  - извънреден и нощен труд при планирани мероприятия с продължителност над 24 часа (като учения и др.);
  - извънреден и нощен труд при аварии и природни бедствия, операции по търсене и спасяване и др.,
  както се заплаща на "повечето хора" по закон.
  Нека този извънреден и нощен труд да се отчита като трудов стаж, и тогава да намалят отпуските и да премахнат ранното пенсиониране...
  "Повечето хора" са на работа по 8-9 часа на ден, или 160-180 часа месечно, а военнослужещите доста често правят същите часове за седмица.
  За какви привилегии говорим?!?

 15. #15
  Обръщение 20 сеп 2012, 06:31
   
  0
   
  0

  До всички цивилни в държавния и частния сектор:
  Дами и господа, крайно време е да започнете да правите нещо за подобряване на социалния Ви статус, и да престанете с опитите за влошаване на статуса на военните!
  Четейки коментари по темата, се сещам за вица за онзи казан в Ада, който нямал пазач, защото вътре били българите - ако един тръгнел да излиза, другите го дърпали обратно...

 16. #16
  denim 20 сеп 2012, 07:55
   
  0
   
  0

  Нека убавеца министър на МО да върне взетото от армията като кадрови военен,да слезе от служебната кола и да си потърси партииният билет,а не да се прави на ни лук ял ,ни лук мирисал послушковеца му с послушковец.Лесно е да си съгласен с всичките дивотии на мишока Дянков,след като пенсията ти е 700лв. и заплата ти е 3300лв. плюс бонусите гербови.БЕЗСРАМНИЦИ!!!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка