Поздравителен адрес до полк. Петър Манолев от СВВП

Pan.bg 20 сеп 2012 | 12:03 views (3166) commentaries(1)
img ДО
ПОЛКОВНИК О.З. ЛЕТЕЦ
ПЕТЪР ДИМИТРОВ МАНОЛЕВ
КАВАЛЕР НА В.О. „ЗА ХРАБРОСТ”


П О З Д Р А В И Т Е Л Е Н А Д Р Е С

Уважаеми господин полковник,
За мен е изключителна чест и удоволствие, от името на Управителния съвет на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и лично от мое име, да Ви поздравя по случай Вашата 97-ма годишнина. Изразявам нашето уважение към Вас за всичко, което успяхте да постигнете в кариерата си на боен пилот изтребител. Кариера, изкована в българската и полската въздушно-изтребителни школи, и доказала се в най-трудните и славни години за родните ВВС - годините на Втората световна война. Живот, закален в интензивните и неравни битки с най-мощните въздушни сили в света – американските. Бойна дейност, продължила с въздушните схватки с Луфтвафе и атаките от въздуха срещу частите на Вермахта и най-добрата ПВО в света – германската. Кариера, достигнала до длъжността началник-щаб на Реактивния изтребителен авиополк в Доброславци и прекъсната неочаквано през 1952 година. Факт, който посрещнахте като достоен кавалер на военния орден „За храброст” и истински български рицар на честта.
Господин полковник, уверяваме Ви, че никога не ще забравим датата 30 март 1944 г. Тогава Вие, без заповед и по собствена инициатива, с още трима инструктори от Изтребителната школа в Долна Митрополия, излитате със символично въоръжените си учебно-бойни самолети срещу цяла формация тежко въоръжени американски бомбардировачи. Ожесточено обстрелвате противника до пълното изчерпване на боеприпасите и горивото. Няма да забравим и 17 август 1944 г., когато в неравен бой, при смазващо въздушно превъзходство на противника, постигате въздушна победа срещу летяща крепост Боинг B-17F и въпреки тежкото си раняване, успявате да спасите „Месершмит”-а си. Наказвате нарушителите на въздушното ни пространство и спасявате от поредната бомбардировка българските градове. Благодарение на хора като Вас, в продължение на цяло столетие Българската държава надеждно е охранявала въздушните си граници и е отстоявала въздушния си суверенитет. Като организация с почти 100-годишна история, ние военноинвалидите, високо ценим всичко, което сте направили за България.
От все сърце Ви желая много здраве и родопско дълголетие, за да продължите все така всеотдайно да вдъхновявате настоящото и бъдещото поколение български пилоти изтребители!

18.09.2012 г. ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА СВВП
София
МЛ. ЛЕЙТ. О.З. ИНЖ. ПЕТЪР ВЕЛЧЕВ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  BulAF Reserve Major 20 сеп 2012, 16:59
   
  0
   
  0

  От историята да вземем пламъка, а не пепелта!
  Браво на Pan.bg и на военноинвалидите!
  Отново показаха, че са патриоти!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker