Три въпроса около въвеждането на възраст за пенсиониране на военнослужещите

Pan.bg 26 сеп 2012 | 08:14 views (3618) commentaries(3)
img Спирдон Спирдонов
otbrana.com

Ако въвеждането на определена възраст, като изискване за придобиване право на пенсия от военнослужещите, освен осигурителния стаж, е принципно изисквание, защо трябва да се обвързва с евентуално увеличаване на заплатите в армията? Това е първият въпрос. Подобен ход в течащите преговори с финансовото министерство звучи повече като компромис. Сериозният мотив за едно такова решение би трябвало да бъде обвързан с ползата за Въоръжените сили и кариерното развитие на хората, а не с евентуално задоволяване желанието на Симеон Дянков военнослужещите да имат колкото се може по-малко привилегии.

Вторият въпрос. Защо сегашният режим за пенсиониране на военнослужещия изведнъж бе определен като привилегия, а не като компенсация за характера на неговия труд и за ограниченията на гражданските му права, наложени от закона. По-скоро финансистите гледат много по-прагматично на въпроса, отколкото да водят схоластични спорове кое е привилегия и кое компенсация. И търсят начин да отложат с няколко години правото на стотици офицери и сержанти да си вземат пенсиите. Това действително ще облекчи Националния осигурителен институт. Благодарение на новия тип бивш военнослужещ: „Натрупал осигурителен стаж, не стигнал възрастта, но съкратен или по други причини напуснал военната служба.”

Прави ще бъдат тези, които погледнат на всичко това като на хипотеза. Засега разсъжденията се базират единствено на пестеливата информация за хода на преговорите със Симеон Дянков, която министърът на отбраната дава. И на отстъплението, което би трябвало да цели положителен ефект. Факт е обаче, че поредната промяна през последните 2-3 години на законовите текстовете за пенсиониране на военнослужещите, трябва да бъде много прецизно обмислена. Тя в никакъв случай не бива да се превърне в повод за поредната вълна от рапорти за уволнение. Или в решение, което да ускори падането на престижа на военната професия.

Третият въпрос. Подобно решение няма ли да доведе до застаряване на армията в резултат на борба по всички възможни начини да се дочака възрастта за пенсиониране с пагони на раменете. Или до странното положение изпълнилият мандата си четиризвезден генерал началник на отбраната да се уволни без правото да получава пенсия няколко години. И ще не ще да отиде в някоя охранителна фирма, за да отговаря за нейната сигурност. Ако това не трябва да се случи, ще са необходими сериозни промени в законовите текстове
за протичане на военната служба. И то на принципна основа, а не заради 4 или 5 процента увеличение на заплатите от 1 януари следващата година.

Сигурно има още много въпроси. Лошото е, че наблюдаваме все по-често навлизане в социалния статус на военнослужещите и създаване на настроения в обществото, че едва ли не те трябва да се срамуват от това, което са заслужили и заработили.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Гайдата 26 сеп 2012, 09:32
   
  0
   
  0

  В нормалните държави военнослужещите си имат отделен пенсионен фонд за да не може разни очилати Дян.да не пипат там .

 2. #2
  123 26 сеп 2012, 22:39
   
  0
   
  0

  защо никои не пита какво стана с имотите които този педал анйо подари. неможеше ли да ги продаде и да реши някои проблеми на министерството си. само военното НДК да беше продал и щеше да реши доста финансови проблеми а не да мисли какво да ни ореже. но понеже ние сме си послушни овчици тои си вее байряка но да видим до кога

 3. #3
  Boy-scout 7th Cavalry 29 сеп 2012, 10:44
   
  0
   
  0

  Питаме Аню Ньойски при каква възраст се е пенсионирал, с колко заплати и апартаменти? За двата бинокъла вече знаем...

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка