Господа политици - отдайте полагащото се на тези, които се обричат на Отечеството!

Pan.bg 28 сеп 2012 | 21:10 views (4177) commentaries(31)
img Група за анализи на българския военен сайт ПАН.БГ

България оцеля вече над 1330 години и е в днешните си граници благодарение на своята армия!
Войската поднесе на тепсия Отечеството в своите днешни граници!
Поколения военни оставиха костите и живота си по кървавите фронтове на Сръбско-българската, Балканските, Първата и Втората световни и Студената войни. За да я има България!
Поколения политици обаче се упражняваха и упражняват на управление точно върху тази отвоювана със стотици хиляди военни жертви България!
Унижаваха я, предизвикваха я, ограбваха я, продаваха я, насилваха я.... но тя все пак оцелява, защото темелите й са здрави!
В тях лежат положените безапелационно кости на отдалите живота си за Род и Родина войници, сержанти, подофицери, офицери и генерали.
С очукани манлихери, с кални и опърпани шинели, с пробити цървули и кърпени мундири те са Светците в голямата българска черква на историята. В тази черква сегашните политически първенюта трябва всеки ден да се кланят на тях, а не да слагат огледала по стените си, за да се виждат и да се кланят на себе си!
Днес, ние военните не сме само наследници по клетви и служба на отдалите живота си за Родината, ние сме онези, които като тях отново ще пролеят кръвта си за България, ако е нужно!
Ние сме в техния строй, в тяхната саможертва в името на Бога и Отечеството.
Ценностите, които изповядваме в армията и днес, са същите, с които те са влизали с безпримерна смелост в огъня на битките - чест, достойнство, доблест, вярност, патриотизъм, себеотрицание, морал.
Тези ценности днес са несъвместими с ценностите на допотопния капитализъм, който се вихри безнаказано в извоюваното от нас Отечество и чиито устав са лъжата, кражбата и алчността.
image
Българските капиталисти искат да си купят държавата без да плащат, за която военните заплатиха с кръвта си!
Днес честният, достойният, доблестният - трудно би станал чорбаджия. На тези ценности обаче се крепи националния идеал. Защото не може национален идеал да се крепи на агресивност, безчестие, кражба, алчност, лъжа и безнравственост. Такива като нас обаче не могат да изповядват тези ценности и същевременно да изпълняват конституционния си дълг към България.
Несъвместимо е и няма как да се получи. Защото ние не принадлежим на майките и бащите си, не принадлежим на семействата
и децата си, на обрулените си квартири и дори на лъскавите министри! Ние принадлежим само и единствено на Отечеството си - по конституция, по закон, по клетва, по правилник, по съвест, вяра и морал. Нашият живот от край до край - всяка минута принадлежи на България! Нищо повече, но и нищо по-малко.
Разчитаме, че управниците на тази, на която принадлежим ще се погрижат за нас. Защото сме се отрекли от себе си и сме се обрекли на нещо свято и то се нарича - дълг към Родината!
Дългът няма реални измерения. В днешно време дългът по-скоро е дори метафора. Но той си остава онази мъжка територия, на която се крепи Отечеството и всички, дето живеят в него. Не значи, че ако получим по-малка заплата, ще дадем на държавата си по-малко дълг. Да се мисли така е нелепо и абсурдно.
Ние обаче вярваме, че политиците ще се погрижат за нашия скромен бит именно защото ние не принадлежим на него. На него принадлежат обаче нашите жени, нашите деца и внуци.
Техният оброк с нас е много голям, защото обричайки се на нас те не се и надяват, че някога ще имат пет апартамента в София, имение на Халкидики, яхта на Бодрум и къща в Монако. Тези обаче, които имат благодарение и на нашето търпение, нека се погрижат поне за единствения ни апартамент, за неполучените заплати на безработните ни съпруги, за сменящите десето училище деца, за гориво на петнадесетгодишните ни очукани автомобили, за кисело мляко, хляба и сиренето.
Защото не може държавата да бъде майка само на чорбаджиите и политическите първенюта и мащеха на онези, които са обрекли живота си на Отечеството!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 31

 1. #1
  ИТ 28 сеп 2012, 22:20
   
  0
   
  0

  "Днес, ние военните не сме само наследници по клетви и служба на отдалите живота си за Родината, ние сме онези, които като тях отново ще пролеят кръвта си за България, ако е нужно!"

  Какви наследници сте бе, фуражки нещастни?!? Щели сте били да си пролеете кръвта. А ние цивилните нали ако се наложи, също ще бъдем мобилизирани и ще проливаме кръвта си за Родината. Ама явно толкоз ви е акъла, за толкоз години в армията така и не научихте, че при нужда се провежда мобилизация.

 2. #2
  ТИ 28 сеп 2012, 22:37
   
  0
   
  0

  Спокойно ве младеж! Хора с основно образование и без ценности не ги мобилизират.

 3. #3
  Preslav 28 сеп 2012, 22:54
   
  0
   
  0

  Такива като първия бягат при мама от една новогодишна пиратка...Хора без история и род...

 4. #4
  саботаж 28 сеп 2012, 22:57
   
  0
   
  0

  Вие цивилните ще си пролеете нещо друго в гащите още преди да ви мобилизират.
  Кога за последно си ходил запас бе пумпал?
  И с какаво ще се биеш? Те излишното въоръжение политиците го нарязаха.

 5. #5
  10,9,8,7... 28 сеп 2012, 23:28
   
  0
   
  0

  Колкото излиза при преспи и пожар.Някакъв г-н Фратю!При добра скара и хубава бира е голям герой.

 6. #6
  Без Бъдеще/Б.Борисов/ 28 сеп 2012, 23:34
   
  0
   
  0

  Колеги!Слушайки днес парламентарният контрол разбрах , че омразният ни министър Ньойски и другия министър с мъжкия глас ясно са се разбрали кое е привилегия и кое компенсация. Ньойски каза,че единствената привилегия е ,че се пенсионираме след 27г. трудов стаж без да имаме някакви навършени години за пенсии.Питам аз тогава,защо ни намалят компенсацията, която се изразява в отпуска???????? Щом неуважаемия сегашен премиер казва,че България е финансово стабилна и няма инфлация,защо като се заговори за вдигане на възнаграждения веднага казвате,че е криза?Е,уточнете се ,добре ли сме или зле???? Кога и в колко е следващото пушене? Нека и колкото се може повече герберчета се включат в коментарите.Интересно ми е откъде още могат да донесат вода за да оправдаят престъпленията на господарите си.

 7. #7
  йоно 29 сеп 2012, 00:04
   
  0
   
  0

  Колеги, тоя ИТ е някакво безполово мекотело, което си избива комплексите като си вре носа в неща, които не са му работа.

 8. #8
  Voenen club Sofia 29 сеп 2012, 08:01
   
  0
   
  0

  http://www.pan.bg/view_article-6-12878-Legiq-Rakovski-chrez-Panbg-V-nedelq-v-11-chasa-pred-Voenniq-klub-v-Sofiq-sreshta-s-voennosluzheshtite.html

 9. #9
  Oficer 29 сеп 2012, 09:03
   
  0
   
  0

  Аз имам един въпрос, към Заместник-председателят на легия "Раковски" Росен Райчев, понеже няма да мога да присъствам на събитието в 11 часа, колкото и да ми се иска. Аз съм офицер от ВМС и днес - събота също работим, така че пътуване до Софиа за неделя сутринта е трудно. Но задавам въпроса си тук и дано той да може да отговори. Може някой друг от тълпата да попита това също. Разбрах, че имате в легията юридически съветник и въпоса е в тази насока: Как можем ние - болшинството от армията да поискаме официално и легално оставката на Министъра на отбраната. Мисля, че мнозиноството от нас - подчинените му вярваме, че той не ни представлява правилно, затова вярвам, че не бива да чакаме до изборите. Говоря за легален начин, защото всички знаем другият. Нека опитаме по правилният начин първо!

 10. #10
  General Stonewall Jackson 29 сеп 2012, 10:25
   
  0
   
  0

  1. Браво на групата за анализи на Pan.bg !
  2. Колеги, моля не слагайте разделителни линии между кадровата и резервната армия. И в запаса и в резерва има много патриоти, които винаги са се чувствали част от армията, включително и войници с висше образование и много добра военна подготовка.
  3. Най-голямото зло в 134-годишната история на БА от Опълчението до наши дни се нарича Аню Ангелов Ньойски. Подлият комерсиален и вероломен пенсионер и ренегат последователно отнема законни права, извоювани през годините. Права, от които той самият се е възползвал в пълен обем. Надяваме се някой ден да бъде изправен пред съда, за да отговаря за драстичното снижаване на нивото на военната сигурност на България, за хилядите безпринципни уволнения, за приятелско-роднинската кадрова политика и за още много други неща. Името му ще остане във военната ни история записано с големи черни букви на латиница - АНЮ НЬОЙСКИ.
  4. Затова сега най-важното е да се иска оставката му, а преговори да се водят със следващия министър на отбраната. Този е най-вредният и колкото по-дълго пребивава в МО, толкова по-зле за армията. Не забравяйте, че предстои нова сеч през ноември-декември! Съединението прави силата!
  5. Не питай управника защо е простак, питай себе си защо е управник!

 11. #11
  DDT 29 сеп 2012, 10:30
   
  0
   
  0

  Офицер, пускаш си рапорта за уволнение и като мотив за това пишеш в него, че не желаеш да служиш повече под управлението на това ръководство на МО и в частност на АА.

 12. #12
  Морски 29 сеп 2012, 10:34
   
  0
   
  0

  Oficer, няма законов начин да поискаш оставката на министъра. Освен това, той не е представител на армията в правителството, който да се грижи за интересите на военнослужещите. Той е човека от изпълнителната власт, който провежда държавната политика по отношение на отбраната на страната, т.е. това което се случва сега е държавна политика и всеки носещ пагони е длъжен да я изпълнява. Всякакви организирани обединения и разговори, по тези въпроси също са незаконни. Не е случайно, че Росен Райчев не си е написал званието... Министъра на отбраната е началник и на неговия и на твоя командир!
  Носи си пагоните с чест! Ако не ти харесва - сваляй ги! Но не прави глупости! Службата си е служба, а легията няма нищо общо с нея.
  Честно казано, ако съм ти командир и разбера, че си ходил на седянка против правителството ще те пратя веднага в прокуратурата. Офицерът е длъжен да прави много неща и няма право да прави други, това е да си офицер!
  Ако все пак искаш да направиш нещо и то да е законно, пусни си рапорт за освобождаване от военна служба и като мотив можеш да посочиш, че не си съгласен с провежданата политика на правителството спрямо армията.
  Между другото, как се виждаш в нашия флот през следващите 10 години, например?

 13. #13
  Preslav 29 сеп 2012, 10:37
   
  0
   
  0

  Морски, точно за това сме на този хал. Защото командирите се крият... А преди май, май не е било така... в историята... във войните...
  Защото това и сега си е война... макар и без жертви... необявена война... за социална и човешка справедливост...
  И вместо в тази битка командирите да поведат обикновените военни... Според теб - трябвало да ги портят... Ей за това - България не ни заслужава... Никой от нас... Докато го има принципа - разделяй, разделяй, разделяй...

 14. #14
  10,9,8,7... 29 сеп 2012, 11:17
   
  0
   
  0


  Съвсем точно казано от Preslav,,....И вместо в тази битка командирите да поведат обикновените военни...'
  -------------------------
  Бих допълнил - И представителите на легията да реагират веднага и поведат хората, а той дълго време следял, четял и умувал.Все пак обяви някакво начинание.Дано да греша, но многото години разправии с какви ли не екземпляри ме правят мнителен.Различни разбирания.За едни, офицер е да раболепничиш пред началниците и властта, маскирано като дисципина,за друг - да отстояваш честта,достойнството и правата на хората за които отговаряш, които ти вярват и които си призван да водиш.В този смисъл Аню ако беше достоен армейски мъж, а не швейков поне на вид комерсиален чичка, щеше да заяви на ръководителите на държавата: - Господа, аз убиец на българската армия и съдбите на тези, чийто път също съм вървял, н я м а д а б ъ д а! Намерете друг за тази долна работа! ..И да си тръгне като пич.С усещането за принадлежност към една сродна по дух и бит на него общност.Такова усещане, което те прави войник, дори извън официалите структури на все още армията....

 15. #15
  Морски 29 сеп 2012, 11:23
   
  0
   
  0

  Preslav, когато носим пагони трябва да мислим само за служба и да изпълняваме заповеди, това е! Иначе ставаме пирати!
  Кое е по-добро за България... аз не знам, ти знаеш ли?! Силата на нашата армия винаги е идвала от подкрепата на народа, сега я няма. Аз не виждам хора по улиците с лозунги "Спрете да се гаврите с нашата армия!", това което виждам са роптаещи военнослужещи. Няма война, не драматизирай! Просто държавата ни от години си "реформира" армията със "силни" генерали, като Михов и Симеонов и това са резултатите.
  И кой говори за портене?! Говоря за служба! Един офицер дори не трябва да си помисля за такива неща! Какво ще си говорят на седянката - за 30 лева или за 10 дни отпуска?! Защото тогава няма да сме достойни за България!
  И понеже ми омръзна от "реформи" съм си пуснал рапорта, това е. Това вече не е моята армия! Готов съм да служа на България, но не и да се бунтувам срещу командира си!

 16. #16
  Frog 29 сеп 2012, 12:37
   
  0
   
  0

  Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.
  За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата. - 13.12.1881
  Константин Иречек

 17. #17
  Frog 29 сеп 2012, 13:37
   
  0
   
  0

  НАПИСАНО Е ПРЕДИ 131 ГОДИНИ , А Е ВАЛИДНО И ЗА НАСТОЯ ЩИЯ МОМЕНТ!!! дА НЕ ВИ КАЗВАМ И ВИЦА ЗА "АДА С ОХРАНАТА НА БЪЛГАРСКЯ КОТЕЛ - ТАМ ДАЖЕ И СТЪЛБА НИ ПУСНАЛИ И НИКОЙ НЕ Е ИЗЛЯЗЪЛ "
  зАТОВА СА И КОМЕНТАРИТЕ - ДА СЕ КРИТИКУВАМЕ ВМЕСТО ДА СЕ ОБЕДИНИМ.
  ЦИВИЛНИТЕ НЯМА ДА НИ РАЗБЕРАТ, ЗА ТЯХ НИЕ СМЕ КОНСУМАТОРИ...
  НО МОЛЯ НЯКОЙ ДА МИ ПОСОЧИ ЕДНА АРМИЯ ПО СВЕТА , ДОРИ И НА БЕДНИТЕ АФРИКАНСКИ НАРОДИ , КОЯТО ДА НЕ Е МОДЕРНИЗИРАНА И ДОБРЕ ПЛАТЕНА , ВЪПРЕКИ , ЧЕ НАРОДА ИМ МИЗЕРСТВА И ГЛАДУВА ! ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ СИ ПОДДЪРЖАТ АРМИИТЕ И РАЗЧИТАТ НА ТЯХ, ЗАЩОТО НЕДАЙ СИ БОЖЕ ДА СЕ НАЛОЖИ - ДА ПАЗИМ БАРУТА СУХ !!!

 18. #18
  редник 29 сеп 2012, 15:32
   
  0
   
  0

  Спрете да говорите глупости. Вие в коя армия служите бе хора. Личния състав е гола вода. Повечето са мазни дебелаци неспособни на каквото и да е физическо усилие, пълно е с жени които ги е страх от оръжие, даже и метлата не искат да пипнат. Половината армия е съставена от бивши малолетни престъпници, как взели средно само те си знаят. Престижа на армията е почти 0, в точност - 0,7
  За хората да си военен значи да си нищожество от което нищо друго не излиза, и най-лошото е че не са далеч от истината. Всичко дето що годе става за нещо е с подаден рапорт.

 19. #19
  boec 29 сеп 2012, 15:57
   
  0
   
  0

  редник - много точно си го написал, това е самата действителност за жалост

 20. #20
  йоно 29 сеп 2012, 17:13
   
  0
   
  0

  Морски, цивилните ще уважават армията само ако пред къщата му минат чужди войски. Аха как тогава ще уважава своята армия. Но тогава ще е късно, защото и неговият живот ще е разрушен, както моят живот, който дадох на армията е пропилян. Проклинам деня, в който се поддадох на внушението да ставам военен и влязох във военното училище. Като курсант в лежах в болницата и някакво момченце музикантче ми каза, че съм щял да плаша хората с моята професия. Днес на близо 40-години след местене от поделение в поделение нямам нито дом, нито семейство, а живея на квартира. И всичко това за да ми кажат някакви цивилни мекотели, че съм паразит и некадърник, а собствената ми държава да се изгаври с мен. Може би трябва да се самоубия, за да не съм в тежест на този народ.

 21. #21
  Ум Белия Делфин 29 сеп 2012, 18:21
   
  0
   
  0

  И къде е тази сбирка от 11 часа утре?

 22. #22
  Komandos 29 сеп 2012, 18:55
   
  0
   
  0

  Statiata e prekrasna !!!Niakoi triabva da zastiti interesite na voennoslyjestite !!! Sled kato Generalite otnovo se skriha !!!! Neka bade Legia Rakovski !!!Nikoi da ne plioe Balgarskata Armia !!!Nikoi niama pravo na tova !!!!

 23. #23
  Морски 29 сеп 2012, 19:06
   
  0
   
  0

  Съжалявам, йоно! Такива времена са ни се паднали...

 24. #24
  Ум Белия Делфин 29 сеп 2012, 19:11
   
  0
   
  0

  ОК -видях ! Утре в 11 съм във военният клуб.Да видим колко офицери от нашата армия ги пускат жените:-)))))
  Егати- ако не я напълним тази зала значи сме пълни мишки и си го заслужаваме всичко....
  Статията е силна но малко е попресолена честно казано- чак такива самоотвержени безсребърници не сме...Само в нашето поделение що народ го изловиха да мами с квартирни пътни и т.н. А пък за това че Шабла е най-обичаната целогодишна дестинация не ми се коментира.

 25. #25
  сержант Марков - скоро би 29 сеп 2012, 19:36
   
  0
   
  0

  Значи, хайде да си кажем нещата в очите. Българската армия е съставена от страхливи мижитурки, и впиянчени непотребни торби. Да не би да си представяте, как българската армия се вдига и прави преврат, просто защото положението е вече непоносимо ?! Няма как да стане. Ще си навеждат главичките и ще се държат за палците докато им подхвърлят някое кокалче. Помияри с фуражки.

 26. #26
  йоно 29 сеп 2012, 19:42
   
  0
   
  0

  Сержант марков, единственият помияр тук си ти.

 27. #27
  о.р и действащ чорбаджия 29 сеп 2012, 19:51
   
  0
   
  0

  тази статия не ми харесва защото е напудрена по закапечейски.имам чувсвото че фанатици-комунисти, а не "войници" са я написали.от многото престараване в думите няма файда,особено ако е използвана подобна пропагандна реторика от 1970 г.армията ни никога не е била манастир за да се работи изцяло за "идеята" (дори и при социализъма), а военните ни никога не са били светци и абонирани за патриотизма по наследство - други големи патриоти по време на Студената война бяха и хилядите работници по фабриките,лекарите, учителите и т.н.,които даваха на държавата много повече отколкото вземаха - да не забравяме това. а противопоставянето на чорбаджии и честност т.е. на труд и капитал ми звучи толкова тъпанарско, че чак не искам да го коментирам.

 28. #28
  Dimata 29 сеп 2012, 19:52
   
  0
   
  0

  Йоно, друже, недей така. Дано поне младите дето сега служат мигом си пуснат рапортите за напускате. За нас вече е късно, нашия живот е пропилян. Но аз все още с умиление си спомням онази голяма армия от преди 25 години, все още помня Добри Джуров. Помня когато да служиш беше чест. Жалко че доживях тези времена, армията ни да е в калта, там действително да служат некадърници. Но какво сме виновни ние, ние които служихме в онази старата система. Какво сме виновни. Ние ли ли се продадохме за жълти стотинки та да ни викат сега търтеи, ние ли... Който може да се спасява, а тези които ни съсипаха нека срамът да е вечен техен спътник.

 29. #29
  Preslav 29 сеп 2012, 20:48
   
  0
   
  0

  Чорбаджия, хайде бягай оттук. Като не ти харесва - смени канала (сайта) и викай поредната куха манекенка да ти хвърли малко прах в очите...

 30. #30
  Милен 29 сеп 2012, 21:30
   
  0
   
  0

  Аз оставам...Не ми дреме за 10 дни отпуск, за 50-100 лева повече или по-малко...Защото така съм искал от 6-7 годишен, защото към това съм се стремял, това е било смисъла на живота ми и ще доиграя хорото докрай. Казах!!!

 31. #31
  Preslav 29 сеп 2012, 21:32
   
  0
   
  0

  Това е хубаво, което казваш. Стига да си заслужава, но наистина е хубаво човек да следва мечтите си.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка