Да поговорим още веднъж за военната професия

Pan.bg 18 яну 2014 | 01:19 views (13272) commentaries(70)
img Pan.bg - ген.Кирил Цветков
Да поговорим още веднъж за военната професия
( по повод статията на Диян Моркин във в.Труд от 16 януари 2013г.)

http://pan.bg/view_article-49-21040-TRUD-Armiqta-trqbva-da-se-namali-Bezotgovorno-e-da-se-iska-nov-iztrebitel.html

Кирил Цветков
Генерал-лейтенант от запаса
Председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната
и на Асоциацията на Сухопътните войски


image

Все по-често в последните месеци се тиражират в обществото различни версии за намаляване на възнаграждения и увеличаване на осигурителния стаж на военните и полицаите, за орязване или премахване на някакви привилегии, с които тези категории граждани от памтивека незаслужено получават, за изравняване на техните професии с останалите и много още подобни предложения. Министри, работодатели, икономисти, набедени финансисти-счетоводители и дори обикновени хора извeднъж започнаха да разбират и от армия и от полиция и хорово запяха в подкрепа на предложенията. И никой не каза добра дума за тях, не ги защити от нападките, не им подаде ръка. Вярна излиза горчивата истина, че за армията и полицията се сещат само когато стане война или извънредно положение.
И аз съм за това да се изравнят професиите. Всички са равни по Конституцията. Но дайте да поговорим ощe веднъж за военната професия и да я сравним с останалите.
Навън, в гражданските специалности, на стола или зад бюрото, пред писалката и компютъра нещата за чиновника изглеждат светли и розови и заплатата му гарантира благополучие. Дори за работника, извършващ дадена операция нещата са ясни и определени
от технологичната карта или паспорта на длъжността. Шофьорът и ватманът от градския транспорт, например в София, трябва да има право и да умее да управлява повереното му превозно средство за превоз на пътници, за което получава заплата по-висока от тази на водача на военен автомобил в армията, който притежава същите умения, но който трябва да умее и много други неща като професионален военен, за които ще стане дума. Комбайнерът трябва да умее да управлява комбайна, стругарят да работи със струга, счетоводителят да води сметките на предприятието, учителят да учи децата на това, което знае в своята специалност и т.н. Но обществото всекидневно се сблъсква с такива професии и техните проблеми, заинтересовано е от тяхната дейност за собственото си благополучие и им предлага своята защита.
Какво искаме от военните? Да са подготвени професионално и да могат да защитят страната в случай на война, защото другите професии това не могат. Да участват в мисии зад граница, ако се наложи, защото другите професии това пак не могат да правят. И няма значение къде са тези мисии, в Ирак, Афганистан, Африка, Атлантида или на Луната. И той не може да откаже, което всеки друг с друга професия може спокойно да направи, без да има последствия за него. И още да подкрепят населението при бедствия аварии и други кризисни ситуации. Другите мога и да не го правят, но военните са длъжни. Защото изпълняват безропотно заповеди...., уважаеми дами и господа!
Но това е общата формулировка на трите основни мисии на армията. За да ги изпълнят военните трябва да притежават УМЕНИЯ и сертификат за тези умения.
Военният, за да може да изпълни мисията си в отбраната на страната трябва да има умения да изпълнява бойни задачи в отбрана, настъпление, марш, срещен бой, преследване, отстъпление, бой в обкръжение и в градски условия, превоз с транспорт по суша, въздух и вода, защита от ОМП и високоточните оръжия, носене на караулна служба и други. Всяка от тези задачи е различна по съдържание и трудност и е равностойна на всяка отделна друга гражданска професия. Но военният не получава възнаграждение за всяко от тези умения, а заплата за всичко това накуп и тя е по-малка от заплатата на много граждански професии, за които се изисква едно умение и знание, например да ти вземе парите в банката, като попълни бланката.
Военният, участващ в мисии за подкрепа на мира, трябва да има и военно-полицейски и други умения като охрана, конвоиране, съпровождане на товари, оборудване и поддържане на бежански лагери , строителство и т.н. Ако участва, той ще получи допълнително възнаграждение. Но за да участва трябва да притежава нови умения, неприсъщи досега за българския войник. Получава ли за тези умения нещо допълнително. Не...!
Същите ще трябва да изпълняват всички задачи от невоенен характер като подкрепа на населението при земетресения, наводнения, пожари, епидемии, използване на опасни материали, противодействие на терористични заплахи и действия, хуманитарни действия, защита на околната среда, спазване на екологичните норми. Какво стана дами и господа с тази професия?
Тези същите хора, наречени „фуражки” трябва да могат да стрелят с личното и другите оръжия в подразделението, дори и с тези на противника в зоната на отговорност, да работи с приборите на въоръжение във формированието, да обслужва въоръжението и техниката, да притежава комуникационни способности и да може да работи в мрежова среда. И то под огъня на противника, ако се наложи....!
Ще трябва да говори на поне един език, различен от българския, предимно английски и френски, да познава особеностите на района на изпълнение на задачите и характера на населението. И освен това ще трябва да е обучен за работа при различни климатични условия, в нашите балкански, в гористо-планински, в пустинни, не дай си боже и в екваториални и полярни.
Коя професия навън, уважаеми дами и господа експерти и граждани изисква такъв комплект умения.
Всяко от тези умения се постига с много труд. И всяко умение се защитава със сертификат, като при лекарите, които придобиват няколко специалности след основната. Но те получават пари за всяка специалност, а военният не получава, освен за извънреден труд, за чужд език и за работа при особено тежки условия по определени списъци, утвърдени от министъра. Един професионален войник трябва да премине през 10-12 курса за повишаване на подготовката, сержанта над 15, а офицера над 20 такива.
Освен тези умения, характерни за войниците, командирите от всички степени трябва да умеят да планират изпълнението на задачите, да управляват в мир и във време на война или на мисия подразделенията си, да са ръководители, учители, възпитатели и педагози. И какво ли още не според проклетите им устави, за които обществото няма и понятие.
Освен това, мили мои, ние искаме от тези проклети „фуражки”:
Да са постоянно на разположение на службата, не да си ходят където искат без разрешение.
Да изпълняват безпрекословно всички заповеди на командирите, без да се оплакват, че им нарушават понякога и конституционните им права и достойнство
Да не се занимават с политическа и профсъюзна дейност
Да оказват съдействие на държавните органи при нарушения на обществения ред
Да не се занимават с бизнес и да няма други доходи, освен заплатата си
Да не поставя други интереси, дори и личните над интересите на военната служба и т.н и т.н, само задължения и ограничения на личността.

И най-важното военният трябва да е готов да жертва живота си, ако се наложи за родината. И в името на всичко това трябва да е ограничен в своите човешки права като гражданин на тази страна.
Коя друга професия изисква подобно нещо от хората?
Ба...х!


image

Замисляме ли се, когато приемаме планове за трансформиране, какви изисквания към гражданите в униформа и каква система за подготовка трябва да се наложи, за да се изпълни всичко това? Замисляме ли се кой може да издържи на всичко това и какво ще коства на човека? Замисляме ли се колко средства за нужни за достигане на тази мечта- да имаме армия от професионалисти, готови на всичко и за всичко?
Професионално подготвените войници, сержанти и офицери са ключа към създаването на професионалната армия. Дори да имаме модерно оръжие, съвременни технологии те няма да са ефективни, ако хората работещи с тях не са подготвени да ги използват ефективно в различните условия и при изпълнение на конкретните задачи. Това е все едно да купиш на баба си модерен, програмиран кухненски робот и да искаш от нея да ти направи с него вита баница с прясно точени кори. Или да купиш такъв робот на високоинтелигентните си деца и внуци и да искаш от тях същото, без никога да са правили баница.
Двете условия за наличието на модерна армия са задължителни-модерни оръжия и технологии и подготвен личен състав за тяхното използване.
Всяка професия трябва да е добре дефинирана пред обществото и защитима от посегателства. За съжаление услугите „отбрана” и „сигурност” не са представени подобаващо и затова са трудно защитими и уязвими на посегателства в гражданското общество, което е по принцип пацифистки настроено. Една професионална армия става все повече неизвестна на обществото и обречена на самоизолация и отсъствие на защита от него.
Военната професия се нуждае от масирана пи-ар кампания, за да защити правата на професионалните военни от нарастващите опити за посягане на техни изконни права и компенсации, характерни за всяка армия. В противен случай, в недалечно бъдеще, може да се окаже, че няма да разполагаме с достатъчно качествен състав за попълване на формированията на професионалната ни армия.
Но да се опитаме, изхождайки от преди казаното за изискванията към подготовката на армията да опишем в един паспорт на длъжността на войника, сержанта и офицера всичко това, което трябва да умее да прави и да знае, а за командирите допълнително задълженията и отговорността за подготовката и възпитанието на всеки член на екипа и за формированието като цяло. И с този паспорт и със средната за страната заплата да се опиташ да привлечеш на служба качествен състав. Затова се вземат в армията хора без необходимите качества. Затова се скрива от обществото истинската тежест на военната служба. Затова елементаризираме и дори профанизираме задачите на войника, сержанта и офицера и представяме на обществото невярна и недостатъчна информация за тежестите на военната професия, по която то съди за армията и военнослужещите. Затова пада и рейтинга на армията.
Вместо да опишем подробно и ясно всички задължения и срещу тях да сложим цената на този труд, от което се формира и заплатата на военнослужещия, ние поставяме в центъра заплатата и търсим срещу нея това, което той може да извърши. Но това не е нужно на обществото, което иска пълни гаранции за своята сигурност и отбраната на страната.
Мили дами и господа, граждани на Р България, чиновници и служители от министерства, политици и парламентаристи. Преди да приказвате и предлагате как да накажем военните и полицаите, да се поставим на тяхно място и да си помислим можем ли да изпълняваме всичко гореказано срещу една или две средни заплати за страната. Ако се окаже, че не можем и при това получаваме два или три пъти повече от тях да поискаме намаление на своите заплати. За да се изравнят професиите по изисквания и по заплати. Нали всички сме равни пред закона и по рождение?

Кирил Цветков
Генерал-лейтенант от запаса
Председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната
и на Асоциацията на Сухопътните войски
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 70

 1. #1
  the private 18 яну 2014, 01:39
   
  0
   
  0

  Изтрито АДМИН. Без да познавате хората, не пишете обиди по техен адрес.

 2. #2
  ... 18 яну 2014, 01:49
   
  0
   
  0

  Г-н Генерал, благодаря за позицията. Това е първото обосновано изложение относно същността на труда на военнослужещите. Вашето мнения, със своята детайлна обоснованост, по същество представлява най-добраята защита на честта и достойнството на Българските войници, сержанти и офицери. Благодаря! Надявам се, да не сте против, да цитирам части от изказването Ви.

 3. #3
  Bounty Hunter 18 яну 2014, 08:38
   
  0
   
  0

  Би било добре когато се пишат някои неща да се излезе от тоталитарните и пост-тоталитарните клишета за правата и задълженияята на военнослужещите. С настоящата нормативна уредба те и статутът на военнослужещите са принизени до тези на останалите държавни чиновници, а в МО последните дори са и с по-висок статут. Ето защо не е необходимо да плачат онези, които с действие и бездействие, компетентност и некомпетентност способстват и допринасят за запазване на статуквото. Днес не е необходимо всички да са експерти в сферата на отбраната, защото при настоящия достъп до информация всеки гражданин има възможност сам да изгради собствен образ на ВС, поради което всеки опит да ги убедиш в нещо което реално "не виждат" би им "замирисал" на минало и нафталин. Без да се умаловажава непосилния труд на хората с пагони, с ръка на сърцето и всеки военнослужещ би признал,че по време на службата се занимава с всичко друго но не и само с това, за което с сключил договор, поради което и крайните резултати са такива..................
  Затова и белите книги отдавна са почервенели.........................а както е тръгнало понятията нация, държавност, армия ще трябва да се търсят само в wiki-речниците

 4. #4
  Ум Белия Делфин 18 яну 2014, 09:05
   
  0
   
  0

  Мдааааа....
  генералът много ясно е описал една практика във въоръжените сили което мен продължава да ме изумява:"Дал си клетва - оправяй се!".
  Знаеш- незнаеш, можеш- не можиш, учил -не си, имаш задача и трябва да я изпълниш.
  Невероятното е че работи.С хиляди псувни, глупости, грешки и нерви- но работата винаги се свършва.

 5. #5
  серж.Таузър 18 яну 2014, 09:45
   
  0
   
  0

  Хубави приказки.
  Щях да съм горд да ги чуя и от действащ генерал.

 6. #6
  Възмутен 18 яну 2014, 11:37
   
  0
   
  0

  Въобще не искам да чета статия на човек и организация, която кани гробокопача на БА Юда Ньойски на свои събрания и заседания. Анатема. Надявам се в най-скоро време ген. Цветков и посочените в писанието организации да излязат с Декларация, с която да осъдят пагубното и разрушително управлението на бойковото правителство спрямо БА и изключване на Аню Ангелов от всички военни и военнопатриотични орагнизации завинаги!

 7. #7
  Preslav 18 яну 2014, 11:40
   
  0
   
  0

  Възмутен, аз мога да ти покажа декларация или даже няколко декларации на ОСВО насочени срещу Аню Ньойски, подписани от ген.Цветков.
  А ти ще ни кажеш ли името си, или ще се криеш зад жена си, а, възмутен?

 8. #8
  Ум Белия Делфин 18 яну 2014, 12:20
   
  0
   
  0

  Естония ще изпрати до 55 свои войници в Централноафриканската република
  Естония ще изпрати до 55 свои войници в Централноафриканската република
  16 Януари 2014 | 14:18 | Агенция "Фокус"
  Талин. Естония ще изпрати свои войници в Централноафриканската република в рамките на бъдещата европейска мисия в подкрепа на френските и африканските усилия за прекратяване на насилията, предаде AFP.
  Естонското правителство е решило към европейската мисия да бъдат причислени до 55 естонски войници.

  А ние няма ли да се включим????Някой инфо има ли?Много ми се ходи в Африка......

 9. #9
  Възмутен 18 яну 2014, 12:30
   
  0
   
  0

  Айде Преславе, покажи каквото и да било изявление или декларация, с които ген. Цветков или военна организация (на запасните, я те са десетки) осъждат управлението на Бойко по отношение на БА и коя организация е изключила А.А. и аз ще си взема думите назад. Вече стана ясно, че Б.Б. и А.А. няма да бъдат осъдени за отслабване на отбранителната способност на страната от български съд, но това не пречи те бъдат порицани и осъдени от хората, които имат пряко отношение към отбраната - действащи и запасни военнослужещи!

 10. #10
  Preslav 18 яну 2014, 13:23
   
  0
   
  0

  Аз чакам твоето име. Бъди смел, иначе си аут.
  Аз съм Преслав Панчелиев, ген.Цветков също застава зад името си, а ти???
  Анонимнико... От какво те е страх? Жена ти да не ти се кара? Или човекът, зад когото седиш и плюеш от негово име да не ти се кара?
  Ето ти доказателства, хайде сега страхливецо, излез от анонимност! Ако още веднъж пишеш срещу ген.Цветков анонимно ще те изгоня от тук.
  (Мога да ти изкарам и декларации на СВВП и КООСО срещу Аню).

  Ето ти първото изявление на ген.Цветков срещу Аню Ангелов:
  Ген.Цветков отговаря на ген.Ангелов: Сам преценете кои цифри са "ньойски", хем бяхте несъгласен със съкращенията, хем се издигахте нагоре в МО
  http://pan.bg/view_article-49-18481-GenCvetkov-otgovarq-na-genAngelov-Sam-precenete-koi-cifri-sa-njojski-hem-bqhte-nesyglasen-sys-sykrashteniqta-hem-se-izdigahte-nagore-v-MO.html

  Ето ти второ:
  http://pan.bg/view_article-4-15910-GENKIRIL-CVETKOV-Armiqta-zagubi-vojnata-sys-sobstvenite-si-politici-Krachka-nazad-be-totalnata-promqna-na-zakona-v-socialnata-oblast.html

  Ето ти трето:
  http://pan.bg/view_article-4-15580-Gen-Kiril-Cvetkov-Za-pryv-pyt-se-posqga-vyrhu-izkonni-prava-na-voennite-Principno-podkrepqme-shestvieto.html

  Ето и четвърто, ген.Цветков на военно шествие против Аню, там държа и реч срещу него:
  http://pan.bg/view_article-53-15778-Za-vtori-poreden-pyt-voennite-izkazaha-nesyglasie-s-Anju-Angelov-i-MO.html

  Ето ти и още една декларация срещу АА от ОСВО:
  http://pan.bg/view_article-49-15468-25-organizacii-nastoqvat-da-spre-otnemaneto-na-pravata-i-kompensaciite-na-voennosluzheshtite.html

 11. #11
  Тодор Д 18 яну 2014, 14:54
   
  0
   
  0

  Г-н Генерал ....за войнската чест и за славата на бойното знаме, ЗАКЛЕХ СЕ !!!

 12. #12
  Питане 18 яну 2014, 15:55
   
  0
   
  0

  Аз само това с името никога не го разбирам когато Преслав го иска. И какво излиза,че ако му знаеш името ще му стъжниш живота ли?!Него разбирам това.Пък и в крайна сметка ПАНБГ е направен за удобство, който иска да не си казва името.Нали на това му казваме Демокрация?!

 13. #13
  Енчо Добрев 18 яну 2014, 16:16
   
  0
   
  0

  До Питaне,
  Товa е Преслaв, брaтче, името просто обяснява всичко.

 14. #14
  Стоян Николов 18 яну 2014, 17:30
   
  0
   
  0

  До Възмутен, Питане, Енчо Добрев и др. подобни,
  Господа, Вашето отношение към личността на ген. Цветков граничи с мерзост. Отбелязаната статия в otbrana.com е нищо друго, освен честване на годишнината от създаването на Командването на Сухопътните сили. Не виждам нищо осъдително в присъствието на А.А. там, независимо от моето негативно отношение към него. Цялата редакция на pan.bg, на списание "Криле" знае за ролята на ген. Цветков все още да съществува някаква малка надежда, че това ръководство на МО ще усвои един немалък финансов ресурс и ще го насочи към модернизация на самолети, хеликоптери, кораби и бойни машини. Ако не беше ген. Цветков, нямаше да има публичност на едно коректно и изгодно предложение, а в МО щяха само да вдигат рамене и да говорят - "няма пари" (не, че сега не го казват) Генералът (за разлика от други генерали, някои дори накичени със званието "Герои") остана войник на България и сега, въпреки, че е свалил униформата. Преславе, Ставрев, това трябва Вие да го пишете, не аз!

 15. #15
  Питане 18 яну 2014, 17:38
   
  0
   
  0

  Аз нищо не съм казал за генерала, ама щом казваш...

 16. #16
  Preslav 18 яну 2014, 17:56
   
  0
   
  0

  До Питане и Възмутен.
  Възпитанието се получава от първия ден на нашето раждане. От когато пък детето проговори, съвестните му родители го учат да си казва името и да се представя, когато го питат как се казва. Изводите са два - или родителите са ви безсъвестни и безотговорни или вие просто не сте научени на уважение.
  Интересно какво ли щеше да бъде ако ген.Цветков не се бе представил с името си тук, а просто бе написал нещо анонимно. Сигурно тогава вече щяхте да го съборите. Но, не - вие и на малкия пръст на генерала няма как да се опрете, именно защото не сте си научили имената и не спазвате нужното уважение. За това - търсете си друг сайт за анонимници.

 17. #17
  Добри 18 яну 2014, 18:28
   
  1
   
  0

  ОК, прав е генералът, но се нуждае от допълнение. На доста от нашите старши и висши военни, а и не-само на тях им липсва "войсковото". В далечината можеш да ги разпознаеш сред колегите им от ЕС и НАТО - с кореми, бутове и пр. "прелести". Ако са пък цивилни допълнителни демаскиращи признаци са смачканите дрехи, небръснатите лица и неподстриганите глави. Това са може би дреболии, но за мен показват липса на морални ценности, самоконтрол, самодисциплина и формални изисквания (за физическа подготовка). Кой тогава може да ни гарантира, че тези хора ще изпълнят задълженията си, вкл. и да са готови за саможертва?
  Накратко - двойни заплати но и истински тестове по всички критерии, а неиздържалите ги - аут след една поправителна!!!

 18. #18
  Пловдивски 18 яну 2014, 18:44
   
  1
   
  0

  Чест и почитания г-н генерале, за труда и доблестта, и че не гледате безучастно, дори след оттеглянето си от кариерата!

  В другата тема предложих нещо, което след написването на Вашата статия, вече може съвсем лесно да се реализира. Става дума за отправяне на искане за право на отговор към редакцията на в. "Труд". Те нямат право да откажат, защото ще нарушат принципите на независимата журналистика и на гражданското общество. Така или иначе, Вие сте извършили голям по обем труд, написвайки горните редове (горещи благодарности). Ще е необходимо само лека редакция в стилистично отношение и известно съкращаване на обема, поради целесъобразност, с отчитане спецификата на рубрикирането в една стандартна печатна медия, каквато е в. "Труд". Вероятно екипът pan.bg няма да има нищо против да обработи материала, за да е по-технологичен и прецизиран, от гледна точка на съвременните стандарти в журналистиката...

  Още веднъж - чест и почитания г-н генерал! Да сте жив и здрав, и все така всеотдаен към службата на Родината!

 19. #19
  Главен редник на БА 18 яну 2014, 19:35
   
  0
   
  0

  До #17....Писал си хубави работи....ама поостарелички хе хе хе! Моралните ценности на хората работещи в армията са точно същите като на останалите граждани на републиката.....нещо си се пообъркал, ако си решил, че моя морал трябва да е по-висок отколкото на един продавач на картофи на пазара например! Ако някой ден страната влезе във война.....аз ще си изпълня ГРАЖДАНСКИЯ дълг....дори и вече да не съм военен! Мога да ти обясня защо са ни смачкани дрехите например.....ама няма да ме разбереш! Армията ще се оправи тогава, когато и последният командир, който е виждал наживо наборна служба излезе в заслужен отдих!!!

 20. #20
  реалист 18 яну 2014, 19:36
   
  0
   
  0

  Този генерал пък кой го познава , че сега много взе да защитава военните.
  Г- н никой ,
  - военните вземат тлъсти заплати и куп други бонуси като ранно пенсиониране , 20 заплати , ефтини жилища и др....;
  - в тези изброени от вас професии , хората поне вършат нещо, създават материални блага срещу мин.заплащане , а военните срещу тлъсти заплати какво правят - нищо , мишкуват ;
  - военните се превърнаха в едни чиновници и политикани , че не дай си боже да стигнем до война , повечето няма да ги има, ще духнат;
  - тези който ходят на мисиии , те не ходят , просто ей-тъй , а срещу 80 евра на ден и още куп бонуси , така , че докато много българи с образование се гърчат как да свържат двата края , господа рейнджърите правят пари;
  - те не са на разположение по 24 часа , а са едни обикновени чиновници на 8 часов работен ден и през другото време не можеш да ги хванеш за нищо. Всичко друго в армията се заплаща допълнително;
  - стачкуват и политиканстват повече и от невоенните хора , а докато са на власт се заиграват с разни партии, вие също се заиграхте с една партия , но не ви върза зара;
  - и накрая да бъдем реалисти , всички в Б-я трябва да бъдем равни.

 21. #21
  kostov 18 яну 2014, 20:02
   
  0
   
  0

  "Реалист" е прав.Това ранно пенсиониране трябва да се премахне.Всички трябва да си плащат осигуровките.Военни,полицаи,държавни служители от всякакви области.Пари заслужават тези,които ходят на мисии.

 22. #22
  Do kostov 18 яну 2014, 20:22
   
  0
   
  0

  Костов, защо не прочете какво пише генерала?

  "И аз съм за това да се изравнят професиите. Всички са равни по Конституцията. Но дайте да поговорим ощe веднъж за военната професия и да я сравним с останалите.
  Навън, в гражданските специалности, на стола или зад бюрото, пред писалката и компютъра нещата за чиновника изглеждат светли и розови и заплатата му гарантира благополучие."

 23. #23
  Главен редник на БА 18 яну 2014, 20:27
   
  0
   
  0

  До №20....А ти какво работиш бре....какви материални блага създаваш за да си изкараш минималното заплащане....явно пишеш в нета срещу хонорар! и не съди по себе си, българино....не всички са страхливи като теб да бягат от бойното поле хи хи хи! И естествено, че всичко в наши дни се прави за пари......ние като сме военни да не би да нямаме същите проблеми като всички останали... да не би да нямаме семейства та да си губим времето ей тъй за без пари??? А ти ако смяташ, че в армията е такъв рай.....места винаги има...заповядай,......ама да знаеш, че трябва да си физически и психично здрав!!!

 24. #24
  kostov 18 яну 2014, 20:32
   
  0
   
  0

  Заплатата или цената на труда зависи от производителността на труда в гражданските специалности.Не зная как е при военните.Би трябвало високи заплати да получават да кажем тези,които експлоатират скъпа техника,която им е поверена или тези,които участват в мисии,но най-вече бойни,защото риска е по-голям.

 25. #25
  andonov 18 яну 2014, 20:37
   
  0
   
  0

  Господин реалист, ако някой е Никой - това сте вие. защо не използвате името си - може би ви е срам от него? В момента има доста вакантни места в армията, може да се пробвате, ако успеете да вземете входното ниво по физическа подготовка. Само да не се откажете още първия месец като РЕАЛНО се запознаете с "тлъстата заплата". Явно сте много добре информиран и запознат с жилищната политика в армията за разлика от мен. Страшно ще съм ви задължен ако ми разясните в кой гарнизон се продават жилища на каквато и да е цена че ми писна да съм на квартира.

 26. #26
  Главен редник на БА 18 яну 2014, 20:45
   
  0
   
  0

  До №24....Ами като "незнаеш как е при военните"....аз ще ти изясня бре, Коце........в армията колкото по-голям пагон носиш, толкова по голяма заплата взимаш.....да не повЕрва човек, а????

 27. #27
  реалист 18 яну 2014, 20:52
   
  0
   
  0

  До №25 г-н Андонов,
  Ако си мислите , че всеки тук е този за който се представя , наистина ще излезна прав , че си на 2 петъка служба , че отгоре на това искаш и веднага да получиш евтино жилище.
  То армията , май се напълни с такива готованци като тебе , горко Ни !

 28. #28
  реалист 18 яну 2014, 21:06
   
  0
   
  0

  До главния редник .
  Ама да знаеш, че съм много добре физически и психично здрав!!!.... и Умствено съм много подкован....
  И съм свикнал с работа да си вадя хляба , а не да се чудя цял ден какво да правя и да заблуждавам хората , че се готвя за някакви велики мисии......
  То , не дай си боже да стане "белята" всичките ще се печем на един огън , така че на този етап всичките сме равни .

 29. #29
  Главен редник на БА 18 яну 2014, 21:15
   
  0
   
  0

  До #28....Ти притежаваш всичките качества на един истински българин....работиш най-много от всички, разбираш от всичкология най-много от всички, когато се провалиш все друг ти е виновен.....и предпочиташ "комшията" ти да е зле, вмести ти да си по-добре......познах нали? Споко....и аз съм правил същите грешки.....мислех си, че на едни други хора им е по-лесно от на мен.....но един път се наложи аз да върша тяхната работа и О, ужас....оказа се, че съм в грешка! Смени си умствените подкови....защото те дърпат надолу!!!

 30. #30
  реалист 18 яну 2014, 21:28
   
  0
   
  0

  Имаш чувство за хумор , но аз с този черен хумор живях и работих много години в тази система , буквално орах в нивата заедно с такива като тебе ,с диплома и опит , но в другата бразда и с двойно по ниско заплащане защото бях цивилен. Ето, това не можах да преживея и сега не мога да приема, че сте нещо повече от обикновените хора. Аз се отървах , напуснах , но от пречета разбрах , че и дамата-военна с диплома е станала войник , само и само да взема по висока заплата. Това е така защото няма държава , а не армия , като стане "БЕЛЯТА" всичките ще сме на фронта , аз, да, за вас не знам .
  Аз бях до тук г-н гл.редник /РЕДАКТОР/ , дерзай........

 31. #31
  Главен редник на БА 18 яну 2014, 21:42
   
  0
   
  0

  До №30...Хи хи хи......Ти също имаш чуство за хумор.....от редник, та чак РЕДАКТОР ме направи.....а дано, ама надали! Всеки в тази държава[а и в този свят]се бори за по-висока заплата, тъй че не упреквай другите, че си проправят път нагоре....всеки си гледа първо собствените интереси и тогава всичко останало......демокрация и капитализъм, кво да пра'йш! И защо пък си решил, че сме повече от обикновенните хора? На всяка една "облага", което ми посочиш....аз мога да ти посоча поне две ограничения на военната служба!

 32. #32
  Андонов 18 яну 2014, 21:44
   
  0
   
  0

  Господин Реалист! Всеки уважаваш себе си човек би се представил. Вие не уважавате себе си, какво да остава за останалите. Това за двата петъка служба го слушам от 23 години (толкова служба имам). Не бих си позволил да давам оценки за лекари, учители или за каквато и да е професия поради простата причина , че не познавам тяхната работа. Не че не виждам в какво състояние ни е здравеопазването или колко велико ни е образованието. А благодарение на високата производителност на всички трудещи се българската икономика е №1 в европа. Моля Ви не коментирайте неща за което сте слушали разкази от дядо си. Направете си труда и разгледайте снимките в този сайт. Никъде не виждам колеги с наднормено тегло или измачкани дрехи - в коя държава живеете и коя реалност виждате. Вместо да плюете защо не отидете да заработите някой лев, и да не забравите да си платите данъците, че идва време да взимаме заплати.

 33. #33
  Бате Гойко 19 яну 2014, 08:22
   
  0
   
  0

  Чест и почитания за ГЕНЕРАЛА!
  Обаче сега действащите славни генерали мълчат. Защо ли?
  До реалиста: Скъпо Реалистче, този генерал не е господин Никой. Военните много добре го познават. Той и когато беше на служба говореше. А ти може би си някой нереализирал се в системата и тя те е изхвърлила и сега плюеш. Аз пък ти пожелавам здраве и дълги години да работиш за да дадеш своя голям принос за развитието на българската икономика.

 34. #34
  Иванич 19 яну 2014, 08:48
   
  0
   
  0

  Тулупа си е тулуп. Умен човек военен не става. Хитър и мързелив - да. Съсипват си здравето от лежане и пиене. Цялото им физическо и умствено напрежение се изразява в строяване два пъти на ден на развод. Единствената полза от тях е, че като отидат на учение и мисия или наряд, им чукаме жените.

 35. #35
  Главен редник на БА 19 яну 2014, 09:33
   
  0
   
  0

  До #34 Ха ха ха.......силно се съмнявам, че си "чукал" каква да е жена през живота си.....освен гумена може би!!!

 36. #36
  Hahaha 19 яну 2014, 09:46
   
  0
   
  0

  Доверявай, но проверявай.

 37. #37
  Главен редник на БА 19 яну 2014, 10:06
   
  0
   
  0

  До #36....Ха ха ха....няма какво да проверявам.....предпочитам други да проверяват гардеробите за мен! От личен опит съм се уверил, че жените на военните не са по-лесни от останалите......просто ми е по-голям успехът сред цивилните!!!

 38. #38
  Hahaha 19 яну 2014, 10:13
   
  0
   
  0

  С много малки изключения сами си го търсят. Мъжете им според тях са скучни и прости.

 39. #39
  лейтенант 19 яну 2014, 10:20
   
  0
   
  0

  Виждам ,че някой хора си мислят че военните си купуват жилища ей така на безценица.Я попитайте някой от ниво редник до ниво младши офицер дали си е купил евтино жилище.Но така се получава хора които си нямат идея какво е в армията в момента изказват мнения.Искам да попитам всички "специалисти" знаете ли как се изкарват тези пари,кога отиваме и се връщаме от работа,как се отива не стрелби с техника която е за брак от преди 20г. и накрая като има наводнения,пожари и други бедствия кого пращат.Но най лесно е да даваш акъл ,в това всички сме специалисти

 40. #40
  за какво 19 яну 2014, 10:36
   
  0
   
  0

  За какво спорим? За пари, за жени, за пенсии... Някой задава ли си въпроса, че (да не дава господ) тази цялата армия е само едно пушечно месо? Във високите етажи се разпределят комисионни, възлагат се договори за милиони със съмнително качество на изпълнението и всичко това е на гърба на войниците, всичко се прави в тяхно име! Знаете ли, господа редници (главни, второстепенни, старши и не знам какви още), че сте постоянно използвани от една машина, която ви държи като кирпичена стена, зад която се правят далавери? Рибата се вмирисва от главата... а опашката се изхвърля винаги при консумация.

 41. #41
  Главен редник на БА 19 яну 2014, 11:29
   
  0
   
  0

  До #40.....Ама разбира се, че нищо не ни е ясно, г-н просветителю.....добре че си ти, та и ние да видим топла вода !!! Ама това става навсякъде в държавата....то само армията ако беше проблема, ехееее.....закриваме я и готово! В кое министерсто не се правят такива далавери бе.....и пак ли само ние сме виновни????

 42. #42
  реалист 19 яну 2014, 15:12
   
  0
   
  0

  Проба !

 43. #43
  реалист 19 яну 2014, 15:27
   
  0
   
  0

  Проба !!!!!
  До г-н главен Редник.

  На тебе повече ти отива да си главен редактор, май тука кибичиш по 24 часа , а не там където получаваш тлъстата заплата и за което претендирате , че сте на разположение 24 часа.
  Бях ти описал 10-12 бонуса които получават измъчените и "лишени" военни на които ти каза ,че ще се обосновеш за всичките екстри , които получаваш , но Май не ме пускат.........
  Сори, такава е истината в Б-Я........

 44. #44
  Главен редник на БА 19 яну 2014, 15:50
   
  0
   
  0

  До #43...Споко....най-вероятно си пообъркал кода за сигурност....случвало се е понякога дори на кадърен и високоинтелигентен човек като мен.....камо ли на теб да не се случи хе хе хе!!! По- добре ми опиши какво според теб е "да си на разположение 24 часа", че ми се чини....май не ти е много ясно!!!

 45. #45
  реалист 19 яну 2014, 16:10
   
  0
   
  0

  Ти все пак си готин , казах , че носиш хумор , но и ги приемаш нещата философски. Но , приятелю ти ми обясни какво значи , че сте на разположение 24 часа , след като сте като чиновници на 8 - часов работен ден и през другото време никой не ви пипа за нищо . Даваш наряд и после си почиваш , а обясни ми цялата процедура , но не забравяй , че съм работил като цивилен във вашата система и с такива като тебе сме си хортували.......

 46. #46
  Главен редник на БА 19 яну 2014, 16:39
   
  0
   
  0

  До #45.... На нас ни плащат за 8-часов работен ден....и естествено сме във ВФ-то по 8 часа.....какво по-нормално от това искаш? Почивката след наряда е измислена за да не се плаща извънреден труд....знаеш ли колко колеги биха били доволни нарядите да им се плащат като извънреден труд, вместо компенсациите??? Но аз съм длъжен да съм 24 часа на разположение, т.е......ако например тази нощ в 2 00 часа се получи някаква извънредна ситуация.....до 3 00 аз трябва да отида в поделението......и съм длъжен винаги да искам разрешение от командването, когато ми се налага да напускам гарнизона....камо ли страната! Я попитай колегите, който ходиха при наводнението в с. Бисер...не бяха ли 24 часа на разположение....ти какво сега, искаш всяка вечер да се случват такива събития, че да си доволен ли??? Също така е важно с какви по-точно "като мен" си си хротувал.....не отричам, че и в армията като навсякъде другаде има и по скатани длъжности......като въпросният редник Петров от предишната статия....според мен такива като него дори не може да бъдат наричани войници!!!

 47. #47
  реалист 19 яну 2014, 16:46
   
  0
   
  0

  Какво стана бе г.н Гл. Редник, да ти помогна...
  Аз съм за :
  - ДА СЕ ВОДИТЕ НА РАБОТА САМО ЗА 8 ЧАСА;
  - ДА ВИ РАЗРЕШАТ ДА УЧАСТВАТЕ В СТАЧКИ /ВИЕ И СЕГА СИ ГИ ПРАВИТЕ/
  - ДА ЧЛЕНУВАТЕ В ПАРТИИ / голям келепир/;
  - ДА МОЖЕТЕ ДА РАБОТИТЕ НА ТРИ РАБОТИ , НЕ НА ДВЕ , ЩОТО НА ВАС МНОГО ВИ СЕ РАБОТИ.....
  ........................,!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,
  НО , И ДА ПОЛУЧАВАТЕ СЪЩИТЕ ЗАПЛАТИ КАТО УЧИТЕЛИТЕ, ДОКТОРИТЕ И ВСИЧКИ ДРУГИ ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ , Т. Е ОТ 400- ДО 600 ЛВ. ЗАПЛАТИ.
  ................
  ................., А , СЕГА ДА ВИ вИДИМ..........

 48. #48
  реалист 19 яну 2014, 16:55
   
  0
   
  0

  Колко пъти в годината ти се е налагало да те вдигат аварийно ...., недей включва , на комшията , комшийката е засърбяло някъде , че се наложи комшията да я почеше........, нали разбираш......
  Ти сега със случая с Бисер ли се оправдаваш , че там беше пълно с цивилни хора, от Гражданска , от МВР , ЧЕ ОТ АРМИЯТА АКО НЯМА ХОРА ЗА КАКВО ТОГАВА ВИ ДЪРЖАТ , ЗА ОСЕМЕНЯВАНЕ ЛИ , МНОГО СТАНАХМЕ ПЛАТЕНИТЕ ОСЕМЕНИТЕЛИ. рАЗМЪРДАЙТЕ СЕ МАЛКО , ОСЪЗНАЙТЕ СЕ , НИКОЙ НИЩО ДАРОМ НЕ ДАВА НА ТОЗИ СВЯТ , МАЙ САМО В Б-Я Е ТАКА И ТО В МО И МВР.

 49. #49
  Главен редник на БА 19 яну 2014, 17:09
   
  0
   
  0

  До №47..... Нека пък сега аз да ти кажа, бай Ганя......
  Аз съм за:
  УЧИТЕЛИТЕ, ДОКТОРИТЕ и тн....да взимат колкото мен......а някой държавни чиновници.... мога само да си мечтая да взимам колкото тях, капиш???
  Аз и сега се водя на 8-часов работен ден.....за стачките си се пообъркал.....правиш ли разлика между стачка и шествие ха ха ха....ако не си чувал, стачка на военните се води преврат!
  Казах ти вчера, че си типичния българин, пък ти не ми повярва!!! Какво те топли тебе, че аз ще взимам с 200-300 лв. по-малко? Още ли не си схванал каква е разликата между европейското и бай ганьовското мислене?

 50. #50
  Главен редник на БА 19 яну 2014, 17:21
   
  0
   
  0

  До #48....Абе на теб май ти се е поразхлабила подковата....оная умствената ха ха ха! Твоята логика много простоватичка бре!!! Значи като от 70 години не е имало война.... не ни трябва армия!Да почваме тогава да се молим да избухне някоя война скоро или пак да се срути някоя язовирна стена....та да си заслужим и ние заплатките.....не се ли усещаш колко си смешен бе.......ама тя простотията нали знаеш къде ходи???
  Абе аз си знам, че българина МНОГО разбира от политика и футбол ама все се чудя.....защо тогава и политиката и футбола са ни такъв кенеф....ти как мислиш????

 51. #51
  Главен редник на БА 19 яну 2014, 17:48
   
  0
   
  0

  До #48...Какво стана бре, г-н реалист....питах те нещо а ти не отговаряш....да помагам аз пък сега, а??? Ще бъдеш ли доволен, ако ми намалят заплатата с 200-300 лв??? Ще стиснеш ли малки юмручета в душевен оргазъм....ще заспиш ли с усмивка на задоволство??? Мислиш ли, че на мен не ми пука, че един учител взима по-малка заплата от мен....ама аз ще съм доволен, когато неговата заплата се повиши ПОНЕ до нивото на моята......а хорица като теб са супер щастливи, само когато успеят завлекат някой при себе си в лайната!
  То затова след 50-тина години и последния българин ще си е стегнал багажа от тук!

 52. #52
  реалист 19 яну 2014, 19:41
   
  0
   
  0

  Тук съм заради твоите остроумия , направо се извисих от твоите заключения .
  Ако армията е пълна с такива тъпанари като тебе , по хубаво да я няма , историята познава и други случаи като мобилизация , ти сигурно не си чувал , щото ти си незаменим. Ако ще вегетират като тебе в армията и се правят на Рамбовци , по хубаво да ходи навън , че да бъде по-полезен.
  А, ТИ СТОЙ ТУК В САЙТА ПА 24 ЧАСА и си мисли , че си незаменим Рамбо.

 53. #53
  Главен редник на БА 19 яну 2014, 20:03
   
  0
   
  0

  До #52 Бреййй, къде съм писал, че съм незаменим бре....не си спомням? Никога не съм писал само за мен, а за всички колеги като цяло! Май почна да увърташ.....ама като няма какво друго да каже човек......здраве да е!

 54. #54
  Preslav 19 яну 2014, 20:36
   
  0
   
  0

  Реалист, беше ми приятно. До тук с твоите обиди...

 55. #55
  майтап 20 яну 2014, 10:51
   
  0
   
  0

  Но това е пълен майтап.Един некомпетентен , самовлюбен "генерал" да говори така , както даже и не мисли.Знаем, че бленува за политическа кариера, но да си припомни какви ги говореше и вършеше по време на службата си.Аман от некадърници.При тази численост на л.с. и, въоръжение и бойна техника , ако ще военните и с 10 живота да са , пак не могат да защитят страната.Това е основния проблем - че ресурсите са затрити , а за нови не се мисли.

 56. #56
  Preslav 20 яну 2014, 11:10
   
  0
   
  0

  Генералът си тръгна именно след като бе несъгласен с реформите и с унищожението на БА и още тогава го заяви.

 57. #57
  Морски 20 яну 2014, 13:04
   
  0
   
  0

  Емоционална статия... само с едно не мога да се съглася: "И най-важното военният трябва да е готов да жертва живота си, ако се наложи за родината.". Не може да се отнема честта и готовността на всеки един българин да защити Родината си! Ако не е военнослужещ не е готов, така ли?! Готов е, щом е българин!
  А да се говори за пари и за служба също е груба грешка! Службата винаги съм я свързвал с понятия като чест и достойнство!
  И не се поддавайте на провокации! Подминавайте kostov и реалист с усмивка!:)
  Ако разделим професиите на две групи, такива, за които началниците отговарят за живота на подчинените си и на такива, за които не отговарят, ще се окаже, че към първата група спадат много малко професии... Колко трябва да ми платят за това което съм преживял, поставяйки в опасност живота на мои подчинени с решения, които съм бил длъжен да взема?! Защото се е случвало... това са моменти, които никога няма да забравя! Колко струват... бели коси на 30 години.
  реалист, изчислявай приятелю! :)

 58. #58
  observer 20 яну 2014, 16:13
   
  0
   
  0

  Резултатите от 3,5-годишният престой на лицето Аню Ньойски в МО като министър от ГРОБарската партия са налице - разединение, разделение, противопоставяне, нападки и взаимни обвинения. Вместо тази статия, писана с болка от един достоен български висш офицер, да обедини армията и всички българи, свързани с нея..., наблюдаваме наследството на Аню Ньойски, плъзнало като остра инфекциозна болест из войските... Жалко!
  Моля, нека тези, които не познават генерал Цветков да не се произнасят и да не го приравняват към Аню Ньойски. Това са не просто противоположни личности - това са хора от различни измерения!
  Поздравления г-н генерал! Както винаги сте точен и ясен. Вникването в съдържанието на написаното е въпрос на интелект и манталитет...

 59. #59
  Пловдивски 20 яну 2014, 22:59
   
  0
   
  0

  Отново нестандартна и изключителна конструктивна гледна точка от Морския. Струва си човек да се замисли над посочените от него казуси:

  "Не може да се отнема честта и готовността на всеки един българин да защити Родината си! Ако не е военнослужещ не е готов, така ли?! Готов е, щом е българин!
  А да се говори за пари и за служба също е груба грешка! Службата винаги съм я свързвал с понятия като чест и достойнство!"

  и

  "Ако разделим професиите на две групи, такива, за които началниците отговарят за живота на подчинените си и на такива, за които не отговарят, ще се окаже, че към първата група спадат много малко професии... Колко трябва да ми платят за това което съм преживял, поставяйки в опасност живота на мои подчинени с решения, които съм бил длъжен да взема?! Защото се е случвало... това са моменти, които никога няма да забравя! Колко струват... бели коси на 30 години."

  Морски, ти си човекът, който трябва да пише статии! Имаш всички необходими качества - нестандартно мислене, рафиниран и премерен начин на изразяване, образованост - далеч над средната, и видима практическа опитност... Не знам с какво се занимаваш в момента, но съм сигурен, че реализацията ти извън армията е повече от успешна.

  Що се отнася до обичайните дразнители, то те перфектно си вършат работата по зацапването и разводняването на дискусията.

  Морски, знам че е психически ангажиращо и времеемко, но ще те помоля отново - пиши! Ти прекрасно знаеш какво. Струва си, защото така ще има отправна точка за сравнение и ще може да се направи по-лесно разликата... Трябва да се вдигне летвата по-високо, най-малкото, защото тук има немалко стойностни хора, които не обичат да пишат, но четат редовно и са способни да мислят!

 60. #60
  ген. Кирил Цветков 22 яну 2014, 09:13
   
  0
   
  0

  На майтап или на истина, отговарям на майтапа, никога не съм търсил политическа кариера, въпреки че са ми предлагали многократно през годините и си живях досега само на "огромната" пенсия. Предлагали са ми и за народен представител, и за кмет, и за областен, но все съм отказвал. А как съм служил пак на майтап, нека говорят другите. Не ме е срам, защото когато вървя по улиците никой не се е обърнал и избягал на другата страна, а ме е поздравявал. Не съм вземал жилище от военните, въпреки че съм имал възможност, нито за мен, нито за децата ми. И съм напуснал по подаден рапорт по член 129. Толкова за мен. Този материал не съм го измислил в момента, а е мое изказване преди година на една конференция по въпросите на военнта професия, материалите от която не видяха бял свят, защото печатницата на МО не разполагала с хартия да ги отпечата. Но това не е единствения материал, има още няколко по този проблем. Прав си Морски за готовността на всеки гражданин, но той има право на избор, а ние нямаме такъв и първи отиваме на бой. Прав си и за парите и честта и дълга, но колко струват, ако ежедневно трябва да мислиш как да нахраниш семейството си. Затова военният, полицаят, трябва да вземат толкова, че да могат да служат спокойно и семейството му да се гордее с неговата професия. Колкото до Аню Ангелов, той е член на нашата асоциация на Сухопътните войски по право, като бивш командващ Сухопътните войски и никой не може да му отнеме това право. Не бъркайте права с чувства и не предлагайте дивотии, защото от отнемането на правото на един човек се отива към посягане на правата на всички. Нямам време да чета всички коментари по всички материали. Даже не бях забелязал, че е публикувана от администраторите на сайта, но им благодаря, защото другите ежедневници са затворени за нас

 61. #61
  Морски 23 яну 2014, 11:47
   
  0
   
  0

  ген. Кирил Цветков, приемете искреното ми уважение към Вас! И понеже искрено вярвам в това, което съм написал, позволете ми отново да не се съглася с коментара по горе.
  Всеки има избор, просто военнослужещия е направил своя по-рано. Аз, слагайки пагоните, много добре осъзнавах, че първи ще вляза в бой. Това съм избрал!
  Как можете да измерите офицерската чест и достойнство или дълга към Родината с пари?!? По тази лоигика грузинците, примерно, не трябва да имат армия. Ако ежедневно мислиш как да нахраниш семейството си - сваляш пагоните и си търсиш друго поприще, но докато носиш пагони не можеш да мрънкаш за пари!
  Освен това, съм далеч от мисълта, че българският военнослужещ е лошо платен. Българският военнослужещ е финансово неграмотен! Слагат пагоните младите войници и след шест месеца теглят кредит на ръба на финансовите си възможности, за да си купят стар автомобил, който надхвърля възможностите им да го поддържат. И после - парите не ни стигат! Извинете, но това няма нищо общо със службата!!!

 62. #62
  Миро 23 яну 2014, 15:53
   
  0
   
  0

  Реалист, много моля, най-покорно, отидете и си изпийте хапчетата!

 63. #63
  Главен редник на БА 23 яну 2014, 19:02
   
  0
   
  0

  До #61 "Как можете да измерите офицерската чест и достойнство или дълга към Родината с пари?!?"...
  Много хубаво, Морски....ама аз дългът към Родината съм си го изпълнил като бях наборен....сега съм кадрови и ще съм такъв докато ми плащат...ако не, довиждане и толкоз! И аз не съм чувал военните да "мрънкат" за пари.....по-скоро цивилните мръкат, че сме взимали много пари за нищо....сори, ама не мисля че е така!!!

 64. #64
  Морски 23 яну 2014, 21:37
   
  0
   
  0

  Главен редник на БА, длъжник си на Родината си докато си жив! :)
  А що се отнася до останалото, ако си чел внимателно би трябвало да установиш, че в общи линии мислим еднакво по въпроса за парите и стоенето на служба. :)

 65. #65
  Главен редник на БА 23 яну 2014, 22:11
   
  0
   
  0

  До #64.....Морски, май бъркаш понятията......като всеки БЪЛГАРИН, и аз имам ГРАЖДАНСКИ ДЪЛГ към Родината....ама като военен не смятам, че дължа нещо повече от другите, сори..... вярно е, че съм длъжник на Родината докато съм жив....аме не повече от всеки един друг [цивилен или не] гражданин на републиката! Във мирно време съм войник, докато ми се плаща! Ти би ли останал на работа, ако ти спрат заплатата.......защото това разбирам аз под "офицерската чест и достойнство, и дълг към Родината да не се измерват в пари"!?!

 66. #66
  ген.л-т Кирил Цветков 24 яну 2014, 08:25
   
  0
   
  0

  Съжалявам плащането на военните Морски, но като говоря за заплащането на военните имам в предвид нещо друго което не си разбрал. И аз съм от тези, може би и ти, защото не знам на колко години си, които не са влезли за пари казармата. Преди да постъпя във военното училище, работех като пресьор на автомобилни гуми, бях седми разряд(естествено това стана след техникума)и заплатата ми бе 160-180 лева. Когато завърших ВНВУ получавах 144 лева с всички екстри на военните.Призивът ми е отправен към правителството, което трябва да осигури достойно заплащане на нашия труд. Не е работа на военните да мрънкат за пари, а на военния министър и на правителството, на парламента. Когато цар Фердинанд е утвърждавал заплатите на народните представители, той ги е задраскал и казал: Не може един народен представител да взема повече от един командир на полк. Той командирът, има отговорности. Ширещата се корупция сред полицията в САЩ и сред военните е била премахната, когато са им дигнали заплатите двойно и тройно някъде. Човекът под пагон не трябва да мисли как ще изкара месеца, а да служи. Той няма възможност да изкара втора заплата или нещо подобно, защото със закон му забраняват, което не важи за цивилните. И лекари и учители и всички работят допълнително, ако не им стигат средствата.
  Водих едномесечен спор с Института за пазарна икономика, който е най големия привърженик на идеята военните да вземат колкото цивилните, да им се вземат всички компенсации, 2-те заплати и т.н. Поканих ги на тази кръгла маса да обосноват позицията си. Казаха че доклада, който искам струва пари и кой ще плати труда на докладчика. Аз им отвърнах, че съм изнесъл поне 100 доклада и експертизи, които са ми поискали през последните години и не съм взел нито лев. Тогава им изпратих в сбита форма това което съм развърнал в доклада. Коментарът бе: Диалогът ни стана много интересен. Ще дойдете ли при нас да поговорим Съгласих се, но срещата не стана не поради моя вина. Има още такива материали. Прави са и тези, които казват, че армията не е социална институция и не трябва да се вземат хора, които не стават за военни, а идват само за заплата. Но вината е у нас, че процеса на приемане на войници е малко изкелифенчен и дава възможност на всякакви да постъпят на работа. И командирите да не им се разсърдят пишат добри атестации и не се използва тази възможност за освобождаване на непокрилите изискванията. Пак повтарям докладът ми бе призив към управляващите, а не да го разискваме ние. Освен това вие, кадровите военнослужещи, не обичате да ходите на наши мероприятия, където казваме истината, без да се страхуваме, че ще окаже влияние на кариерата ни. И затова Ви е странно, както писа по-горе един, че кадровите не вземат думата. Но ние сме едно и кадрови и запасни. Което не можете да кажете вие, го казваме ние. Едно време, когато бях началник на Главния щаб на СВ заявих, че мотивацията сред военните спада застрашително в хода на реформите, защото не се прави нищо за излезлите от строя. Министър Свинаров заяви, че който не е мотивиран да служи да си подаде рапорт за напускане и той ще го подпише. Това не е отношение, както и не е отношение към проблема, че военните не служат само за пари. Убеден съм, че офицерите и голяма част от сержантите и войниците служат по призвание, особено тогава, когато вземаха ниски заплати. 2003г. когато напуснах ме попитаха от телевизия Европа, колко трябва да взема един кадрови войник тогава. Един зам.министър бе в ефира. Отговорих, че не по-малко от 600-700 лева, а не смешните 260-270, ако искаме да създаваме професионална армия. Сега 10 години по-късно те вземат толкова, но при двойно и тройно нарастване на цените на стоките и услугите от тогава. Спирам вече да коментирам. Който иска да коментира да дойде при мен. Адреси, телефони ги има в сайтовете. Все пак съм доволен, че събудих вашия интерес

 67. #67
  кадровик 24 яну 2014, 23:03
   
  0
   
  0

  Напълно те подкрепям друже генерале!
  Нормално е да има такива саркастични "умници",които да опонират без да вникнат,да познават,да са изстрадали и да са били благодарни на съдбата си ,че са носили на раменете
  пагона на българските въоръжени сили.
  Познавам те добре и знам,че говориш чрез сърцето си,без да жалиш сили за да защитиш каузата на армията ,на военните кадри - на ДВС и от запаса и резерва. Дерзай,зад тебе / и със тебе !/сме болшинството-

 68. #68
  Например 30 яну 2014, 13:25
   
  0
   
  0

  Ценностната система на Главния редник е тотално непригодна за армията и който му е началник направо да му пише атестация за изгонване.Наскоро му четох едни наивни обяснения защо не били изкопали ров около лагера по време на пребиваването на 1пб в Кербала - защото видите ли било много жега.Там е разликата,че за цивилния наемник може и да е много жега,но за военния такива оправдания за несвършена работа са наивни,нагли,парвенюшки и подриват армията,като институция въобще.Няма да се учудя,ако в близките години някой такъв като Главния редник,се оправдае,че не е изпълнил бойна задача,защото логистиците не са му доставили и поднесли следобеден чай ......например.

 69. #69
  dudu73 06 фев 2014, 17:56
   
  0
   
  0

  …Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.
  ГОРДЕЯ СЕ ЧЕ СЛУЖА В РЕДОВЕТЕ БА.И НЕ СЪЖАЛЯВАМ ЗА ТОВА.

 70. #70
  tsv.ivanova 06 фев 2014, 22:24
   
  0
   
  0

  Някой замислял ли се е, че много военни, освен всичко, изброено от генерала, изхбяват много по-интензивно своето здраве, стави , слух и прочие. Колко от нас са минавали през дълбока река с пълно бойно снаряжение при минус 10 гградуса? Колко от нас имат спукани тъпанчета от взрив до ухото по време на занятие? Колко от нас оцеляват по една две седмици само с нож и компас в непозната местност при минусови температури, спят по дърветата или на земята. Да не продължавам. Тези, така мило наречени занятия от генерала, са си чиста проба минивойна. Ако някой от вас има близък действащ военен в сегашната, натовска армия, знае за какви "занятия" става въпрос. Сърце не ми остана да треперя! Чест и почитания, смели мъже!

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка