Ген.Кольо Бъчваров: ВРЕМЕ Е ДА СЪХРАНИМ ОПЕРАТИВНИТЕ СИ СПОСОБНОСТИ, А НЕ ДА ГИ УНИЩОЖАВАМЕ!

Pan.bg 29 ное 2014 | 12:05 views (8687) commentaries(26)
img Време е да съхраним оперативните си способности, а не да ги унищожавяме!!!
За ПАН.БГ - ген. майор о.з. Кольо Бъчваров,
зам. председател на НС на ННСОБ


На 25 ноември в ЦВК в гр. София се проведе Общо събрание на членовете на Обществения съвет по въпросите на отбраната. Двадесет и осем военородолюбиви организации участват в общото събрание на ОСВО. В хода на сбранието бяха обсъждани редица въпроси, за които излезе подробна информация, но най-важният от тях бе въпроса за приноса на ОСВО. Всички членове на Общото събрание се обединиха около идеята, че ОСВО може да бъде незаменим помощник на Министъра на обраната , а защо не и на Министър- председателя и на Президента на Република България.
Това може да се случи , когато те пожелаят и когато те се нуждаят от още една гледна точка по въпросите имащи отношение към сигурността и отбраната на страната.
Пиша тези редове в един паметен ден , в който се навършват 95 години от подписването на унизителния за България, Ньойски мирен договор. Договор, които поставя на колене страната ни след взети неправилни решения от страна на Царя и управляващите да включат страната в коалицията на победените. На страната на тези, които загубиха войната и платиха два пъти за това. Веднъж с живота на свидните български жертви оставили костите си по бойните полета и втори път с загубата на националната територия, репарации и разоръжаване на държавата. България трябва да сведе армията си до 20 000 уши , да даде цялото си тежко въоръжение на Съглашението и да премахне наборната служба.
Деветдесет и пет години след подписването на този унизителен за страната ни договор, нашите управляващи вървят с широка крачка към неговото изпълнение. Защо ли? Защото този договор няма давност и защото може би има политици, които обслужват чужди, а не национални интереси.]

image

Уважаеми читатели,
Ще спра Вашето внимание на няколко проблема, които ще докажат изложената по горе от мен теза.
Република България е пълноправен член на НАТО и ЕС. Това са стратегически цели, които бяха постигнати с политически и национален консенсус. За съжеление ние и като държава и като народ се надяваме на тези две оганизации да решат проблемите ни включително и тези в сферата на сигурността и отбраната.
За най-голяма наше съжаление и разочарование тези две оргнизации изискват от своите членове не само да консумира сигурност, а и да генерират такава.
Задавате ли си въпроса с 26 000-на армия каква сигурност ще генерираме. Армията ни е с 6000 военнослужещи изискваните по силата на Ньойския догово. Крупно въоръжение почти нямаме, флота и авиацията ни са с декоративни размери и поради липса на горива стоят на пирсовете и аеродромните стоянки.
Определено някои политически мъже в качеството си на министри на отбраната придобиват и прозвището „Ньойски“ поради прилагането на процедурни хватки чрез промени в КСО или чрез „Бялата книга за отбраната“ продължават да правят опит да съкращават прага на числеността на армията до ниво близко до това посочено в мирният договор от Нъой.
В публичното пространство отново се лансират идеи неграничещи със здравия разум за реорганизация на „Силите за специални операции“ и свеждането им до ниво „полк“ или „батальон“ и за обединяването на разузнавателните служби в обща агенция (ДАР).
На всички Вас уважаеми читатели Ви е известно какъв ще бъде ефекта от реализирането натези идеи – съкращаване на квалифициран личен състав и загуба на способности.
image
Питам се като професинален военен, който е служил близо 40 години в армията, кое налага реорганизация на нашите Сили за специални операции, когато в почти всички натовски страни тези сили и способности се развиват.
Във времето на 21в. характера на войната се промени, използват се асиметрични бойни действия, мрежово- центрични операции, говори се за хибридни войни, действия в които ССО имат своето място като най-ефективни бойни единици. Това се доказа и в Афганистан и в Ирак. За съжаление обаче ние не направихме и опит да изпратим организационно взвод или рота от ССО заедно с такива от САЩ за да трупат опит в тези горещи точки.
Мнението на НС на ННСОБ и моето лично мнение е 68 бригада „Специални сили“ да не се реорганизира, а да се развива като такава.
Да се разшири кръгът й от способности , оборудване и модерно въоръжение и техника.
Готовото най-лесно се руши, но след него остават руини.
По отношение на идеята за създаване на Държавна агенция по разузнаването (ДАР).
Моето скромно мнение по този въпрос е, че това е една лоша идея, която ще унищожи двете или една от двете структури. Спомнете си какво стана със спрециалистите от ВКР в ДАНС.
Излишно е да споменавам, че всяка натовска страна има военно разузнаване. Всяка по развита страна има освен воено още и една, две, а някои и повече разузнавателни агенции.
Разузнаването винаги е предоставяло информация на държавните ръководители, които са овластени да вземат решения свързани със сигурността на страната.
За да бъде разузнавателната инфомация достоверна, тя трябва да бъде сравнена с такава получена по още един национален канал или от друга партньорска служба.
След 11.09.2001г. президентът на САЩ не обедини разузнавателната общност под една шапка, независимо, че за случилото се тогава те имаха своята вина.
Какво налага днес това обединение и какво ще се постигне с него не е ясно.
Военната наука сочи, че когато съкращаваш армията, трябва да усилваш разузнаването. Това ли правим сега?
Сун Джъ казва, че които притежава добро военно разузнаване решава изхода на войната преди тя да е започнала.
Военното разузнаване е най- старата специална служба в България с 106 – годишна история. Тя е изградила своя авторитет като най-силната служба на Балканите. За това има десетки примери, които се знаят от тези, които трябва да знаят.
image
Специалните ни служби занимаващи се с разузнаване или контраразузнаване, не трябва да стоят в полезрението на журналистите и телеобективите. Това е дейност, която е специфична, има конфеденциален характер и не е за обществено ползване и коментари.
Не ми се иска да споменавам, колко положителни страни имат двете разузнавателни служби, работейки в своите сфери на дейност. Техните усилия могат да бъдат обединени от тези , които ги ръководят при необходимост, и когато това е наложително, но не и да се сливат.
Ще ми се да спомена, че информацията за наличие на химическо оръжие в Ирак не бе потвърдена на терен, защото информацията бе получена от една разузнавателна агенция. Това е факт, които бе признат и от Президента на САЩ.
Ако идеята на ген. Атанасов е новата ДАР да се използва за други цели, различни от преките и, може да има смисъл за това сливане на двете служби , но това го знае само той самия.
Нелепи са всякакви идеи за реорганизация на специални сили и сливането н службите за добиване на разузнавателна информация в период, когато в глобалния свят текат процеси на геополитическо пренареждане на фигурите на Световната шахматна дъска.
Няма логическо обяснение на тези идеи, когато местни почитатели на радикалния ислям желаят „Черното знаме на ИДИЛ“ да се развее и в България, когато в Украйна се води война и заявяваме опасност от „Руска агресия“, когато в Сирия и Северен Ирак се водят бойни действия с организирани военни сили на ИДИЛ.
Убеден съм, че в нашите политици здравият разум ще надделее. В противен случай ще заговорят цифрите, а те са 66,441 млн. лв. по-малко в проекто-бюджета на МО на 2015 год. И цялото усилие ще бъде за едно съкращение на личен състав.
Господа, съкращавайте, ако е необходимо изпълнете в пълен обем изискванията на договора от Ньой, но не унищожавайте способностите на тези работещи структори. Точно в този момент, когато страната ни има потребност от техните съществуващи способности.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 26

 1. #1
  Ум Белия Делфин 29 ное 2014, 12:50
   
  2
   
  0

  Ей тоя беше председател на комисията по разпределение в Търново 2002 година.Всички знаехме как на миналогодишният випуск им бяха раздали вече масово предизвестията-основно на т.н. инструктори командири на взводове. И масата от колегите също завършваха и получаваха такива назначения. Та на срещата с випуска в културноя дом един колега свързочник(при тях беше най-зле с местата),стана и пита "Ама нали договорите са ни за 10 години ...само когато е в интерес на министррството ли важи
  ?!?Та оъговора:"Точка от закона за това отпадна"!!!!!Обаче това което най ме слиса беше усмивката и изражението му.....Излъчваше задоволство и ....Не знам!Такова изражение съм виждал у хора които успяват да прекарат гола десятка на без коз. Нещо като "ех,къв кеф е да ви метна така майсторски"..Мдаа,просто спомени....

 2. #2
  Левски 29 ное 2014, 13:03
   
  1
   
  0

  Време е всички изпълняващи чужди интереси да влезете в затворите или по добре в зоологическата градина да могат да ви се радват всички Българи

 3. #3
  Ум Белия Делфин 29 ное 2014, 13:28
   
  0
   
  0

  www.news.bg министърът ни е поел ангажимент да предаде всички досиета на разузнаването.Ще става интересно.В китайския смисъл на думата.....

 4. #4
  Възмутен 29 ное 2014, 13:42
   
  1
   
  0

  Как обичам само да чета с нескрит интерес тъпоумните излияния на пенсионирани убитаци като посочения тумбак!!!!!
  Къде беше ти бе мамин Коле на митинга през февруари 2013 г. срещу Аню Мангала и Тиквоча???
  На топло пред телевизора......

 5. #5
  Дедо Прецаки 29 ное 2014, 13:48
   
  1
   
  0

  Всичките сте голямата работа, като минете в запаса ама докато сте на служба сте по-тихи от водата и по-ниски от тревата. Как пък не чух един действащ генерал да излезе и да каже нещо подобно в очите на управляващите! Иначе, като гушнете заплатите и голямата пенсия, а пък не се намери топло местенце в МО за държавен служител, веднага ставате родолюбци и ви домилява за армията!

 6. #6
  MO 29 ное 2014, 14:09
   
  0
   
  1

  Евала правя на ген. Бъчваров!!! Жив и здрав да си!!!

 7. #7
  fen 29 ное 2014, 14:22
   
  1
   
  0

  Колька, тая позиция се заема в Униформа. Сега мечтаеш за мястото на Стоян Тонев, Вальо от ВНТИ-то, Малката Монка, Мънушевият, и другие генерали, търсещи политически Приют в политическата проституция. СМЕЛО ДАВАЙ НАПРЕД - НИЩО НЕ МЕ УЧУДВА ВЕЧЕ. ЖАЛКО ЗА БЪЛГАРИЯ...ЖАЛКО ...ПРЕДИ 1989 БЕШЕ ДЪРЖАВА ..., СЕГА Е ЕДНА ПОЛИТИЧЕСКА ..., ТАКА Е, ТАКАВА Е, ...

 8. #8
  КЛЕТВОПРЕСТЪПНИЦИ 29 ное 2014, 15:19
   
  1
   
  0

  До #1 Ум Белия Делфин.

  Твоят коментар потвърждава неприятното чувство за превит генералски гръбначен стълб.

  От многото мазни думи на генерала, в съзнанието ми остана следното: Ще трябва да изпълним Ньойския договор, все пак няма давност, ама гледайте да е по-така, да искате и нашето мнение; съкращавайте (до 20 000), ако няма пари, но да не губим способности...(!!!)

  Какво да очакваме от КЛЕТВОПРЕСТЪПНИЦИ?...

 9. #9
  dgk 29 ное 2014, 16:49
   
  0
   
  1

  Трябва да има повече такива като генерала! Поздравления!

 10. #10
  мъдър 29 ное 2014, 17:53
   
  0
   
  0

  Българинът, като му дадеш много пари или много ядене, се забравя. На българина всичко трябва да му се дава отмерено и никога да не му се плаща много високо. Защото като забогатее, той се забравя. Удря го на грабеж, разгул, разврат, покер. Става злобен и завистлив. Губи човешки образ. За него няма нищо свято на този свят. Парите отприщват пороците му, слабостите и злобата му. Българинът прощава за всичко, но не и на преуспяващите. Или на тези, които стоят над него. Българинът с пари се смята за много по-умен от този, който ги няма.”


 11. #11
  Сетила се Мара... 29 ное 2014, 18:09
   
  0
   
  0

  Късно е господин Бъчваров много е късно....

 12. #12
  Незнайко 29 ное 2014, 19:28
   
  1
   
  0

  Нямам честта да познавам г-н генерала, ама завършека на статията едва ли е подразнил само мене - какво значи "Господа, съкращавайте, ако е необходимо изпълнете ...", и как си кореспондира с тезата от началото за загубата на способности от съкращенията на личен състав???
  Или цялата работа е в странния и интересен лапсус в статията "България трябва да сведе армията си до 20 000 уши " - демек да останат послушковците, мерси те и така са твърде много, а колкото по-нависоко, толкова по-малко (да не кажа липсват)са и тези със собствено мнение. Май дори и в запаса навика на слушкането не ни оставя?

 13. #13
  ефрейтор с 40 години служ 29 ное 2014, 20:01
   
  1
   
  0

  К'ъф генерал, добре е, че чичо му е стар партиен генерал. та и този прелиташе по длъжностите. След като го пенсионираха принудително, опита половината политически спектър, а сега изглежда прави втори заход към другата.
  Четете, за да знаете защо Р България няма армия. защото генералитета е без топки.

 14. #14
  до ефрейтора 29 ное 2014, 22:43
   
  0
   
  1

  Ефрейторе, много си прост. Бягай в пенсия и не се мъчи! Не ти се отдава да разсъждаваш! Генерал Бъчваров се е доказал с това което е постигнал, а ти какво си направил в своя мижав животец!!!

 15. #15
  стратегически ефрейтор 29 ное 2014, 23:16
   
  1
   
  0

  До 14
  Уважаеми 14,
  Не се обиждам от Вашите персонални квалификации, защото нивата ни изглеждат доста различни.
  Що се отнася до съдържанието на коментара - за съжаление нищо измислено.

 16. #16
  ЦСКА 29 ное 2014, 23:26
   
  0
   
  1

  Браво на Генералът!!! Това е самата истина, която пише, а тези които са много далеч от цялата тази история няма как да им се обясни и аз знам, че на "Прост да обясняваш и на кьорав да показваш е много трудно" за съжаление!!!!........

 17. #17
  хей 29 ное 2014, 23:33
   
  1
   
  0

  Хей, 14, Бъчваров се е доказал с далаверите си и с нищо друго.Долнопробни далавери от които срам да те хване.Спасявало го е званието и нищо друго. А пък то /званието/ такива като него как го придобиват и защитават не особенно достолепно. С решителен преход от комунизъм към капитализъм, защото и това си е на далавера, особенно ако ти се отдава.

 18. #18
  Teraflop 30 ное 2014, 09:38
   
  0
   
  0

  Време е да съхраним...какво,че не разбрахъ?

 19. #19
  до мъдър 30 ное 2014, 11:04
   
  0
   
  1

  Тези цитати взети от господин Буров са много точни.

 20. #20
  ZombieBombie 30 ное 2014, 16:34
   
  0
   
  0

  Не се занимавайте с несъществени неща, вижте как се задава The New World Order (NWO):

  Илюминатите излязоха на светло

  Илюминатите официално обявиха, че тайното става явно. Те излизат от тайната с официална страница на Facebook (https://www.facebook.com/illuminatiorganization) и Twitter (https://twitter.com/illuminatiam) , с официален сайт - http://www.illuminatiofficial.org/ и канал на YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCs40CAxgbSVyQ8LDilAgx8w) . Настъпи време, когато те вече не трябва да се крият.

  Ето цитати от официалния им сайт:

  „Илюминатите – това е елитен екип от политически лидери, бизнесмени, звезди от шоубизнеса и други влиятелни членове на тази планета. Обединявайки световните лидери в неограничен, отделен домейн, нашата организация помага да се увеличи просперитета на човечеството като цяло. Управлението на 7 милиарда души на Земята – е сложна задача. Нашият дълг – от векове за векове да опазваме реда на държавните структури на тази планета. За да продължи работата на цялата система за социална промяна се изисква анонимност за нашите членове и нашата работа.

  Какво означава това? Защо Илюминатите се откриха?
  Това означава, че ние сме на прага на новия световен ред.
  Това означава, че времето е към своя край …

 21. #21
  ЛЪЖА!!! 30 ное 2014, 19:25
   
  1
   
  0

  Г-н Бъчваров,
  Не бих Ви нарекъл "Генерал", защото за мен не сте такъв!
  Един истински Генерал трябваше открито да се обяви против УНИЩОЖАВАНЕТО на Армията и ако не успее да го предотврати да се ЗАСТРЕЛЯ, като истински воин!!!

  Освен това, Вие явно и досега не сте разбрали къде е истинския проблем!

  В статията пишете:

  "... Република България е пълноправен член на НАТО и ЕС. Това са стратегически цели, които бяха постигнати с политически и национален консенсус. ..."

  ТОВА НЕ Е ИСТИНА!!!

  Политически консенсус имаше - разбраха се ПРОДАЖНИТЕ ПОЛИТИЦИ как да УНИЩОЖАТ Българската армия, за да напълнят СОБСТВЕНИТЕ си джобове!!!

  Но НАЦИОНАЛЕН КОНСЕНСУС НЯМАШЕ - продажните политици не посмяха да проведат РЕФЕРЕНДУМ!!!

  Те предпочетоха да се СДУШАТ с не по-малко продажните Български "ГЕНЕРАЛИ" и вие ("генералите"), вместо да ги направите с една глава по-къси, както биха постъпили истинските ГЕНЕРАЛИ, гушнахте паричките и се наведохте да им лижете задниците!!!

  ЗАРАДИ ТАЗИ ЛЪЖА И ДО ДНЕС В ОБЩЕСТВОТО НЯМА КОНСЕНСУС, КАКВО ДА СЕ СЛУЧВА В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ!!!

 22. #22
  Матей Преображенский 30 ное 2014, 20:14
   
  0
   
  0

  Военни чинове от кадъра и запаса, чеда Божие, четете мъдрата "Бала книга за отбраната и Въоръжените сили на Република България" приета с Решение на 41 НС и там ще разберете много мъдри неща, от които ще ви се завие свят. Там ще разберете що е оперативна способност, но трудно ще разберете как се постигат параметрите й, и как с една шепа войска (пет полка и пет батальона) ще се гарантира териториялната цялост на Родината. Тази мъдра книга е писана от най- мъдрите савременни български пълководци и тя ще ви води към победи, не дай Боже! И не се озлобявайте един срещу друг- това е лошо нещо, особено за войската наша! Не плювайте и срещу генералите- те са вашите командири, които ще ви водят в боя- Господ да ги поживи и тях и вас! Амин дай Боже!

 23. #23
  Грешнаго Софрония 30 ное 2014, 20:36
   
  0
   
  0

  Мъдро хортува дедо ви Матейко - Миткалото. В "мъдрата" Бела книга се мъдрят саде едни бели "бъбреци", ако ме разбирате правилно. Този келяф тевдер, следва да се положи между клоните на некое кичесто дръво, да се отмерят двайсе крачки и да се удари с куршум в средината. Подир продупчването, белия девтер следва да се накъса на дреб, а пудир туй, чат-чат с прахана и огнивото и да се се предадат нечестивите му листа на огиня. По изключение моце да се нареже на калибрирани хартийки, а патом да се свие тутун на чигар и изпие с турско каве! Сящам се за още едним мурафет - да се нареже с чикията на купчинки, и да се ползува за нуждите на личната обхода, след приключване на голямата работа в храстите. Та тъй!

 24. #24
  Някой си 30 ное 2014, 21:18
   
  1
   
  0

  В БА няма отдавна генерали. Всички са политически минетчии.

 25. #25
  Иванн 02 дек 2014, 16:13
   
  1
   
  0

  Браво бе №21мнай-после още един от моя отбор за клетвопрестъпниците.

  Лошото е,че всички сме такива,поне аз не познавам някой генерал и офицер да не е такъв.Знаеш ли колко патрони щяха да се похарчат ако се бяхме самозастреляли.

 26. #26
  Адамс 20 авг 2016, 18:04
   
  1
   
  0

  Този знае само пари да взема. А дъщеря си на кого ли не пробута. Дори на гръцки офицер беше любовница. Национален предател е този Бъчваров

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка