„Взгляд“ : Как разузнаването може да сближи Русия и САЩ

Pan.bg 16 май 2019 | 04:47 views (753) commentaries(0)
img
pik.bg

Как разузнаването може да сближи Русия и САЩ, коментира в обширен материал руското издание „Взгляд“, цитирано от „Фокус”.Възможно е след няколко години на остро противопоставяне Вашингтон да е решил да предприеме някои стъпки за сближаване към Москва, се посочва в коментарния материал.

Най-малкото такова предпазливо предположение може да се направи от кратка реплика на ръководителя на Службата за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин относно възможните му контакти с неговия колега от ЦРУ. Как може сътрудничеството в разузнаването да спомогне за изграждането на политически отношения между двете държави?

Сергей Наришкин, директор на Руската външна разузнавателна служба, призна, че скоро ще се срещне с ръководителя на ЦРУ Джина Хаспел. "Да, възможно е", заяви Наришкин пред ТАСС. Той добави, че е предложил на държавния секретар на САЩ Майк Помпео да разшири контактите между специалните служби на двете страни, предаде РИА „Новости”.

„Вчера в кратък разговор „на крак” след основния разговор между президента Владимир Путин и държавния секретар Майк Помпео предадох на Помпео отношението си и изразих желанието си да възстановим контактите и взаимодействието на по-високо ниво”, каза Наришкин.

Според него, в периода, когато Помпео бил ръководител на ЦРУ, той активно взаимодействал с него, но на фона на нарастващия вътрешнополитически конфликт в Съединените щати и с пристигането на Хаспел, контактите отслабнали. Наришкин добави, че Русия и Съединените щати все още обменят оперативна информация - по-специално по темата за борбата с международния тероризъм.


През декември 2018 г. Наришкин отбеляза, че между СВР и ЦРУ функционира партньорски канал, комуникацията се осъществява предимно на тема борба с тероризма.

Краткият му разговор с Помпео преди, а не след преговорите, влезе в обектива на телевизионните камери. Достатъчно е само да имаш опит за четене на устни, за да разбереш за какво говорят. Но е напълно възможно Наришкин да не е излъгал и след официалната част от срещата той и Помпео отново да са обсъдили възможността за възобновяване на преките контакти между разузнавателните лидери на двете страни.

Проблемът е, че Джина Хаспел не е много контактна. Тя е свикнала да командва, а не да води диалог с равноправен партньор. Помпео по време на краткосрочния си престой като ръководител на ЦРУ в това отношение беше много по-комуникативен. Но това не е най-важното. В крайна сметка
Хаспел може да бъде принудена. Тя не е толкова влиятелна, че да има собствено политическо мнение. Ако Помпео може да възобнови преките контакти между ръководството на руските и американските разузнавателни служби, това ще означава значителен пробив точно в политическата равнина, а не в разузнавателната.

Целият стил на американската реторика (предимно за вътрешното потребление) от последните пет години определи Русия като враг, контактите с правителствени агенции по определение са осъдителни. Американците странят от руснаците дори на неутрални места, сякаш живеят в сталинска Русия и се страхуват от контакти с чужденци.

Следва да се припомни, че от 2014 г. насам като цяло всички оперативни контакти между службите и структурите на двете страни бяха прекъснати.Сега се предполага, че разузнаването може да бъде първата служба, която да започне възстановяването на нормалния диалог. По-рано в САЩ беше изключена дори идеята, че е възможно да се свърже с вражеските руски власти. В същото време не е много важно какви конкретни проблеми Наришкин и Хаспел могат да обсъждат помежду си.

Дейността на ръководството на СВР в политическата сфера напоследък е безпрецедентна, което е нарушило поведенчески модели, за които вестникът вече е писал. Сега СВР може да стане, ако не локомотив, то поне символ на възобновяването на диалога между двете страни. А атмосферата на секретност е само от полза, тъй като няма да е необходимо да се демонстрират на обществеността резултатите от този диалог. Нещо зад кулисите се случва - и това е добре. Основното, както казваше Михаил Горбачов, е процесът.

От реалните теми за комуникация остава само международният тероризъм. Обменът на данни по този въпрос наистина многократно е давал реални положителни резултати, а забавянето на обмена на оперативна информация или събития многократно е водило до сериозни последици, дори до загуба на човешки живот. Въпреки рутинния процес, той остава един от най-надеждните канали за предотвратяване на тези терористични актове, в които участват международни мрежи. Местни групи, индивиди или секти попадат в такива мрежи случайно. Проблемът е, че Руската федерация и Съединените щати имат различни списъци на терористични организации, които не могат да бъдат автоматично насложени един върху друг. Следователно, дори и в този решаващ аспект, сътрудничеството ще бъде политически ограничено.

По други въпроси пълното сътрудничество между разузнавателните агенции на САЩ и Руската федерация е невъзможно. Но сега говорим само за началото на този процес, политическа демонстрация на добра воля, дори и да се превърне в няколко ритуални срещи на Наришкин и Хаспел в ресторанти във Вашингтон и Москва, които са исторически значими за разузнавателните служби на двете страни.

Такива срещи няма да бъдат прагматични, а ритуално пропагандистки, което в сегашната ситуация е забележимо по-добро от нищо.

Възобновяването на работата на работните групи по терористични теми вече ще бъде следствие от такива ритуални действия. Оперативните канали, за които говори Наришкин, винаги съществуват, въпросът е как да се представят и обработват техните дейности.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker