Сърбия очаква България и Унгария да изпълнят задълженията си по "Турски поток"

Pan.bg 21 май 2019 | 15:19 views (813) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Сърбия очаква, че Унгария и България ще изпълнят своите задължения по проекта "Турски поток" в съответствие с подписаните пътни карти. София същевременно създава впечатление, че работи по изграждането на газопровода. Това каза в интервю за сръбската държавна телевизия РТС Александър Антич.

Проектът е "стратегически", може би дори най-важният за бъдещето на Сърбия, започна Антич. Той припомни, че за него е говорено "и с г-н (Бойко) Борисов, и с г-н (Виктор) Орбан", в различни формати, и "няма дилема за проекта". На сръбска територия "голяма част ще реализират сръбски компании, защото доказаха, че имат капацитет за бързо и ефикасно извършване на различни дейности".

"В обществеността се чуват много коментари, че Сърбия се притеснява, че България още не е започнала и е казала, че конкретни стъпки ще има едва през юни. В контакт ли сте с колегата си г-жа (Теменужка) Петкова?" попита журналистката Ружица Вранкович.

"Ще припомня, че ние подписахме с "Газпром" идентични пътни карти с идентична динамика, същото подписаха Унгария и България", каза Антич. Обяснява, че България вече е извършила пазарни тестове за мощности и е започнала да строи участък, който тръгва от турската граница, затова "създава впечатление", че работи по въпроса. Въпросната пътна карта, за която говори министърът, е от юни 2017 г. и предвижда България да работи с "Газпром" за проучване на възможности за разширяване на газопреносната мрежа.

Сърбия вероятно влезе в "Турски поток" най-подготвена, но това е и проектът, който ще реши "всички енергийни проблеми" на страната, изтъкна сръбският министър.

Без да чака България

С реализацията на проекта за строителство в Сърбия на тръбопровод от границата с България до границата с Унгария се занимава съвместното предприятие на "Газпром" и "Сърбия газ" "Газтранс-Нови Сад". Финансирането се осъществява както от държавни компании (70 процента), така и от спонсори (30 процента). Сръбският участък на

"Турски поток" ще започне да доставя газ до април 2020 г., смята министърът. По думите му изграждането на участъка в Сърбия е започнало на 25 април и по план ще завърши до 18 декември.

Сърбия започна строителните работи на своя участък на газопровода, без да дочака завършването работите на българския участък, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

Агенцията по енергетика на Сърбия на 5 март одобри началото на строителството, което се планираше да започне през април. Предполага
се, че сръбският участък на "Турски поток" ще започне от град Зайчар на границата с България и ще пресече границата с Унгария близо до град Хоргош. Мощността на входа се очаква да бъде 13.88 милиона кубически метра газ дневно, а изходната - около 10 милиона кубически метра газ, отбелязва ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка