Добър избор в тежки за Европа времена

Pan.bg 17 юли 2019 | 05:37 views (493) commentaries(2)
img
dw.com

Интригата се запази чак до края: до последно не беше ясно дали Урсула фон дер Лайен ще спечели одобрението на ЕП. За това много помогна убедителната ѝ реч и липсата на алтернатива. Коментар на Инес Пол.

Инес Пол


И в ерата на интернет също има моменти като този, в който словото се оказва от решаващо значение. Това демонстрира Урсула фон дер Лайен във вторник в Европейския парламент (ЕП) в Страсбург. Независимо че в парламентите говоренето би трябвало да е най-важното, нещо като висша форма на парламентарното изкуство, обикновено се случва така, че решенията се вземат предварително - още преди да бъде изложен първият аргумент.

Този път обаче беше по-различно. На този ден германската кандидатка можеше да очаква всичко. И трябваше да издържи изпита на високата, и понякога доста трудна, сцена - тази на ЕП. Трябваше да спечели на своя страна скептиците, да засили позициите на привържениците си и с подходящи предложения да отнеме вятъра от платната на своите противници. Не на последно място тя трябваше да отвори на Европа шанса за истински звезден миг.

Феноменално представяне

С всичко това Урсула фон дер Лайен се справи блестящо - макар и с твърде крехко мнозинство от само 9 гласа накрая. Убедената феминистка се показа много по-социална и по-"зелена", отколкото може би беше по вкуса на нейните консервативни партийни приятели. При това тя много уверено и суверенно разигра своята дамска карта.

Може би за успеха ѝ много допринесе и фактът, че тя реши да произнесе речта си на три езика: на френски - за да подчертае усещането за един ЕС с нов дух и гражданско участие; на английски - заради твърдите факти и амбиции, напр. за облагането с данъци на новите гиганти на световната икономика и за постигане на истинско равноправие между половете; и накрая на немски, избран от нея за емоционалния финал, в който родената в Брюксел Фон дер Лайен успя да убеди присъстващите в залата, че биографията ѝ е просто идеална за висока европейска кариера.

Не е тайна, че Фон дер Лайен беше резервен кандидат за този пост. И тя знаеше, че с този свой недостатък може успешно да се пребори само със сръчност и умение, с откритост и перфектно изпълнение. Тя можеше да загуби всичко,
но изненада мнозина и успя да изкове от недостатъка си предимство. С антиевропейците и напускащите кораба тя се държа твърдо и пренебрежително и намери подходящи отговори на техните провокации.
Урсула фон дер Лайен трябва да продължи по същия път с ясни и последователни действия, както и да се опита да затвори десния фланг. Това все още не ѝ гарантира успешен мандат начело на ЕК, но е едно добро начало и един добър ден за Европейския парламент, който реално имаше избор.

Изкуство на възможното

Големите губещи от днешния изборен ден са германските евродепутати от Социалдемократическата партия. Демонстрирайки своята вярност към принципите, до последно те не отстъпиха от позицията си, че само водещият кандидат може да бъде издиган за председател на ЕК. Без значение, че така и не се намери мнозинство зад тази позиция, или пък че съществуваше риск ЕС да изпадне в серизона криза, ако Фон дер Лайен се беше провалила.

Парламентът си каза думата. И мнозинството в него показа, че политиката все пак е изкуство на възможното.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Иван Бориславов 2 17 юли 2019, 10:01
   
  2
   
  0

  Фрау фон дер Лайен беше пореден "пътен знак" на Германия по пътя на падението. Гинеколожка - министър на отбраната? Подигравка с немската военна история! То състоянието на Бундесвера изисква по-скоро реаниматор... Да му е честита на ЕС! ...:) :) :)

 2. #2
  Borei 17 юли 2019, 11:34
   
  2
   
  0

  Ха-ха-ха...

  Стига сте ми я показвали, тази мумия бе!!!!

  Била "супер подходяща"???
  Подходяща за какво? Нали беше министър на отбраната на Германия? Я вижте къде е Бундесверът сега? Напълно затънал, като нашата "супер армия"!

  "...тя трябваше да отвори на Европа шанса за истински звезден миг...."

  Какъв "звезден миг", бе идиоти?

  Европа вече е потънала! Докараха и продължават да докарват всичката цигания от Африка и от Близкият Изток! Демографията на Европа е силно отрицателна на коренното й население, докато чернилките и чалмите се размножават масово! Е, какъв "звезден миг" ще имате след 20-30 години? Правилно! Една голяма помия, както са страните, от където идват тези "мигранти", "бежанци" и каквито и да са...
  В детските градини и в училищата в групите и в класовете има само по 2-3 бели деца, останалото - чернилки, не говорещи европейски езици!!!!

  И тази "Урсула" щяла да оправи работата :)???
  Замазване на очи е само!

  Как можем да оправим работата?

  1. Да се спре пускането в Европа на каквито и да е "бежанци", "мигранти", "пострадали от войни" и т.н...
  2. Да се съберат всичките, вече дошли и по живо, по здраво да си ги отправим в страните, от където са дошли.
  3. На Европа й трябва здрав мироглед, нова ценностна система!
  Никакви педераси, джендъри и подобни идиотщини... Последните трябва да се признаят за болестно отклонение и да не се пропагандират сред децата и младите, а да се лекуват...
  4. От огромните евро-бюджети да се отделят пари, помощи за раждане и отглеждане на европейчета...
  Напр. По 100 000 евра при раждане на европейче, бяло и от двама родители, коренни европейци.
  При раждане на второ европейче, да се подари жилище на родителите или на майката, ако няма мъж, най-малко 3-стаен апартамент, в града, в който живее родилката...
  При трето дете, да се даде най-малко 1 милион евро на родилката!

  Може да се струва нереално, но това е начинът да се запази Европа европейска!!!!

  А тази Урсула нищо няма да направи! Всичко ще отиде на кино. Както Европа, така и България!!!!
  Тя е поставена на този пост, точно за това - да се унищожи Европа такава, каквато е! И да стане чалмарска и черна помия!! (подобно на Столипиново :)!!!)

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка