Депутатите за ветото срещу сделката за Ф-16 - управляващата коалиция го отхвърля (ОБНОВЕНА)

Pan.bg 23 юли 2019 | 22:48 views (252) commentaries(0)
img
pik.bg


ГЕРБ отвърща на удара на президента Румен Радев с ветото на сделката за F-16, което наложи днес. Миналата седмица депутатите подкрепиха закупуването на изтребителите и актуализираха бюджета, за да се плати цялата сума наведнъж. Президентът Радев обаче продължава да лобира за самолети от фирмата "Грипен", която след решението на българското Народно събрание окончателно пропада.Последният ход на държавния глава е да наложи вето върху ратификацията на договорите, което най-вероятно ще бъде отхвърлено от депутатите до края на тази пленарна сесия на 31 юли.

Депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов заяви, че е срещу ветото и е важно да се гласува бързо, защото ще изпуснем скоровете по договора.

Веселинов посочи, че за самолетите има срокове и ако бъдат изпуснати, ще се наредим отново на опашката. Веселинов заяви, че не обвинява президента в бламиране на превъоръжаването, но по думите му реален резултат от приемане на ветото би бил този.

"Първо ще се запознаем с мотивите, тъй като не са ми ивестни. Отношение на двете гласувания в един ден, Правилникът на НС е ясен. Тогава, когато няма изрично желание за промени между първо и второ четене, тази процедура е допустима", каза Веселинов.

"Мотивите на президента са свързани с две важни неща - че се е приело по бързата писта решението за Ф-16 и че няма необходимият консенсус. Аз мога да кажа, че е нормална практика ратификация да се гласува на две четения в един ден. Второ, смятам, че достатъчно много се говори в продължение на години за това какъв самолет ни трябва, как ни трябва и в комисията по отбрана и в зала достатъчно хора говориха за и против", коментира председателят на Комисията по отбрана в парламента ген. Константин Попов."Общо взето всеки си стоеше на позициите и те са ясни. Никой нямаше конкретни предложения. Що се отнася до консенсуса, в България има консенсус за нашата евроатлантическа ориентация. Имаме консенсус, че на нас ни трябва нов модерен, боен самолет. Ф-16 е един прекрасен самолет и прекрасна възможност българските ВВС да са модерни и отлично оборудвани. Това ще има отражение и в Сухопътни войски и във ВМС. 123-ма народни представители гласуваха "за", 80 бяха против и това означава, че този закон не се приема на кантар", отсече Константин Попов.


"Надали с ветото бихме постигнали по-голям консенсус. Ще има извънредно заседание на комисията по отбрана в сряда и ще помоля председателката на НС да разгледа в петък пак закона, като първа точка. И аз съм сигурен, че народните представители ще проявят мъдрост и в крайна сметка да гласуваме за бъдещето на България, за авторитета ни и за бъдещето на ВВС", каза още народният избраник и бивш началник на отбраната.

"Вярвам, че ще преодолеем ветото и това няма да забави процедурата, отсече той. И допълни, че ще се прояви достатъчно мъдрост и отговорност и всички ще се поздравим с един успешен договор, който гарантира сигурност за България и за всички нас.

Надявам се, че президентът ще даде повече конкретика, но аз апелирам да няма емоции и партийни интереси, а да има държавническо мислене", отсече шефът на комисията по отбрана.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker