Welt: Западът трябва да говори с Русия, а не да мълчи гневно

Pan.bg 24 юли 2019 | 07:51 views (555) commentaries(1)
img
https://pogled.info/svetoven/Welt-zapadat-tryabva-da-govori-s-rusiya-a-ne-da-malchi-gnevno.106931


/Поглед.инфо/ Старият биполярен свят е безвъзвратно останал в миналото, влиянието на Китай нараства, а Русия не е толкова силна, колкото би й се искало, пише немският вестник Die Welt. В съвременния свят цари безредие и за да се решат кризите, Западът трябва да поддържа диалог с Русия, но предпочита да мълчи гневно, с досада пише авторът на статията, историкът Михаел Щюрмер.

Времената на биполярния свят преминаха, влиянието на Китай нараства, а Русия не е толкова силна, колкото й иска да си мисли, пише немският вестник Die Welt. Западът би трябвало да поддържа диалог с Москва, но вместо това „се губи в гневно мълчание”, отбелязва авторът на статията Михаел Щюрмер, който призовава Запада да покаже по-голямо разбиране и рационален подход в отношенията си с Русия.

Няма нищо необичайно в присъствието на военните на НАТО по пътищата и в горите на Литва - те провеждат учения и съобщават какво се случва в близост до границата с Русия. Това не са толкова военни маневри, колкото продължаването на политическата комуникация с военни средства - един вид символично общуване с Русия. Прибалтийските страни разбират, че няма да ги оставят на на произвола на съдбата пред „бърлогата на мечката“, пояснява изданието. На свой ред, на Русия се дава знак, че западният съюз все още се придържа към споразуменията, постигнати преди две десетилетия, когато Полша и балтийските страни се присъединиха към НАТО, тоест, отказвайки да разположи ядрени оръжия, големи военни части и голямо количество оборудване.

Присъствието на войските на НАТО в балтийските държави е въплъщение на настоящия договор, не повече и не по-малко, твърди историкът и журналистът Die Welt в статията си. Системата за контрол на оръжията и разоръжаването, която помогна за запазването на стабилността след края на Студената война, сега е в несигурно състояние, политическото споразумение е слабо развито. В по-голямата си част това се проявява, когато се изисква спешна намеса на Съвета Русия-НАТО: алиансът отказва да участва в процеса.

Вместо усърдно поддържане на оцелелите линии на контакт, двете страни потъват в гневно мълчание. Въпреки това, между ядрените сили не можем да говорим за наказание. „Да се накаже Русия“ беше мотото на Белия дом, когато Западът отговори на руското „присъединяване на Крим“* с икономически и финансови санкции. Междувременно
ядрените сили трябва да говорят само за ограничаването на конфликта и неговия контрол, призовава Михаел Щюрмер. Той отбелязва със съжаление, че именно там, където диалогът е най-необходим, той е най-малко поддържан.

"Това свидетелства не за умелото управление на делата на държавата и не за силата в позицията на преговорите, а за непреклонността на двете страни", подчертава авторът на статията. Според него това създава опасност, че след заплашителните речи истинските конфликти ще се развият в атмосфера на недоверие и ще излязат от контрол. В ерата на ядрените оръжия са необходими нови правила - или тя няма да трае дълго, предупреждава немският историк.

Щюрмер подчертава, че има много теми, които, както преди, свързват Изтока и Запада в по-голяма степен, отколкото ги разделят. Например, заплахата от ислямистки тероризъм, свързана с Москва, Вашингтон и Париж или Лондон, както и рисковете, свързани с развитието на изкуствения интелект във военната сфера и новите оръжейни системи, които стават все по-ефективни, бързи, опасни и неконтролируеми, изброява авторът. В ръцете на непроверени властови елити модерните оръжия са два пъти по-опасни, предупреждава Die Welt.

Както се отбелязва в статията, предишната система на двустранни договори се нуждае от нова геометрия поради факта, че Китай се движи към статута на световна държава. Биполярната система от миналото не може напълно да обхване съвременните политически реалности. Ето защо оплакванията, че Русия се отдалечава от предишната структура на световния ред, разбира се, са справедливи, но не и конструктивни, смята Михаел Щюрмер. Той обяснява, че Кремъл се занимава с това, което е в зародиш. В допълнение, Русия трябва да изгради нова система за баланс на световните сили, а за това Путин се нуждае от партньор на световната сцена, какъвто той няма.

Европа се страхува, а САЩ при Тръмп стават непредвидими, пише Die Welt. Китай няма да позволи да бъде подтикван от САЩ или Русия. Напротив, Москва трябва да се радва на факта, че Пекин все още не е извадил архивите на споразумението от XIX век, според което руските царе без излишни церемонии са си взели половината от Сибир.

Вместо да стане по-стабилен и надежден, светът е затънал в стратегически безпорядък, отбелязва немският вестник. Америка безвъзвратно престана да бъде център на света. В момента се формира положение, което досега няма нито име, нито ясно ядро.

„Ключът към новия световен ред вече не е във Вашингтон и все още не е в Пекин, и точно не в Москва, въпреки успехите на Путин”, твърди Die Welt. Може би този ключ изобщо не съществува, предполага авторът на статията. Във всеки случай е дошло времето сериозно да се подходи към ситуацията, а не да се очаква, че изходът ще се намери от само себе си. Ако внимателно преценим всички рискове, ще стане ясно, че липсата на внимание към такива конфликтни ситуации, както в случая с Крим, е сравнима с сериозно нарушение на дълга и неизпълнение на задълженията им, подчертава изданието.

Има ли смисъл да се обвържат всички аспекти на отношенията с Русия с връщането на Крим, което никога няма да се случи? Не е разумно да се отлага уреждането на конфликти и кризи, докато ситуацията стане още по-лоша, смята Михаел Щюрмер. Въпреки това, къде са тези канали за задкулисни преговори, които ограничиха Студената война? Къде са аналитичните центрове, които са търсили и понякога намирали общ език? И къде са политиците, които, проницателно, умело и твърдо, са се захващали за работа? В съвременния свят авторът на статията не наблюдава нищо от това - и това е„тъжно, но жизнено важно“, заключава Die Welt.

* Крим влезе в състава на Русия, след като огромното мнозинство от жителите на полуострова гласуваха за него на референдум на 16 март 2014 г. (бел. ИноТВ).

Превод: М.Желязкова

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Die Welt
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 24 юли 2019, 08:55
   
  6
   
  1

  "...Старият биполярен свят е безвъзвратно останал в миналото, влиянието на Китай нараства, а Русия не е толкова силна, колкото би й се искало, пише немският вестник Die Welt...."

  Да, да... Напротив! Китай е силен икономически и е по-силен и от САЩ вече, а Русия военно е по-силна от САЩ и Натото им!!! И от Китай също за сега!

  НО, тъпите немци си мислят с техните педерастки глави, че единствената сила в света е икономическата?
  Те си мислят, че като икономически са свободни, то изобщо И политически, военно и т.н.. са свободни?????
  Да, да ама не! САЩ са ги удушили и хванали много силно за гърлото след ВСВ! За това нямат такива силни оръжия като Русия, нямат и стратегически ракети като Китай или Северна Корея, за това не могат като Турция да решат да си купят руски оръжия! Понеже страната им е осеяна с военни бази на САЩ! САЩ много финно ги унищожават, като решиха да превърнат страната им в "мулти-култи" помия, подобна на тяхната! Сега Германистан е пълен вече с африканци и чалми!!! Отврът!

  И какво, като са ти дали право да разработваш и призвеждаш определени стоки за световните пазари? Тази чужда страна ти диктува всичко и те командва!!!
  Използва те за своте интереси! Ограбва ти труда на народа ти! Може да те вкара даже и в унищожителна война!!!

  Русия е мнооого по-силна от Германия!!! Тя може поне за сега сама да решава съдбата си, а вие немците сте васали! Тъпи васали на САЩ!!!

  "Западът би трябвало да поддържа диалог с Москва, но вместо това „се губи в гневно мълчание”, отбелязва авторът на статията Михаел Щюрмер, който призовава Запада да покаже по-голямо разбиране и рационален подход в отношенията си с Русия. "

  Тука се сещате, че може да дойде до вас "дебелия" пак? Да, Русия няма да търпи, САЩ и подчиненото им Нато да я разпаднат и нея, както бивша Югославия!
  И има опасност даже и цял свят да изгори, ако САЩ не се откажат от тази лудост!!!!

  А вие немците, първо се освободете, пък после давайте акъл на другите!!!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker