CNN: Севернокорейските ракети могат да заобиколят американската ПРО

Pan.bg 18 авг 2019 | 10:55 views (1248) commentaries(0)
img
blitz.bg


Новите – вече осми от началото на май – ракетни изпитания в Северна Корея представляват голям проблем не само за съседните страни, но и за САЩ, тъй като някои експерти предполагат, че тези ракети могат да заобиколят американските системи за противоракетна отбрана, съобщава CNN, цитирана от pogled.info.

Освен това, както отбеляза кореспондентът на канала Дейвид Кулвър, Пхенян се опитва да забие клин между Съединените щати и Южна Корея, отказвайки преговори със Сеул и настоявайки за директен диалог с Вашингтон.

Сега за още една нова новина, която следим: Северна Корея е изпитала още две ракети през последните няколко часа.

Пентагонът твърди, че това са били балистични ракети с малък обсег на действие. Обединеният комитет на щабовете на Южна Корея заяви пред CNN, че ракетите са изстреляни от източното крайбрежие на Северна Корея и са паднали във водите между Корейския полуостров и Япония. В светлината на тези изпитания Съветът за национална сигурност на Южна Корея свика спешно заседание.

Всичко това се случва на фона на отказа на Пхенян от нови преговори един с друг с Южна Корея. Говорител на правителството каза, че ако Сеул разчита на тях, тогава той се занимава със самозаблуда.

В четвъртък президентът на Южна Корея заяви, че въпреки неотдавнашните ракетни изпитания, възможностите за диалог със Северна Корея не са изчерпани. Кореспондентът на CNN Дейвид Кулвър е на пряката ни линия от Сеул в Южна Корея. Той ще говори за последните събития. Като начало, какво знаете за тази последна провокация, за тези последни изпитания?

ДЕЙВИД КУЛВЪР, кореспондент на CNN:
Да, това е така, Натали. Следим последните данни от южнокорейските военни и американските чиновници. Както казахте, американските военни смятат, че това са били изпитания на балистични ракети с малък обсег на действие.

Южнокорейците ги нарекоха реактивни снаряди. Знаем, че те излетяха в 8 сутринта местно време. Освен това си струва да припомним, че това са осмите подобни изпитания след 4 май и шестите през последните три седмици. Очевидно те едва наскоро увеличиха честотата на тези изстрелвания.

Северна Корея твърди, че е предприела такава стъпка като знак, ако щете, на протест срещу продължаващите и в момента съвместни военни учения с Южна Корея.

През последните няколко дни има, така да се каже, компютърни симулации на военни игри. Въпреки това разговарях с няколко местни военни експерти и те изглежда смятат, че изпитанията не се ограничават само като знак на протест. Според тях по този начин Северна Корея подобрява своите ракети с малък обсег.

Те наричат последните си модификации „гениални“ и „творчески“, което показва височината, която тези ракети достигат при последните изпитания.


И това е важно, защото тези данни показват, че тези ракети потенциално биха могли да заобиколят системите за противоракетна отбрана на САЩ и Южна Корея.

Те могат да представляват реална заплаха не само за Южна Корея и за съседна Япония, но и за американските войски и техните семейства в Южна Корея.

Така че тези ракети представляват проблем именно поради тази причина и много неща показват, че Северна Корея получава предимство тук. Миналата седмица президентът Тръмп дори се опита да намали значението на тези изпитания.

Той каза, че това са ракети с малък обсег, а не междуконтинентални балистични ракети и никой не изпитва ядрени оръжия, тъй като те са ракети с малък обсег на действие.

Въпреки това експертите смятат, че това е проблем и не трябва да се отхвърля. Те се притесняват, че всичко това ще продължи: оправдавайки действията си, Северна Корея всъщност се позовава на думите на президента. Казват, че правят това с цел активна самоотбрана.

Освен това Пхенян изглежда се опитва да забие клин между Южна Корея и Съединените щати. Сега го забиват още по-дълбоко, заявявайки - както вече посочихте, Натали - че не искат Южна Корея дори да присъства на масата за преговори, когато водят диалог със САЩ. Те не искат южнокорейците да стоят наблизо; те искат да се концентрират върху преговорите със САЩ, а не със своите южни съседи.

Боже мой, каква тъжна новина за тези ракетни системи, както и пълният отказ на Северна Корея да се консултира със Сеул. Е, Дейвид Кулвър беше с нас. Дейвид, благодаря.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker