ГОРЕЩО: МАЛКО ЛИ Е 10 ПРОЦЕНТА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ВОЕННАТА ЗАПЛАТА?

Pan.bg 23 авг 2019 | 10:51 views (3899) commentaries(0)
img
Депутатите се задоволяват с 10-процентното увеличение на военните заплати последователно през последните две години и промяната на формулата за изчисляване на възнагражденията в зависимост от длъжността и званието. Не смеят, обаче да увеличат базата, от която се изчисляват заплатите. От няколко години тя е 380 лв. и чувствително изостава от ръста на минималната работна заплата за страната.

Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

(Коментарът е публикуван във в. „Земя”, 20.08.2019 г.)

В последно време се наблюдават редица мерки на Министерството на отбраната за попълване на големия дефицит от военнослужещи. От началото на годината е в ход националната кампания „Бъди войник“, която има амбицията да обходи всички областни градове. Вземат се някои административни решения в компетенцията на министъра на отбраната, като подобряване ефективността на системата от допълнителни възнаграждения. В арсенала от средства за увеличаване броя на курсантите се включва и вдигането на възрастовата граница за кандидатстване в Националния военен университет. Успешно се реализира проектът за попълване на недостига от военни лекари, който е между Военноморското училище, Медицинския университет във Варна и ВМА.

За съжаление, обаче законодателните действия в интерес и подкрепа на тези усилия са епизодични и недостатъчни. Депутатите се задоволяват с 10-процентното увеличение на военните заплати последователно през последните две години и промяната на формулата за изчисляване на възнагражденията в зависимост от длъжността и званието. Не смеят, обаче да увеличат базата, от която се изчисляват заплатите. От няколко години тя е 380 лв. и чувствително изостава от ръста на минималната работна заплата за страната. Прави са редица експерти, които именно в едно такова решение виждат най-сериозната възможност за нарастване на кандидатите, както за войници, така и за курсанти. Пазарът на труда си има своите закони и когато не се спазват от изпълнителната и законодателната власт се стига до сегашната ситуация.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker