Борисов: Ако до 10 години не построим АЕЦ "Белене", ще увиснем на кюмюра

Pan.bg 23 авг 2019 | 19:38 views (1501) commentaries(4)
img
dnevnik.bg


Премиерът Бойко Борисов се обяви за по-бърза реализация на проекта АЕЦ "Белене". Причината - след 10 години пети и шести реактор на атомната централа "Козлодуй" приключват своята дейност. Той припомни, че три пъти вече животът на реакторите е бил удължаван и този процес не може да продължава постоянно.

Изказването на Борисов дойде по време на посещението му в района на Крумовград, където присъства на откриването на нова мина за злато на "Дънди Прешъс Метал". Там той коментира и информацията, че Мария Габриел може да стане еврокомисар с ресор "Земеделие", както и освобождаването на Данчо Дяков като шеф на Националната служба за охрана (НСО).

"След 10 години пети и шести реактор приключват своята дейност и тогава ще увиснем само на кюмюра и въглищата. Тогава ще попитам при тези скъпи емисии каква индустрия ще се прави. Затова правим тази инвестиция с най-големите инвеститори в света", заяви Борисов.

Той се ядоса на журналистически въпроси за бизнесмена с интереси в енергетиката Христо Ковачки. Фирми, свързвани с него, са обединени в консорциум, който е сред българските кандидати за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене". Това провокира зам.-председателя на БСП Кирил Добрев да обяви, че ще сигнализира прокуратурата.

"Ковачки и БСП работиха заедно години наред. Ако държавната китайска атомна компания е близка на Ковачки, ако държавната южнокорейска огромна ядрена фирма е близка до Ковачки, ако "Росатом" е близка, ако "Дженерал електрик" е близка, ако немците, французите са близки, те просто в отчаянието си не знаят какви глупости говорят", каза Борисов в отговор на критиките на социалистите.

"От 13 заявления за строителство, вие ме питахте за Ковачки. Вижда ли ви се сериозно", попита журналистите премиерът.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  volxov5 23 авг 2019, 20:57
   
  8
   
  2

  Пак сме назад другари и другарки

  Борисов дойде по време на посещението му в района на Крумовград, където присъства на откриването на нова мина за злато на "Дънди Прешъс Метал

  p.s

  Коментар тука

  http://www.pan.bg/view_article-61-490777-otkriha-oficialno-rudnika-na-dyndi-preshys-metals-v-krumovgrad.html


  oтбeлязa дoбрoтo изпълнeниe нa рeдицa прoгрaми нa прaвитeлcтвoтo

  Т,е откраднати от Бг, над 1 трилион и 500 милиарда евро е стойността на изнесеното злато, само от едно находище за 2010 г.

  Да си върнем българското злато в България

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=33&v=EyncHudDRYE

  Петнадесет различни съдии в Административния съд София-град решиха, че правителството няма право да крие договорите за най-големите златни концесии.

  Правителството отказа на над 1000 българи да извади на светло договорите за 6 концесии за метални подземни богатства – основно злато, мед, сребро. В извличаната руда има още над 40 безценни метала – концесионерите могат да ги извличат, щом поискат, без стотинка да платят на народа, защото никой не ги контролира, нито изисква от тях да плащат…

  Победни дела:
  Димо Карабоюков – Хасково
  Роман Кендеров – София (спечелени 2 дела)
  Милко Болградов – Ямбол
  Павлина Карабоюкова – Хасково
  Славка Динева – Кърджали
  Стефан Марков – Павликени
  Красимир Коцинов – София
  Антон Рачев – София
  Константин Кисимов – София
  Ангел Рабухчиев – Панагюрище
  Андрей Едрев – Бургас
  Стефан Стойков – София
  Сърнела Воденичарова – София
  Евгени Попов – София
  Яна Илиева – София
  Цвете Янева – София
  Константина Ангелова – Варна
  Евелина Десподова – София
  Виктор Иванов-София

  Безчинствата на тези компании навлязоха и в последното убежище на българската природа – защитените земи на “Натура 2000”.

  С БЛАГОСЛОВИЯТА И СЪДЕЙСТВИЕТО НА ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ (всички правителства за последните 15 години).


  Роман Кендеров реши да съди държавата, в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката, задето вече 8 месеца отказва да даде информация за съдържанието на договорите с тези 5 фирми, разорители на България:

  “Дънди прешъс металс”
  “Асарел Медет”
  “Елаците Мед”
  “Аурубис България”
  “Горубсо Кърджали”


  p.s

  Добре, да опитаме. Значи “сделката на века” за това находище за десет години – от 2003 г. до 2013 г., започва от 300 000 тона добив на руда и стига до 2,180 млн. тона през миналата 2013 г.

  Така излиза. Но не само Шулева действаше еднолично. През 2007 г. се преподписа договорът с “Дънди”. Станишев беше заложил в новите параметри вече такса от 3 до 8 процента. Те си я намалиха едностранно на 1,44, а на практика получавахме още по-малко. Просто смешни пари. От порядъка на няколко милиона до най-голямото плащане от 12 млн. и нещо. Просто смешно наистина! Отделно от това Румен Овчаров еднолично промени клаузата вместо 2 млн. т безцианиден добив – 2 млн. цианиден добив, плюс 1 млн. без цианиди. Добре, че рипнахме ние, учените, и в крайна сметка Върховният административен съд се произнесе в наша полза. Добре, но “Дънди” не спазиха нищо от решението на ВАС. Според моите изчисления, за миналата година те са добили не 1 млн. тона, както е по договор, а 2 млн. т по техни и 2,180 млн. тона руда по мои изчисления, изключително с цианиди, които са горе-долу толкова вредни, колкото арсена.

  За десетте години на “Дънди” в Челопеч – от 2003-та до 2013-а, натрупаните замърсявания от тяхната експлоатация сборно надвишават с милиони пъти нормите! Всичко това сборно се намира във водите на язовир “Тополница”, с които се напоява земеделието в доста обширен регион, в хвоста. Колкото до механичното замърсяване по веригата: добив-товарене от място и разтоварване на камионите направо във вагоните на гарата в гр. Златица, или направо на площадка, откъдето по-късно се претоварват на жп транспорта по най-допотопния начин, то разсейките на прах и прочее във въздуха просто не могат да се изчислят.

  Резултатът е ракови заболявания предимно

  ``Дoгoдинa мaрт мeceц 2700 лeвa щe e cрeднaтa зaплaтa, ceгa e 2100. Щe прoдължим в тaзи пocoкa“, зaяви oщe при oткривaнeтo миниcтър-прeдceдaтeлят Бoйкo Бoриcoв. ``

  p.s.1

  Братушките имат ,други реактори.милион пъти по добри..

 2. #2
  volxov5 23 авг 2019, 21:03
   
  2
   
  3

  Или по друг начин

  Росатом: Тайна е, колко и до кога ще крадем по АЕЦ “Белене” 3. #3
  THUNDER 23 авг 2019, 21:17
   
  8
   
  1

  За не разбралите !

  Борисов в прав текст заявява, че след 10г ще закрие АЕЦ Козлодуй !

  Да си знаете от сега !

  А ресурса свършваше някъде към 50-та г. мисля по памет. Ма Боце ще го затвори 20г по-рано щото някои трябва да прави пачка, а от държавна централа частна пачка по-трудно се прави ! 4. #4
  САМО НАПРЕД 23 авг 2019, 21:42
   
  13
   
  1

  НЯМА ДА СЕ УЧУДЯ ,АКО СЛЕД НЯКОЛКО ДЕНА
  СЛЕД КАТО МУ СЕ ОБАДЯТ ОТ u$a ГО$ПОДАРИТЕ,
  тиквун ДА СИ СМЕНИ ПОЗИЦИЯТА ОТНОСНО СТРОИТЕЛСТВОТО НА АЕЦа НА 180 ГРАДУСА
  (НА ПРОТИВОПОЛОЖНА)....,
  ВЕЧЕ СМЕ БИЛИ СВИДЕТЕЛИ НА ТАКЪВ ОБРАТ!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker