ИМА ЛИ ДОВЕРИЕ В БЪЛГАРСКИЯ ОФИЦЕР?

Pan.bg 07 сеп 2019 | 18:54 views (1805) commentaries(1)
img
Накъде отива доверието в българския офицер?
otbrana.com
Спирдон Спирдонов

Поводът да напиша тези редове е преодоляването на ветото на президента върху промените в Закона за военното разузнаване. 134 народни представители казаха „да“ на текста, които дава възможност военен разузнавач №1 у нас да бъде и цивилно лице. Разбира се, със съответните изисквания за назначаване на тази, колкото отговорна, толкова и специфична длъжност.

Аргументите на привържениците на тази промяна бяха свързани с въвеждането на алтернативност, т.е. търсене на по-компетентни директори на Служба „Военна информация“ в МО извън военнослужещите от Въоръжените сили. Ако се наложи, казват те. И за да има равнопоставеност между военнослужещи и циивилни служители в тази сфера. И, защото според някои изказвания, службата има предмет на дейност далеч над военното разузнаване. Тук нещата отиват малко към надведомсвеност и към старата идея, която беше позаглъхнала, за едно разузнаване, т.е. вливане на службата в ДАР. И съответно излизане от непосредственото ръководство на министъра на отбраната.

Всичко това бяха различни мнения, но в една посока. Зад тях обаче прозира нещо неприятно. Дори и тревожно. Има усещане за намаляване на доверието към българския офицер. Несигурност в неговата подготовка и готовност да му се повери тази национана отговорност. Ако не е така, защо му се търси алтернатива? Или е констатиран проблем в системата за обучение и образование на военните разузнавачи и на българските офицери, като цяло. Изглежда, с основание питат някои, се залага началото на следващите такива промени във Въоръжените сили. И след като цивилни лица имат последната дума, това може да се случи. По-важен, обаче, е въпросът „Накъде отива доверието в българския офицер?“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  САМО НАПРЕД 09 сеп 2019, 17:22
   
  22
   
  8

  СЛЕД 9-ти СЕПТЕМВРИ 1944г. БЪЛГАРСКИТЕ ОФИЦЕРИ БЯХА ПРЕВЪРНАТИ В НЕМИСЛЕЩИ
  ХРАНТУТНИЦИ -ВЕРНИ НА ПАРТИЯТА,

  А СЛЕД 10-ти НОЕМВРИ 1989г. В УНИФОРМЕНИ
  МИЗЕРНИЦИ НА "държавна служба" ,ПРЕЗИРАНИ И УНИЖАВАНИ ОТ САМИЯТ РАБОТОДАТЕЛ-
  "ДЕМОКРАТИЧНАТА" държавица"....!

  "армийката" Е ХРАНИЛКА ЗА НЕКАДЪРНИТЕ БЛИЗКИ И РОДНИНИ НА ВЛАСТ ИМАЩИТЕ ШАПКАРИ ,
  И ЗА РАЗНИ ГЕШЕФТАРИ- "БИЗНЕСМЕНИ" ,ИЗТОЧВАЩИ БЮДЖЕТА ЗА ОтБРАНА!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker