Морското училище отбеляза 60 години от създаването на специалност „Корабостроене“ (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 14 окт 2019 | 19:21 views (1564) commentaries(0)
img
Морското училище отбеляза 60 години от създаването
на специалност „Корабостроене“Д-р инж. Михаил Бояджиев
по материали от сайта на ВВМУ


Шестдесет години от създаването на специалност „Корабостроене“ бяха отбелязани на 11 октомври 2019 г. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. На тържествената церемония присъстваха представители на всичките четири випуска от специалността, заместник-началникът по учебната и научна част – кап. I ранг проф. д-р Калин Калинов, кап. I ранг доц. д-р Христо Христов – декан на Факултет „Инженерен“, бивши и настоящи преподаватели на училището, представители на Техническия университет – Варна, военноморски офицери от запаса, много гости. Сред тях бяха и контраадмирал о.з. Костадин Русков, кап. I ранг о.з. Христо Великов – брат на кап. III ранг инженер-корабостроител Неделчо Великов – човека, разработил учебния план за първия випуск корабостроители и ръководител на катедра „Корабостроене“, кап. I ранг о.з. Георги Георгиев – съвипускник на кап. III ранг Неделчо Великов. Присъстваше и единствения жив преподавател по специална дисциплина от времето на съществуването на специалността в училището – инж. Ради Цветков.
Церемонията беше открита с изслушване на марша на Военноморското училище „Деца сме ние на морето“ със ставане на крака от присъстващите. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на починалите преподаватели и випускници от специалността „Корабостроене“.
От името на началника на училището слово произнесе кап. I ранг проф. д-р Калин Калинов. Той приветства присъстващите, благодари на организационния комитет за подготовката на събитието и обяви решение на академичния съвет на училището за наименуване на лекционна зала „Неделчо Великов“, която ще бъде открита на по-късен етап. Беше връчен и почетен плакет от началника на училището на организационния комитет от бивши курсанти-корабостроители за положените усилия при подготовка на събитието.
Кратък доклад за обучението на курсантите-корабостроители за времето на съществуване на специалността „Корабостроене“ изнесе кап. I ранг о.з. Кънчо Бонев.
Специалността „Корабостроене“ е разкрита през 1959 г. с Постановление на Министерския съвет заради необходимостта от интензивно развитие на корабостроенето в страната и осигуряването му с компетентни инженерни
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
кадри. Срокът на обучение е 4 години и 9 месеца. Завършилите тази специалност получават квалификация „Инженер-корабостроител“ за нуждите на гражданското и военното корабостроене и кораборемонт.
Учебният план за първия випуск е разработен в много съкратен срок от ст. лейт. Неделчо Великов – инженер-корабостроител, завършил Военноморското инженерно училище в Ленинград. Поради липсата на традиции в обучението на тази специалност у нас, във ВВМУ като преподаватели са били привлечени цивилни – водещи специалисти в областта на проектирането, строителството и кораборемонта, завършили в България и чужбина.
Обучението по специалност „Корабостроене“ във ВВМУ продължава в периода 1959 – 1967 г., със завършили 4 випуска с 92-ма инженери-корабостроители и 3 випуска с 56 инженери-корабни машиностроители. Тези кадри са очаквани с нетърпение в производствените и проектантски звена на отрасъла през онези години. За кратък период от време те стават ръководители и водещи специалисти в управлението и производствения сектор на корабостроенето; в проектантската и научноизследователската дейност; в автоматизацията на процесите по проектиране и производство и др.
На събитието бяха изнесени и допълнителни информации. Първата беше прочетена от кап. I ранг о.з. доц. д-р Чавдар Орманов за приноса на завършилите корабостроители в областта на военното корабостроене на Република България. Втората информация бе изнесена от инж. Дончо Донев за приноса на бившите курсанти при прилагане на електронно-изчислителната техника при проектиране и строежа на корабите.
Присъстващите разгледаха някои нови тренажори и кабинети в училището. Организаторите бяха подготвили и изложба на специалността „Корабостроене“, състояща се от табла, учебници, записки, чертежи, инструменти и пособия за времето на обучение. Беше показан и новосъздаден сборник, посветен на кап. III ранг инженер-корабостроител Неделчо Великов.
Присъстващите си направиха обща снимка пред сградата на събитието. То завърши с коктейл, даден от началника на училището.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Морското училище отбеляза 60 години от създаването  на специалност „Корабостроене“ (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка