Захариева: Поканихме Путин догодина, нямаме проблем с официалната власт в Русия

Pan.bg 18 окт 2019 | 18:37 views (418) commentaries(1)
img
dnevnik.bg


България е поканила руския президент Владимир Путин на посещение през 2020 г., съобщи външният министър Екатерина Захариева в интервю за ТАСС. Тя допълва, че дати не са съгласувани, но се надява това да стане в скоро време.

Путин бе очакван в България миналата година по повод 100-годишнината от освобождението на страната от османско владичество, както и тази година заради дипломатически юбилей.

Интервюто е публикувано в навечерието на първото от 8 години посещение на български външен министър в Москва. То идва в момент, когато двете страни отбелязват 140 години от установяването на дипломатически отношения, белязан от напрежение покрай разследването за шпионаж на лидера на Движение "Русофили" и декларацията на външното министерство по повод руска историческа изложба в София. Но още в средата на септември Захариева каза, че двете събития нямат отношение към двустранните връзки с Москва.

Поканата за визитата, започваща в понеделник, е на външния министър Сергей Лавров, а Захариева казва, че се надява на равноправен диалог, основан на конструктивно сътрудничество, отчитане на взаимните национални интереси и общата българска политика с ЕС и НАТО.

"Искам да подчертая, че нашата реакция по повод изложбата на руското посолство в София, открита на 9 септември, няма нищо общо с операцията на нашите спецслужби. Още преди 20 години парламентът даде своята оценка за тези събития и последствията от тях за българската държава и общество, прие закон, обявяващ комунистическия режим в България за престъпен. Бъдете сигурни, че не бихме критикували, ако изложбата под лозунга "75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма" беше организирана на 9 май, а не на 9 септември", пояснява тя.

"Що се отнася до операцията на нашите спецслужби спрямо движението "Русофили" - която не ми е известна в подробности, понеже я ръководи прокуратурата, а тя е част от съдебната власт, независима от изпълнителната - то мога да кажа, изхождайки от публично известната към този момент информация, че тази операция няма отношение към лица, непосредствено свързани с официалните власти. Разследването засяга конкретни лица, по отношение на които има подозрения за извършени престъпления."

"Нито дискусията около датата 9 септември 1994 г., нито разследването против Национално движение "Русофили" не са тема на двустранните отношения с Русия. В дневния ред на българско-руските отношения има сериозни теми и очаквам именно те
да бъдат обсъждани по време на моята визита в Москва", посочва още Захариева.

Тя напомня в интервюто, че българското православие е изиграло голяма роля за утвърждаване на християнството по руските земи, както и че първият московски и руски митрополит Киприан е българин и мощите му се съхраняват в Успенския събор в Кремъл.

"Общата ни история е пропита с кръвта на българския, руския и други славянски и близки народи, помагали на България да възстанови държавността си, и затова съм убедена, че общата ни история трябва да ни обединява, а не да ни разделя."

След разговорите би трябвало да бъде подписана 5-годишна програма за сътрудничество в културата, образованието и науката. Ще бъдат обсъждани икономиката, енергетиката, туризмът, транспортът.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 18 окт 2019, 19:09
   
  7
   
  3

  "...Още преди 20 години парламентът даде своята оценка за тези събития и последствията от тях за българската държава и общество, прие закон, обявяващ комунистическия режим в България за престъпен..."

  Да, престъпен е! НО, я ми кажете днес, колко "НЕпрестъпна" е "либералната ви демокрация"?
  Колко невинни хора и прасета (напоследък :) ) загинаха при нея, а????

  И, ако бяхме неутрални, по времето на германският Национал-социализъм и обявената от тях ТСВ, нямаше да имаме "комунистическия режим в България"!!!!!
  А ние даже и война на САЩ сме обявили тогава??? Трябва да се радвате, че изобщо сме оцеляли тогава и то САМО поради снизходителността на Русия!!!

  Даже е много глупаво, да обвинявате Русия и СССР за "нашият социализъм"!!! Ние сами сме си виновни за всичко!

  Защо Швейцария не е имала Соц-система, а????
  Понеже не е била съюзник на германският фашизъм!!! Не е обявявала война на САЩ и не е била враг на СССР!!!! Много просто и логично, нали?

  ТОВА СА ИСТИНСКИТЕ ФАКТИ!!!! Значи "комунизма" ни е "престъпен", а "фашизма" ни преди това, какъв е бил? "Демократичен" сигурно???? :)?

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка