Warning: getimagesize(https://www.gazetedemokrat.com/images/haberler/2018/01/avrupa-ab-turkiye-zirvesi-icin-harekete-gecti.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Евродепутатите отхвърлят зоната за сигурност на Турция, готвят санкции

Pan.bg 23 окт 2019 | 18:58 views (565) commentaries(0)
img news.bg


Евродепутатите осъдиха настъплението на Турция за създаване на "зона за сигурност" в Североизточна Сирия и подготвиха пътя за нови финансови санкции на Европейския съюз срещу Анкара, съобщи "Ройтерс".

Правителствата на страните членки ЕС протестираха срещу Анкара заради нахлуването ѝ в Сирия, но са разделени по какъв начин да отговорят на това. Евродепутатите нямат преки правомощия по отношение на решенията на Общността във външната политика, но имат власт да ограничат важното европейско финансиране за Турция.

Анкара се стреми да създаде "зона за сигурност" по протежение на 440 км от границата си със Североизточна Сирия. Вчера Турция и Русия се договориха за стъпки за премахване на кюрдките "Отряди за народна защита" на 30 км от границата и съвместни турско-руско патрули на 10 км от района, споразумение, който високопоставен европейски дипломат нарече "голям удар за НАТО", идващ след изтеглянето на САЩ, което разстрои военния съюз на региона.

"Изискваме Турция незабавно да се оттегли от Сирия", настоя германският десноцентристки евродепутат Михаел Галер, изказвайки се от името на Европейската народна партия пред Европейския парламент.

Проекторезолюция, която евродепутатите ще приемат утре и която има подкрепата на всички политически групи в парламента, призовава за "подходящи и целенасочени икономически мерки срещу Турция".

Текстът, който все още е обект на незначителни промени, призовава за замразяване на преференциалното третиране на износа на селскостопански стоки за ЕС.

Като крайна санкция ЕП настоява също за прекратяване на митническия съюз на ЕС с Анкара, мярка, която би засегнала годишната търговия в размер на 200 млрд. евро между 28-те страни членки на ЕС и Турция.

Въпреки че евродепутатите нямат преки правомощия по отношение на санкциите, свързани с търговията, те имат власт например да намалят близо 250 милиона евро годишно финансиране, предоставено на Анкара като част от проточилия се процес по кандидатстване за членство в ЕС, опция, подкрепена от ЕНП.

Европарламентът също така може да блокира всяко ново финансиране от ЕС за подпомагане на Турция да се справи с 3-те милиона сирийски бежанци на своя територия, много от които Анкара би искала да пресели в "зоната за сигурност".

Текстът, видян от "Ройтерс", "категорично отхвърля" амбициите на Турция за зона за сигурност и също така призовава за санкции срещу турски официални представители, отговорни за предполагаеми нарушения на правата на човека при настъплението в контролирания
от кюрдите регион в Северна Сирия.

Той също така призовава за резолюция на Съвета за сигурност на ООН за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия съгласно мандата на ООН.

Действията на Европейския парламент идват, докато преговорите за подновяване на съществуващата финансова помощ вече се провеждат в Брюксел, като дипломатите обсъждат ново финансиране до 1 милиард евро за следващите години.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка