Ген. Константин Попов: С решението за придобиване на Ф-16 отваряме нова страница в историята на Военновъздушните сили

Pan.bg 24 окт 2019 | 03:49 views (1313) commentaries(0)
img
Focus
Ген. Константин Попов: С решението за придобиване на Ф-16 отваряме нова страница в историята на Военновъздушните сили
Ген. Константин Попов – председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, в интервю за предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Във военната си кариера той е преминал от най-ниската пилотска длъжност до най-високата – от младши пилот в изтребителната ескадрила до командир на ВВС, зам.-началник на отбраната и началник на отбраната. Има общ нальот от над 1200 летателни часа. Той е сред първите висши офицери, работили в щабове на НАТО. Към момента нашият гост е председател на комисията по отбрана в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ. Здравейте казвам на генерал Константин Попов.
Константин Попов: Здравейте.
Водещ: Генерал Попов, казват, че бивш пилот няма. На вас липсва ли ви летенето? Видяхме ви преди няколко дни на един тренажор в Долна Митрополия при курсантите.
Константин Попов: Трудно е да се каже, че липсва, просто наистина се радвах. Радвах се на това, че в Долна Митрополия най-накрая има един изключително съвременен тренажор за „Пилатус 9“. Това е един от учебните самолети, на които обучаваме нашите млади пилоти. Тази радост беше не само моя, а на всички от комисията по отбрана настроението беше наистина приповдигнато. И аз бях заедно с тези момчета отново и това е наистина много вълнуващо.
Водещ: С възстановяването на училището в Долна Митрополия вече като самостоятелно военно училище оптимисти ли са бъдещите пилоти? Какво ви разказаха при срещите си с вас? Имат ли някакви искания, изобщо как премина тази среща?
Константин Попов: Да. Тази среща я направихме, тя не беше само моя, направихме изнесено заседание на комисията по отбрана в Долна Митрополия. Между другото върнахме се назад в годините, никой не си спомня комисия по отбрана да е правила изнесено заседание във ВВС.
Така че имаше сериозен ефект според мен, и то двупосочен. Първо, депутатите от комисията по отбрана наистина да видят на място хората, да видя това какво те мислят, и отделно, пък и колегите, с които съм работил толкова години, да могат да видят едни хора от парламента, които в крайна сметка ще взимат важни решения. Срещата беше и за подновяването на военно-въздушното училище – едно решение, което ще ни следва дълго
време. Работеше се много време, убеждаваха се хора. Това решение беше взето и от 1 януари 2020 г. ще има военно-въздушно училище. ВВС отново ще има своята школа.
Водещ: Така е, да.
Константин Попов: И това няма как да не е добре за всички, просто наистина се гордея с всичко това, което стана, и говоря за абсолютно всички, които работиха и защитаваха това, че не може да искаш да имаш авиация, без да имаш собствено училище.
Водещ: Така е, напълно сте прав. Много е добра и тази инициатива за изнесените заседания на Комисията по отбрана. Дано посетите и други военни формирования, защото наистина на място депутатите много по-добре ще се запознаят с това, от което имат нужда българските военнослужещи. Аз обаче искам да ви върна малко назад в годините, тъй като днес говорим за военно-въздушните ни сили, които имат празник след броени дни. Вашата кариера преминава във времена на преход и геополитическа ориентация. Как преминаха през това българските летци като цяло, и вие самият?
Константин Попов: Да върна малко назад към въпроса ви – тази Комисия по отбрана, в която имам честта да бъда председател, направи изнесени заседания и в Сухопътни войски, и във Военноморските сили и във Военноморското училище, и в Националния военен университет „Васил Левски“. Мисля, че няма друга такава пътуваща комисия. Що се отнася за годините на преход във ВВС имаше много трудни години, свързани със липса на хора, страхотна нужда от ресурси, непрекъсната борба. Наистина имаше и славни моменти. Както навсякъде, ние изстрадахме своето, и аз съм горд, че и българските летци, и техниците, и осигуряващите, пък и всички във Военновъздушните сили в Българската армия преминаха с достойнство, така, както винаги са го правили, и през трудните моменти, и не работеха за собствената си слава. Не работиха само за личностното си оцеляване. Ако работеха само за своето „Аз“, надали щяхме да имаме Българската армия във и български Военновъздушни сили. Хората работеха наистина с чувство за дълг и това ги отличи от доста други хора, които наистина тръгнаха сами да се спасяват. Не, те не спасяваха ВВС, не спасяваха дори само Българската армия, те дори отидоха по-далеч, те работеха за България. Между другото, вчера бях на полагането на клетва в Националния военен университет. Наистина е много емоционално да слушаш клетвите и как стотици момчета и момичета се заклеват за вярност пред родината. Наистина вълнуващо.
Хората вярват в това нещо. Наистина съм убеден. Това е било движещата сила, която съхрани България и армията и авиация. И не само това – смятам, че хоризонтите се отварят.
Водещ: Сега ме провокирате да ви задам и един такъв въпрос – нуждата от връщане на казармата. Смятате ли под някаква форма, че наистина нашите млади мъже трябва да преминават по един или друг начин през казармата? Било то доброволна наборна служба, какъвто пректозакон има вече готов?
Константин Попов: Добър е като идея. Смятам, че българските млади хора трябва да имат чувство за отговорност към държавата, към обществото, към средата, в която живеят. Трябва да има и самоинициатива и съзнание, пък и всичко това да води до гордост и да води до желание за самоусъвършенстване. Дали това е задача единствено и само на българската армия е друг въпрос. Смятам, че тук е и възпитанието на семейството, и възпитанието в училища, университети, пък и възпитанието в работната среда. Но българинът има нужда от самочувствие, има нужда от гордост, той заслужава това да ходи с гордо изправена глава, ида казва: „Да, това сме ние, ние можем и ние ще живеем в една добра държава, такава, каквато ние я направим . И, разбира се, Българската армия има своето сериозно отношение по този въпрос, включително и с доброволната служба.
Водещ: Тъй като през годините едно от големите предизвикателства на модернизацията беше именно превъоръжаване. Знаете, че за превъоръжаване и за закупуване на нов многоцелеви изтребител се заговори още когато вие ръководехте авиобаза „Граф Игнатиево“, грешка ли беше това забавяне? И оттук нататък ще продължа въпроса си – сега, след сключването на сделката за Ф 16 ще успеем ли навреме да се справим с обучението на пилотите?
Константин Попов: Не знам дали беше грешка забавянето, но определено имаше много сериозно забавяне, то демотивира хора. Да не говоря за това, че намалява бойните способности и т.н. Дали е било възможно по-рано? Аз мислех, че беше възможно, но в края на краищата не искам да обвинявам никой за това. Но в края на краищата вече имаме договор за придобиване на нов боен самолет и ще придобием един прекрасен, изключително способен боен самолет. И аз ще си позволя да кажа, че не съм съгласен със сделка. Аз смятам, че ние наистина сключихме един договор за възстановяване и надграждане на способностите на военно-въздушните сили, и то наистина с една система, която в момента е най-добра в региона. Няма друга по-добра. Така че българският авиатор не само може да бъде горд с това, което ние наистина ще закупим и ще усвоим, дай Боже в срокове и без проблеми, но в края на краищата ние ще имаме и наистина една достатъчно възпираща сила, така че наистина да бъдем гарант за въздушния суверенитет. Това, което се изисква от ВВС.
Водещ: Какво бихте казали на хората, които казват, че авиацията е скъпо удоволствие? И нека така завърши нашият разговор.
Константин Попов: Авиацията е удоволствие за тези, които разбират от авиация, но за тези, които смятат, че удоволствието е свързано единствено с личното удоволствие – не, това е удоволствието да браниш родината, това е удоволствието да бъдеш отговорен, това е удоволствието ти да си пълноценен човек, ти, който можеш да служиш на другите.

Евелина БРАНИМИРОВА

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!
Всички мнения, оценки и твърдения, изказани в интервютата отразяват лични виждания и „Фокус” не носи отговорност за тях
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка