ГОРЕЩО: ЩЕ СЛУЖАТ ЛИ ВОЕННИТЕ ОЩЕ 3 ГОДИНИ БЕЗ ПРАВО НА ПЕНСИЯ?!

Pan.bg 17 ное 2019 | 10:15 views (1715) commentaries(2)
img
Генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-началник на отбраната: На този етап това предложение създава разслоение

1. Предложението да се даде възможност на офицери, които са придобили, но не са упражнили правото си на пенсия на основание чл. 69 от КСО, да служат още три години, би било навременно и справедливо, ако беше въведено още с възможността да се приложи гореспоменатият член от КСО. С други думи – военнослужещият да има избор дали да упражни правото си на пенсия по смисъла на закона, или да служи три години повече. На този етап предложението създава разслоение. Въпреки че се подчертава в позицията на Министерството на отбраната, че не правят разлика между военнослужещи, упражнили и не упражнили правото си на пенсия по смисъла на чл. 69 от КСО, и двете статии внушават, че тези, които са упражнили правото си, са направили нещо нередно. Във втората статия се внушава, че тези, които не са упражнили правото си, а имат право, са по-етични от останалите и затова трябва да бъдат компенсирани. Тук вече се появява разделение. Аз твърдя, че тези, които не упражниха правото си по чл. 69 от КСО, имаха различни съображения. Мога да изброя поне четири различни вида. Някои от тях доста прагматични. Не е мястото тук да се впускаме в подробности. Основното е, че да се обединяват всичките под общ знаменател „етични съображения“ не е правилно и това разбиране създава разделение.
2. Като положителна страна на това предложение мога да посоча, че все пак третира въпроса за удължаване на срока на службата, който както знаем, е един от най-ниските в НАТО. Отрицателните последствия ще бъдат, че се допуска дискредитиране на военнослужещите по оста „етични“, „неетични“, което не отговаря на действителността.
3. Бъдещият ефект от това ще е затвърждаване на усещането, че всичко се прави с цел освобождаването от „едни хора“, без да се носи ясна отговорност за това. Такова решение няма да „стимулира“ хората в отбраната, както е посочено в една от статиите, то ще ги разделя. В заключение искам да кажа, че възможността за пенсиониране по смисъла на чл. 69 от КСО бе предложена и приета от Народното събрание на Република България, без да бъде обсъдена в обществото и в частност в българската армия с идеалната
цел, както става ясно от статията във в. „Българска армия“ (бр. 49 от 07.12.2018 г.), за да се спре отливът от армията на качествени военни специалисти. Всеки военнослужещ, който имаше право, беше оставен без допълнителни разяснения да вземе решение по въпроса. На военнослужещите не може да бъдат лепени етикети и да бъдат разделяни от ползването на законови права. Ако има проблем, то той не може да бъде решен във военните среди. Този въпрос е уреден със закон от политическата класа и пак там трябва да се търси промяната или отмяната му.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Niakoisi 17 ное 2019, 13:03
   
  16
   
  1

  Точно постоянните промени в условията на пенсиониране ме накараха да напусна. Първо беше увеличение на стажа от 20. г. на 25 г., когато си съвсем близо да го изпълниш, после аха да направиш 25 г. и ново увеличение до 27 г. Когато и с това се примириш и си близо до 27 г., измислиха и възрастово изискване и пак отложиха във времето заветното пенсиониране. Писна ми и се махнах и вече 2 г. съм извън системата като междувременно г-да управляващите занулиха на всички трудещи се осигуровките до 2000 г., сякаш никога нищо не си внасял. Докога бе, дами и г-да управляващи?! Не мислите ли, че прекалявате с гаврите спрямо военнослужещите? Сега, ако за пореден път вдигнат възрастта за всички до още 3 г., пенсионирането пак ще бъде отдалечено и направено невъзможно. Няма друга такава държава в целия свят. Никъде в държава от НАТО не променят условията за всички при пенсиониране, а само за новите. Тези, влезли при старите условия, се пенсионират при старите условия. Само в България не е така.

 2. #2
  САМО НАПРЕД 17 ное 2019, 16:07
   
  10
   
  1

  Отговор на коментар: #1

  АБСОЛЮТНО СИ ПРАВКОЛЕГА !

  НЯМА ТАКАВА "държава" КАТО ЧЕРВЕНОТО СЕЛО
  БУЛГАРИСТАН:

  УПРАВЛЯВАТ НИ мутри и педали-трето поколение шумкари!
  мижитурките и мангали,ги подкрепят ,ЧЕ ПАРИ им ДАЛИ!
  ПИСНА МИ ОТ ТЕЗ другари, натовци-
  БИВШИ КОМУНЯГИ!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка