Посланикът на САЩ Херо Мустафа: Искаме България да се превърне в истински енергиен хъб

Pan.bg 20 ное 2019 | 07:19 views (878) commentaries(3)
img 24chasa.bg

Стоян Илков


В първото си интервю за българска медия посланичката на САЩ заяви, че президентът Доналд Тръмп и премиерът Бойко Борисов ще обсъдят модернизацията на въоръжените сили на България

- Ваше Превъзходителство, г-жо посланик, какво може да очакваме от срещата между българския премиер Бойко Борисов и президента на САЩ във Вашингтон на 25 ноември?

- Тази среща е прекрасна възможност да се отбележи силата на нашите отношения и да се издигне нашето партньорство на следващо ниво.

Президентът Тръмп и премиерът Борисов ще обсъдят нашето стабилно и разрастващо се сътрудничество в областта на сигурността: всичко - от съвместните ни тренировки и учения до модернизацията на въоръжените сили и, разбира се, придобиването от България на изтребителите F-16. Те ще обсъдят начини за увеличаване на взаимната ни търговия и инвестиции, което включва и борбата с корупцията, както и стремежа на България да се присъедини към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. След посещението на помощник държавния секретар Кристофър Форд миналата събота в София президентът Тръмп и премиерът Борисов ще обсъдят енергийната сигурност на България, диверсификацията на енергийните източници, както и пристигането на експертна американска делегация, която да помогне за оценка на бъдещето на ядрената енергетика на България. Двамата ще обсъдят и

желанието на

България да се

присъедини

към програмата

за безвизово

пътуване до САЩ

- Президентът на САЩ неведнъж е заявявал, че иска Европа да бъде независима по отношение на енергийните доставки. Това означава ли, че по време на срещата Бойко Борисов може да получи преференциално предложение за втечнен природен газ от САЩ за България?

- Очакваме да помогнем на България да се превърне в истински енергиен хъб. Правителството на Съединените щати ще работи с нашите български приятели и партньори, както и с други страни в региона, за да отвори път за втечнен природен газ до Балканите. Завършването на интерконектора Гърция - България до края на следващата година е част от това, както и изграждането на плаваща платформа за съхранение и регазификация в Александруполис, Гърция, а също и либерализирането на българския газов пазар. Изграждането на съоръжения за износ на газ за Румъния, Сърбия и други страни също е важно. Тези стъпки ще отворят България за природен газ от Азербайджан, САЩ, Катар, Израел - от всеки, който продава газ на най-ниска цена. Втечненият природен
газ в много случаи е по-евтин от този по газопровод. И ще става още по-евтин, когато на пазара дойдат повече източници. Тази конкуренция ще намали разходите за българския потребител.

- От Белия дом съобщиха, че двамата лидери ще обсъждат зловредните влияния, които заплашват българския суверенитет? Ще бъде ли засегната темата с руския шпионин у нас?

- САЩ подкрепят България в защитата на нейния национален суверенитет. Не мисля, че президентът и премиерът ще обсъждат конкретни случаи, но със сигурност ще обсъждат начините, по които можем да продължим да работим заедно, за да защитим нашите страни от чуждестранно зловредно влияние.

- България е важен член на НАТО. Какво може да предложи президентът на САЩ на премиера ни за засилването на сигурността в региона?

- Президентът и премиерът ще обсъдят многото начини, по които можем да координираме усилията си за укрепване на сигурността в региона и в частност в Черно море.

- По време на изслушването ви в Сената казахте, че борбата с корупцията ще е сред вашите приоритети. Възможно ли е президентът Доналд Тръмп да засегне тази тема пред Бойко Борисов и по какъв начин?

- Борбата с корупцията е приоритет за САЩ по целия свят и е нещо, което обсъждаме с много страни.

Изграждането

на силна

демокрация

изисква

постоянна работа

за защита на

върховенството

на закона

и свободата на медиите. Само когато всички гласове може да бъдат чути и когато гражданите вярват в своето правителство и неговите институции, една държава и икономика могат да достигнат пълния си потенциал.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Borei 20 ное 2019, 10:06
   
  12
   
  4

  "... Президентът на САЩ неведнъж е заявявал, че иска Европа да бъде независима по отношение на енергийните доставки. Това означава ли, че по време на срещата Бойко Борисов може да получи преференциално предложение за втечнен природен газ от САЩ за България?..."

  Да, искат Европа да е "независима" от Русия, НО да е зависима от САЩ?
  Ще се получи както със самолетите!

  За да сме независими от "агресора Русия" си купихме американски самолети Ф-16 на цена 150 милиона долара за един. За да СМЕ ЗАВИСИМИ ОТ САЩ. А ако бяхме "зависими" от Русия щяхме на тая цена да вземем или 4 МиГа-35 или един СУ-35С И един Миг-35! И щяхме да НЯМАМЕ ПОВЕЧЕ ВРАГ-РУСИЯ!
  А сега ЗАГУБИХМЕ 150 милиона долара за един СТАР самолет, НО ОПАСНИЯТ ВРАГ СИ НИ ОСТАВА - Русия!
  И е много смешно, какво можем да направим с един Ф-16 "версия 1000" срещу СУ-35С или срещу 4 МиГа-35? Или срещу СУ-57?

  Така стана и с газта! Отказахме се от ЮП, за да НЯМАМЕ СЕГА ДОХОДИ ОТ ТРАНЗИТ на газа към другите страни. За да плащаме на Турция повече и турците ще вземат тези пари... ДА ЖИВЕЕ "СЪЮЗА" със САЩ! И ни дайте безплатни военни бази! Нали сме съюзници? За да можем от ваша територия да правим войни. Е, може да станете мишена за другите, но нали сте наши "съюзници"? Щастливи сте с нас!
  Хайде сега се откажете и от руският газ през Турция и получете газ от САЩ на цена 5-пъти по-висока?

  И бъдете като Украйна! Прецакайте си сега и цялата индустрия и всичко, за да сте ни "съюзници" и ни плащайте за всичко много повече на нас, за да получите същото! Но сте независими от Русия, а сте "наши съюзници завинаги"!!!

  И не забравяйте мантрата:
  "Слава незалежной Украины", слава на ТЪПОТИЯТА!

 2. #2
  volxov5 20 ное 2019, 22:53
   
  1
   
  1

  Borei,прочети това

  Президентът на САЩ неведнъж е заявявал, че иска Европа да бъде независима по отношение на енергийните доставки. Това означава ли, че по време на срещата Бойко Борисов може да получи преференциално предложение за втечнен природен газ от САЩ за България?

  Това 1 во

  2 ро.

  Не е работа на Дондуков 1 ,да се с занимава с тоз въпрос..
  По тръби е рентабилно до 4000 км.
  Над тез км. се правят ТЕРМИНАЛИ за такъв газ и ТАНКЕРИ.
  Ако не вие ,други.посочете ми ,нянките в ЕВРОПА,да имат такова чудо ???

  За какво е таз война в Сирия.
  Катар е наоколо,после Русия.
  Само тез ,държави разполагат с нещо.

  p.с

  В страната на
  Херо Мустафа,минаха ли на Шистовият газ е природен газ, добиван от шисти

  Американската администрация за енергийна информация смята, че находищата на шистов газ в САЩ могат да осигурят пълна независимост в доставките на природен газ за страната до 2030

  p.с.1

  Едно време ,във Бг и сега има станции за колите ,от Пропан Бутан.
  После от Метан.

  Направете ми разлика .......Пропан,Бутан и Метан и си направете сметка,какво се продава по света!!!!!

 3. #3
  САМО НАПРЕД 21 ное 2019, 19:11
   
  2
   
  0

  НЕ ИСКАМ ДА СМЕ ЕНЕРГИЕН ХЪБ,

  ИСКАМ юдеите $ащ ДА МИ ЯДАТ "ХУБОТА"!:))

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка