ИЗВЪНРЕДНО: КОЛЕДНИ БОНУСИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННИ!

Pan.bg 26 ное 2019 | 15:46 views (3965) commentaries(2)
img
МО: До 600 лв. коледни бонуси за военнослужещи и цивилни

.
Източник: Фейсбук
Униформените и цивилните служители на Министерството на отбраната получават коледни бонуси между 400 и 600 лева. Парите се изплащат под формата на допълнително материално стимулиране към заплатите за ноември.
Съгласно наредбата бонусите ще се изплатят само на служителите, които са работили повече от 2/3 от работните дни през годината и нямат прекомерни отпуски. Средствата ще варират въз основа на положения труд, съобщи "Медиапул".

Бонусите в държавната администрация генерират напрежение в другите структури и ресорните министри вече избягват да ги обявяват публично. Допълнително се нажежава обстановката и от неясните понякога мотиви за разпределянето им, но тази година няма индикации за подобно напрежение.

Армията от години е в кадрови колапс, който се дължи най-вече на неконкуретните заплати. Около 5 000 места за военни са незаети, дори според официалната статистика. Според слухове обаче тази бройка е далеч по-голяма. Най-сериозен е проблемът с липсата на войници, които трудно могат да докарат 1 000 лева месечно заплащане.

Следващата година заплатите в армията отново ще бъдат повишени средно с 10 %, като се очаква най-висок да бъде растежът на войнишките заплати.

Освен това се очаква да има допълнителна диференциация и служещите в по-тежките бойни поделения да получат повече средства.

Освен ниските възнаграждения има и други проблеми, които отблъскват хората от професионалната военна служба: неясните критерии за израстване в йерархията, липсата на предвидимост и спадналият престиж на военната професия.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Сух 26 ное 2019, 20:44
   
  12
   
  1

  "Освен това се очаква да има допълнителна диференциация и служещите в по-тежките бойни поделения да получат повече средства." Така е, очаква се, но ще получат само тези в щабовете, както беше и миналата година. Повече фактическо командване и по-високо длъжностно ниво, но всичко е точно....!

 2. #2
  Кашпировски 04 дек 2019, 21:04
   
  8
   
  1

  Само,да попитам-за АПЗ-тата,ще има ли 13-та пенсия(не,че нещо).

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker