ГОРЕЩО: ДОПЪЛНИТЕЛНО ФИНАНСОВО СТИМУЛИРАНЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ!

Pan.bg 29 ное 2019 | 10:58 views (10514) commentaries(0)
img
За търсене на възможности за допълнително стимулиране на военнослужещите от академичния състав в провеждащия се Стратегически преглед на отбраната е заложено преразглеждане на вътрешноведомствената нормативна уредба във връзка с висшето образование и наука, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. По време на днешния парламентарен контрол той отговори на въпрос на проф. дин Станислав Станилов. Народният представител изрази разочарование от механизма за определяна на възнагражденията на военнослужещите преподаватели във Военна академия „Георги С. Раковски”. Според него, така се отблъскват от академична кариера най-талантливите и амбициозни офицери.

Всяка длъжност във Въоръжените сили, каза още министърът, има своите специфични особености и отговорности, за които военнослужещите получават допълнително възнаграждение. Тези от академичния състав, уточни той, получават и допълнително възнаграждение за придобитата образователна и научна степен „доктор” и научна степен „доктор на науките”, което е съответно 42 лв. и 95 лв. С моя заповед, продължи министърът, съм упълномощил ръководителите на структурите във военнообразователната система да определят по-големи допълнителни възнаграждения за сметка на собствени приходи на членовете на академичиня състав по решение на академичните съвети. Впрочем, от отговора му стана ясно, че той, като министър за образователната си степен доктор получава също 42 лв.

Говорейки за новата политика на МО във военното образование, министърът даде пример с новия началник на НВУ „Васил Левски” полковник Иван Маламов. Изпращаме, каза той, по-млади офицери с опит от действащи формирования, а „не да става едно застояване и цялата кариера на един преподавател да мине от кабинета до вкъщи”. Така, смята министърът, той губи връзката с реалните условия, в които изпълняват задачи военнослужещите. Като друг положителен пример той посочи началникът на Военна академия „Георги С. Раковски”генерал-майор Груди Ангелов, който преди това бе командир на 61 механизирана бригада. По подобен начин ще се процедира и с назначаването на началник на Висшето военновъздушно училище, което трябва да функционира от 1 януари 2020 г. Според него след началник на военно училище военнослужещият трябва да се развива, като се връща отново в строя.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка