ПАК БЪРЗАМЕ ДА СМЕ ПЪРВИ!? ИЛИ ОЩЕ ПО ТЕМАТА БЪЛГАРИЯ В НАТО...

Pan.bg 29 ное 2019 | 10:59 views (2213) commentaries(1)
img
Пък бързаме да сме първи?!
!
Спирдон Спирдонов

„Умря циганката, дето те хвалеше.“ Това във фолклора ни е шеговито подхвърляне на някой, който обича сам да се хвали. Сетих се за тази приказка, когато научих какво е казал премиерът по телефона на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенбрг. Той отбелязал, че от началото на 2018 г. България успешно прилага националния План за нарастване на отбранителните разходи до 2 процента то БВП до 2024 г. „С авансовото плащане на 8 броя самолети F-16V Block 70 тази цел вече е постигната и в края на настоящата 2019 г. разходите се очаква да достигнат 3,1% от БВП.“ Това е похвалата.

Няма начин шефът на Алианса да не ни ръкопляска. Ако, разбира се, не е чел гласувания вече на първо четене бюджет за следващата година. Там е записано, че общо разходите за отбрана възлизат на 1941,0 млн. лв., което представлява 1,53% от БВП. А седносрочната прогноза предвижда през 2021 и 2022 г. спадът да е съответно с 0,19 и 0,17 процента. Така през следващите три години ще трябва да вдигаме телефона и да обясняваме на Столтенберг как отстъпваме от изпълнението на плана за 2-та процента.

Тия подробности вероятно ги остави на президента. Нали той ще води делегацията ни на Срещата на върха между държавните и правителствени ръководители на страните - членки от НАТО, която ще се проведе на 3 и 4 декември 2019 г. в Лондон. Как например при този висок процент, цитиран от премиера, некомплектът на войнишките длъжности в Сухопътни войски достига до 32 процента? И други такива неща.

Но важното е, че се похвалихме. И то в навечерието на форума. И ангажименти поехме. Закрепихме единството на Европа и Северна Америка, за което, казахме, че е по-важно от всякога. Става дума за трансатлантическата връзка, разбира се, което си е от значение преди срещата с президента Тръмп. Дадохме и висока оценка на темите, които ще бъдат във фокуса на Срещата на върха на НАТО в Лондон, отнасящи се до всички ключови елементи от архитектурата на сигурността в Евро-атлантическия регион.

Пак „улеснихме“ президента, както за двата процента. А се говори, че между държавния глава и премиера нямало разбирателство. От НАТО са наясно и само могат да ни адмирират. Макар че ние си знаем хала. Тя, циганката, май наистина не е умряла.

(Публикувано във в. „Земя”, 21.11.2019 г.)

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  desh 29 ное 2019, 18:27
   
  13
   
  5

  Никакъв "блок 70" няма да има в близко бъдеще. Чака ни яко протакане.
  Това е платен от нашите марионетки параван за създаване на пълноразмерна американска военна база тук!
  Сещайте се къде!... Ми където уж ще цопнат новите кошници.... уж за съвместна подготовка!
  Всичко е измама и лъжат хората само.
  Марионетките отдавна са обещали на американците тука база. Другото е приказки!
  Буда ходи оня ден за финални указания по въпроса!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker